I förra blogginlägget om hållbar produktion gav vi vår syn på utmaningar som vi ser att den moderna producenten möter. Här har vi samlat vår syn på hur du kan börja arbeta mer hållbart redan idag. Vi tror att hållbar produktion skapas på gränsen mellan ordning och kaos. Låt oss förklara närmare.
Alla resor börjar med medvetenhet och en vilja till förändring. Det är först därefter vi kan agera och ta ett första steg mot något nytt. Så fungerar också hållbarhetsresan mot målen för Agenda 2030. Analysera ert nuläge och ta sikte. Välj utifrån din verksamhet och det bästa utfall som ni i dagsläget kan föreställa er. Börja sedan ta dig och ditt team i riktning mot det. Ett första litet steg och ni är i gång...
Äventyret startar här
Kartlägg vägen från nu- till nyläge. Det är viktigt att veta var ni befinner er för att inte upprepa de förflutnas misstag. Ni behöver också veta vart ni är på väg för att skapa hopp och inspiration när osäkerhet och oförutsägbarhet dyker upp.
Det går inte att sticka under stolen med att resa är att vara ute på äventyr. Allt kan därmed hända innan nästa trygga hamn nås. Det är ju också just det som är tjusningen! Tänk vilka upplevelser och kunskaper som ni som team kan tillgodose er, förutom allt det härliga som själva målet ger. För att nå målet är det bäst att kartan visar rätt, så lägg lite tid att tillsammans tydliggöra den så att ni ser resan på samma sätt. Ta er sedan an det som står först i er väg.
Om ni efter start upptäcker en bättre väg, ändra då kurs. Men var försiktig, det är inte alltid helt lätt att skilja mellan att byta bana och ge upp. Så sicksacka er fram. Det är inte alls det mest effektiva sättet att färdas på men det finns egentligen inga alternativ med tanke på att målen oundvikligen kommer att förändras allteftersom ni lär er.
Ni kommer att uppleva att målet rör på sig och ibland tillsynes viker undan. Detta beror på att ni blir klokare och att det hela tiden fylls på med saker som ni inser kan förbättras. Sakta men säkert kommer ni med disciplin och förändringsvilja att märka att målet blir skarpare och kommer allt närmare.
Låt inte trygghet och upplevelsen av kontroll hålla er tillbaka. Våga testa, leka och experimentera. På så sätt tar ni er stegvis förbi till synes oövervinnliga hinder. Det som tidigare upplevs som skrämmande var kanske inte så farligt, medan annat som ni av okunskap trodde var under kontroll utvecklades åt ett för stunden ogynnsamt håll.
Bildtext: Informera och engagera är två viktiga framgångsfaktorer.
Just där, på gränslinjen mellan ordning och kaos händer allt spännande! Ordning är det utforskade. Vi befinner oss i ett ordnat tillstånd när handlingar som vi finner passande åstadkommer eftertraktade resultat. Trots detta har alla ordnade tillstånd begränsningar, oavsett hur säkra, trygga och bekväma de upplevs vara. Kontexten och förutsättningar ändras kontinuerligt, stäpper vi inte in lite kaos i form av annorlunda agerande på utmaningar så stagnerar vi. Så ta inte bort komplexiteten utan våga prata och agera på den. Kommunikation är viktigt, försök att hitta kanaler och forum som skapar förutsättningar för tvåvägskommunikation. Två tydliga framgångsfaktorer i alla resor är att kontinuerligt Informera och att Engagera!
Ett sätt att bättre rikta och tajma aktiviteter är att ha fakta, men inte nödvändigtvis alla svar. Ett sätt att ringa in problemområdet, identifiera intressenter och bestämma riktningen är en kvalitativ förstudie. Förstudier har som vi alla vet ett ganska dåligt rykte. Så behöver det inte vara - eller rättare sagt så ska det inte vara. En förstudie syftar ju till att hitta det riktiga problemet som först inte identifierats. Bjud in någon för att se på er verksamhet; en nyanställd med annan erfarenhet, en konsult som sett många förändringsresor eller kanske en exjobbare full med energi och fräscha ögon. För oss är förstudien en minimal investering som sparar tid, kraft och inte minst frustration. En förstudie resulterar i ett konkret definierat nästa steg, oftast med en budgetindikation.
Så, hur kan din verksamhet jobba mer för hållbarhet? Vilket initiativ kan du redan idag starta i din verksamhet som bidrar till våra gemensamma klimatmål? Vi håller med Greta ”inget mera bla bla bla”. Mindre än 9 % av vår värld bedöms som cirkulär och trenden är tyvärr nedåtgående. Så våga ta ett första litet steg redan idag för att skapa ett annat resultat! Vi ser fram emot de gröna jobben!
Känner du att er verksamhet har medvetenheten men inte ordentligt identifierat nuläget eller satt en engagerade målbild? Tveka inte på att kontakta oss så hjälper vi er på resan. Vi ser fram emot att få träffa fler nyfikna medresenärer mot Agenda 2030s mål.
Tips och inspiration.
Tidigare inlägg i denna bloggserie:
För dig som önskar mer grundläggande information om Agenda 2030 kan vi tipsa om UR:s serie om målen, vad de betyder och vilka insatser som görs för att nå de.
För den som vill läsa mer om det cirkulära gapet.
Vi har ju också allas vår Greta Thunberg tal från årets Youth4Climate Pre-COP26.
För dig som vill ha konkreta metodiktips kopplat till produktionsförbättringar och LEAN Hållbarhet vill vi slå ett slag för Violet Hill & Co och deras erbjudanden inom Hållbar Produktion. De erbjuder tex en spännande hållbarhetskartläggning där hela verksamheten analyseras per Agenda 2030 mål med strävan mot Net Zero eller Net Positive. De erbjuder även en metodik för Lean-baserat hållbarhetsarbete. Kontakta svensktalande Cecilia Carlsward för mer information.
Kontakta oss på West Indtech för att diskutera era specifika behov och utmaningar.
Åsa Sandberg, Consultant Manager Göteborg, Region West
Tel +46 72-247 59 01, e-post
Ylva Amren, Business Region Manager, Region West
Tel +46 73- 075 71 52, e-post
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Relaterade artiklar
Genomtänkta transporter och stöd för kombination av transportslag skapar effektiva interna flöden
Att navigera i konsultlivet: En dag på Prevas
Ordning och reda i godsmottagningen skapar grunden för effektiv internlogistik
Hur kan vi förbättra användarupplevelsen i gamla system
Anna-Karin Alm: Är det bättre att satsa amerikanskt?
Hållbara vardagshjältar behövs
Stopp i produktionen
Predictive Maintenance, Why, What, and How
Verksamheten i fokus
Möt produktionsutmaningarna med IndTech
Vill du ta ett första steg mot bättre underhållsplanering
4 snabba tips när olyckan inträffar på din arbetsplats
Vårda och skapa starka lösenord
Så får du din produktion att blomstra
Är det dåligt att återanvända lösenord?
Harmonisering av sensordata gör Internet of Things (IoT) enkelt
Vad är bra kod?
Vad kan industrin göra redan idag för att skapa en hållbar framtid?
Har du koll på Agenda 2030, och målen om hållbar industri och produktion?
Chilla, låt systemet göra jobbet
Välj smart, låt systemet göra jobbet
Därför repade sig Chile snabbare än Haiti från jordbävningen 2010
Tar pulsen på energibranschen, Vattenfall Eldistribution
Internet of Moving Things – Kristoffer om samarbetet med Wittra
Mer om DFX, med fokus på Design for Serviceability
Tar pulsen på energibranschen, Göteborg Energi
I påskharens godislager
Mer om DFX, med fokus på Design for Assembly
Med digitalisering och fältservice löser man ärenden med färre kundbesök
DFX – vad är det
Blev det fel eller har julklappen redan pajjat
Jultomten har läget under kontroll
Jultomten måste planera om resan
Jultomten behöver assistans
Tre steg till testautomatiserad miljö
I Jultomtens fältverkstad
Digitalisering av fältservice, film del 2
IoT del 4 - vår nya affärsmodell
Kemikalielagstiftningar, mycket att tänka på
Hur kan industrin utnyttja gamification
Digitalisering av fältservice, film del 1
Gamification, i din vardag
Klinisk utvärdering av medicintekniska produkter
Framtidens fastighetsunderhåll – digitala tvillingar i fokus
Bildbehandling, inte så komplicerat som det låter
IoT del 3 - vår nya affärsmodell
Att gå med i ett partnernätverk – vad innebär det för mig
Shh - don't say it Innovation too aloud
Underhållssystem – varför välja molnet
Vad är UX och varför är det så viktigt för mitt företag
IoT del 2 - vår nya affärsmodell
Nyfiken på hur du kan digitalisera din fältservice
Är min app en medicinteknisk produkt
Fältservice – vem är din ledstjärna
En IoT fabrik på fyra hjul
Prototyping i Figma
IoT del 1 - vår nya affärsmodell
Brexit, Microservices och AI
Hello IoT Button
Smart Maintenance for competitive edge
Taking advantage of electronics in modern healthcare
En resa in i framtiden
Digitalisering och automation - på rätt sätt
Mobil teknologi växer inom hälso och sjukvården
Kommentarer