language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2020-02-20

IoT del 1 - vår nya affärsmodell

Ingen har väl kunnat undgå att IoT kommit att dominera vår samtid. Men, hur kan IoT fungera som en affärsidé och bidra till att förvalta och förädla bolagets investeringar?

IoT del 1. Vår nya affärsmodell

Bolag har som sin främsta uppgift att förädla ägarnas investeringar. Det kan så klart göras på flera sätt men ett av dem är att öka effektiviteten i den produkt, system eller tjänst som bolaget erbjuder marknaden. Teknikutvecklingen går också snabbt framåt vilket leder till att bolag måste anpassa sig till nya tekniker för att möta morgondagens behov.

Internet of Things (IoT), eller sakernas internet, är en av många komponenter som, om smart använt, kan bidra för att höja effekten av ett bolags produkt, system och verksamhet. Det jag tycker är viktigt att ha med sig är ”och”:et i föregående mening. För hur man än förhåller sig till IoT kommer den att påverka hela bolagets organisation.

Affärsmodell för IoT
Framtagandet av affärsmodellen, måste utgå ifrån marknadens behov. Och ett första steg att ta är att ställa sig några viktiga frågor som:

 • Skulle vi tjäna på att bättre förstå hur produkten används?
 • Skulle vi tjäna på att ge våra kunder en bättre service?
 • Skulle vi tjäna på att effektivisera vår produkt eller system?

Därefter behöver man identifiera personer, roller eller bolagsorganisationer som på något sätt redan idag är inblandade. Exempelvis utvecklingsavdelning, försäljning, service etc. Alla har sina specifika och i många fall väldigt olika målbilder och det gäller att på ett tidigt stadium definiera hur dessa kan realiseras.

I kommande inlägg här på Prevasbloggen kommer jag att beskriva vägen till en lyckad IoT-satsning. Ämnen som berörs är bland annat IT-säkerhet, SWOT-analys, pains & gains, användarfallsbeskrivningar och strategier för val av teknik. Så häng med redan från start!

Hur kan vi hjälpa dig?
Vi hjälper dig gärna att utveckla dina affärsmodeller och definiera hur just Internet of Things kan bidra med ett högre resursutnyttjande i din verksamhet. Vi har dessutom erfarenheten och kompetensen att stötta med andra delar som ett IoT-system medför, som t.ex. elektronik, mjukvara, molnlösningar, mobilappar och säkerhet.

Kontakta gärna mig så tar vi det därifrån.

//Jens Barkvall, Manager Internet of Things, Prevas AB

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Produktutveckling, Digitalisering]