language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2021-03-30

I påskharens godislager

En å två å tre, hopp!
en å två å tre, hopp!
Påskharen ligger i hårdträning inför helgen,
då är det ny omgång i Let´s dance ihop med Gittan-Älgen
Först väntar dock en stressig natt,
när färggranna ägg ska gömmas i träd och rabatt
Skönt att i år ha hjälp av FSM med all lagerlogistik,
mera tid för påskmys 😉 tänker Påskharen och hoppar vidare i takt till hög musik..

Påskharen skuttar och hoppar fram genom sitt stora lager som så här års är sprängfyllt av godis och annat sött. Den stora högtiden närmar sig och snart skall färgglada påskägg gömmas i trädgårdar så att barnen kan ge sig ut på godisjakt.

Vilken tur att Prevas-gänget hann installera FSM programvaran på så pass kort tid tänker Påskharen. Det var trots allt inte alls så länge sedan Påskharens goda vän Jultomten tipsade om att FSM avsevärt underlättade all hantering av julklapparna jämfört med tidigare år.

Lagerhanteringen har alltid varit det allra krångligaste och mest tidskrävande med påsken, tycker Påskharen. Alla dessa partier av smågodis, chokladägg och marsipankycklingar i varierande storlekar med olika (och i vissa fall korta) utgångsdatum. Dessutom måste flera av godsakerna hållas kylda för att inte smälta. Påskharen skakar på huvudet när han tänker tillbaka på förra året när några praktikanter misstolkade FIFO för LIFO, vilken katastrof det blev... Bara tanken får Påskharen att rysa.

Detta år blir det minsann annorlunda konstaterar Påskharen, tack vare FSM smarta lagerhantering i kombination med en scanner kommer detta att gå som på räls!

 • Med hjälp av en handhållen scannerenhet har lagerhararna alltid relevant information till hands och kan snabbt stämma av lagret. Påskharen har även fått nys om att en huvudburen enhet håller på att utvecklas. När den finns tillgänglig kommer arbetet verkligen underlättas, då har lagerhararna händerna helt fria för riktigt effektiv plockning av påskgodis.

 • Påskgodiset skannas in via streckkoder, därefter plockas de ut mot en digital plocklista och markeras då direkt i en mobil enhet. Detta medför att rätt påskgodis alltid tas ut i rätt ordning. Dessutom beräknas den mest effektiva ”plocka påskgodis rutten” vilket är nödvändigt i ett lager som är lika stort som 5 fotbollsplaner. Detta sparar tid åt lagerhararna och samtidigt minskar deras hoppräknare.

 • Lagerhanteringen har integrerats ihop med inköp vilket innebär att det vid låga lagernivåer automatiskt skickas en inköpsorder med rätt orderkvantitet. Självfallet enbart till godkända leverantörer enligt gällande avtal.

 • All relevant information för påskgodiset finns sparad digitalt i systemet och uppdateras i realtid, vilket gör det enkelt för logistikavdelningen att utvärdera lagrets status och snabbt upptäcka om planeringen inför påsken behöver justeras.

Påskharen klappar sig själv på axeln och skickar i tanken ett stort tack för tipset till Jultomten, men ännu är inte arbetet klart. Påskharen tar lika allvarligt på leveransprecision som Jultomten och vill att alla ägg skall gömmas under en och samma natt. Självfallet måste det också vara rätt innehåll i rätt ägg och de skall placeras i rätt trädgård.

Även lagervärdet måste vara rätt och inför varje månadsbokslut har Påskharen engagerat alla sina lagerharar för att räkna fram rätt lagervärde. Den här gången kommer såklart FSM att tillhandahålla det korrekta lagervärdet vilket innebär att lagerhararna kan njuta av vårsolen istället för att hoppa runt bland hyllorna och räkna ägg och godsaker. Påskharen är mycket tacksam för att snabbt och lätt kunna ta fram en aktuell lagervärdesrapport. Nu litar han såklart på både systemet och Prevaskonsulterna, men bestämmer sig ändå för att ha ett eget värde som jämförelse till värdet i rapporten.

_________________________________________________

Medan han skuttar fram i lagret börjar han därför att räkna. Hm, 3000 st chokladägg har köpts in 1 gång per månad under januari och februari för 10 kr styck. Just det, sen blev det prishöjning hos leverantören så de 5000 st chokladägg som köptes i mars kostade i stället 12 kr. Hittills har totalt 3750 chokladägg lämnat lagret. Av de 800 marsipankycklingar som införskaffades i januari för ursprungspriset 8 kr styck finns hälften kvar på lagret. Men enligt vårt ramavtal skall varje parti av 100 st marsipankycklingar rabatteras till relation 4 kycklingar för 3. Nu blev det plötsligt för mycket huvudräkning för Påskharen samtidigt som en vilsen praktikant i lagret kallar...

Påskharen behöver göra sig redo att ge sig i väg och gömma ägg så att barnen får sitt påskgodis. Men hur var det nu med lagervärdet? Har du en gissning och därtill lite tur så kan du vara vinnare av ett stort Påskägg*, fyllt med både underhållning och godis! Lämna i kommentar på LinkedIn.

En å två å tre, hopp!
En å två å tre, hopp!
Nu är påskharens fokus att hinna klart med äggen för denna vår,
men läget är under kontroll tack vare drönaren som införskaffats detta pandemiår
En sån behövs för att hålla en säker Covid-distans,
Påskharen vill inte bli smittad och tvingas avstå sin kära Gittan-dans.

* Var med i utlottningen om ett Påskägg fyllt med både underhålling och gott.
Räkna ut lagersaldot och kommentera det rätta svaret. Alla med rätt svar är med i utlottningen & svaret lämnar du i kommentarer på LinkedIn senast den 12 april.

Alla får delta en gång och vi kommer lotta bland alla med rätt svar efter tävlingens slut.

Priserna skickas som e-post alt som presentkort hem till din adress.

Vi kommer att kontakta vinnaren dagen efter tävlingens slut.

De personuppgifter du lämnar i samband med tävlingen kommer enbart att användas med syfte att kunna administrera tävlingen, i enlighet med GDPR.

Har du frågor så kontakta Amrish ovan.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Hållbar produktion, Digitalisering]