language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2021-11-11

Hållbar produktion skapas på gränsen mellan ordning och kaos

I förra blogginlägget om hållbar produktion gav vi vår syn på utmaningar som vi ser att den moderna producenten möter. Här har vi samlat vår syn på hur du kan börja arbeta mer hållbart redan idag. Vi tror att hållbar produktion skapas på gränsen mellan ordning och kaos. Låt oss förklara närmare.

Agenda 2030 och målet om hållbar industri och produktion

Alla resor börjar med medvetenhet och en vilja till förändring. Det är först därefter vi kan agera och ta ett första steg mot något nytt. Så fungerar också hållbarhetsresan mot målen för Agenda 2030. Analysera ert nuläge och ta sikte. Välj utifrån din verksamhet och det bästa utfall som ni i dagsläget kan föreställa er. Börja sedan ta dig och ditt team i riktning mot det. Ett första litet steg och ni är i gång...

Äventyret startar här

Kartlägg vägen från nu- till nyläge. Det är viktigt att veta var ni befinner er för att inte upprepa de förflutnas misstag. Ni behöver också veta vart ni är på väg för att skapa hopp och inspiration när osäkerhet och oförutsägbarhet dyker upp.

Det går inte att sticka under stolen med att resa är att vara ute på äventyr. Allt kan därmed hända innan nästa trygga hamn nås. Det är ju också just det som är tjusningen! Tänk vilka upplevelser och kunskaper som ni som team kan tillgodose er, förutom allt det härliga som själva målet ger. För att nå målet är det bäst att kartan visar rätt, så lägg lite tid att tillsammans tydliggöra den så att ni ser resan på samma sätt. Ta er sedan an det som står först i er väg.

Om ni efter start upptäcker en bättre väg, ändra då kurs. Men var försiktig, det är inte alltid helt lätt att skilja mellan att byta bana och ge upp. Så sicksacka er fram. Det är inte alls det mest effektiva sättet att färdas på men det finns egentligen inga alternativ med tanke på att målen oundvikligen kommer att förändras allteftersom ni lär er.

Ni kommer att uppleva att målet rör på sig och ibland tillsynes viker undan. Detta beror på att ni blir klokare och att det hela tiden fylls på med saker som ni inser kan förbättras. Sakta men säkert kommer ni med disciplin och förändringsvilja att märka att målet blir skarpare och kommer allt närmare.

Låt inte trygghet och upplevelsen av kontroll hålla er tillbaka. Våga testa, leka och experimentera. På så sätt tar ni er stegvis förbi till synes oövervinnliga hinder. Det som tidigare upplevs som skrämmande var kanske inte så farligt, medan annat som ni av okunskap trodde var under kontroll utvecklades åt ett för stunden ogynnsamt håll.

SDG globala-malen

Bildtext: Informera och engagera är två viktiga framgångsfaktorer.

Just där, på gränslinjen mellan ordning och kaos händer allt spännande! Ordning är det utforskade. Vi befinner oss i ett ordnat tillstånd när handlingar som vi finner passande åstadkommer eftertraktade resultat. Trots detta har alla ordnade tillstånd begränsningar, oavsett hur säkra, trygga och bekväma de upplevs vara. Kontexten och förutsättningar ändras kontinuerligt, stäpper vi inte in lite kaos i form av annorlunda agerande på utmaningar så stagnerar vi. Så ta inte bort komplexiteten utan våga prata och agera på den. Kommunikation är viktigt, försök att hitta kanaler och forum som skapar förutsättningar för tvåvägskommunikation. Två tydliga framgångsfaktorer i alla resor är att kontinuerligt Informera och att Engagera!

Ett sätt att bättre rikta och tajma aktiviteter är att ha fakta, men inte nödvändigtvis alla svar. Ett sätt att ringa in problemområdet, identifiera intressenter och bestämma riktningen är en kvalitativ förstudie. Förstudier har som vi alla vet ett ganska dåligt rykte. Så behöver det inte vara - eller rättare sagt så ska det inte vara. En förstudie syftar ju till att hitta det riktiga problemet som först inte identifierats. Bjud in någon för att se på er verksamhet; en nyanställd med annan erfarenhet, en konsult som sett många förändringsresor eller kanske en exjobbare full med energi och fräscha ögon. För oss är förstudien en minimal investering som sparar tid, kraft och inte minst frustration. En förstudie resulterar i ett konkret definierat nästa steg, oftast med en budgetindikation.

Så, hur kan din verksamhet jobba mer för hållbarhet? Vilket initiativ kan du redan idag starta i din verksamhet som bidrar till våra gemensamma klimatmål? Vi håller med Greta ”inget mera bla bla bla”. Mindre än 9 % av vår värld bedöms som cirkulär och trenden är tyvärr nedåtgående. Så våga ta ett första litet steg redan idag för att skapa ett annat resultat! Vi ser fram emot de gröna jobben!

Känner du att er verksamhet har medvetenheten men inte ordentligt identifierat nuläget eller satt en engagerade målbild? Tveka inte på att kontakta oss så hjälper vi er på resan. Vi ser fram emot att få träffa fler nyfikna medresenärer mot Agenda 2030s mål.

Hello SDG

Tips och inspiration.

Tidigare inlägg i denna bloggserie:

För dig som önskar mer grundläggande information om Agenda 2030 kan vi tipsa om UR:s serie om målen, vad de betyder och vilka insatser som görs för att nå de.

För den som vill läsa mer om det cirkulära gapet.

Vi har ju också allas vår Greta Thunberg tal från årets Youth4Climate Pre-COP26.

För dig som vill ha konkreta metodiktips kopplat till produktionsförbättringar och LEAN Hållbarhet vill vi slå ett slag för Violet Hill & Co och deras erbjudanden inom Hållbar Produktion. De erbjuder tex en spännande hållbarhetskartläggning där hela verksamheten analyseras per Agenda 2030 mål med strävan mot Net Zero eller Net Positive. De erbjuder även en metodik för Lean-baserat hållbarhetsarbete. Kontakta svensktalande Cecilia Carlsward för mer information.

Kontakta oss på West Indtech för att diskutera era specifika behov och utmaningar.

Åsa Sandberg, Consultant Manager Göteborg, Region West
Tel +46 72-247 59 01, e-post

Ylva Amren, Business Region Manager, Region West
Tel +46 73- 075 71 52, e-post

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Hållbar produktion, Digitalisering]