language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2023-11-30

Att välja konsultvägen: Topp tre anledningar till att bli konsult

I den första delen av denna bloggserie funderar jag (Francis Senghore), som nyanställd konsult på Prevas West, över konsultlivets fördelar, vägen jag har tagit och listar topp tre anledningar att arbeta som konsult.

Vill du ta ett första steg mot bättre underhållsplanering

Konsultlivet och dess fördelar

När man tänker på yrkeslivet och karriären som ingenjör finns det alltid flera olika vägar att gå. Att bli konsult inom IndTech är en av dessa. IndTech innebär att teknik från olika områden och tider möts för att möjliggöra digitala transformationer. Att vara konsult är en karriär som kan erbjuda både utmaningar och belöningar på flera olika nivåer. Men varför skulle man välja att bli konsult? Vilka är fördelarna med det?

Jag valde att bli konsult hos Prevas West av flera skäl. För mig var det viktigt med utvecklingsmöjligheter, att ha kunniga och inspirerande kollegor samt ett företag som är stabilt både ekonomiskt och i termer av tillväxt. Kulturen på Prevas West, kombinerat med den positiva feedback jag fick från anställda, gjorde valet enkelt för mig.

Introduktion till karriärväg som konsult

För att förstå konsultlivet och dess möjliga fördelar är det viktigt att först förstå rollen. Som konsult, oavsett var du har ditt uppdrag, befinner du dig i en unik position att dyka in i flera olika projekt. Ditt uppdrag kan vara ute hos kund hel- eller del av din arbetstid, eller ”in-house”. Som konsult får du också möjligheten att samarbeta med olika team och erbjuda din expertis till diverse företag. Min upplevelse är att en sådan arbetsmiljö ger flera fördelar, såsom:

Brant inlärningskurva:
Som konsult inom datadriven verksamhetsutveckling på Prevas West blev jag snabbt involverad i flera projekt inom olika industrier. Till exempel så samarbetar jag med ett ledande gruv- och anläggningsföretag för att genomföra en omfattande analys av deras komplexa IT-infrastruktur. Mitt uppdrag innefattar skapandet av detaljerade processmodeller och informationsmodeller som ska ge företaget en klar och översiktlig förståelse för alla sina verksamhetsprocesser, samt de system och informationsflöden som är knutna till dem. Parallellt med detta kommer jag vara en av konsulterna i ett spännande projekt på ett stålföretag med målsättning att få fram information och beslutsunderlag som visar energiförbrukning vid värmning av plåt.

Ovan nämnda exempel är bara några av de projekt som jag är involverad i. Variationen ger mig en unik möjlighet att snabbt lära mig nya färdigheter och få spännande erfarenheter, vilket i sin tur ökar min kunskapsbank och utvecklar min konsultprofil. Mycket av det jag lär mig kommer jag att ha användning för under hela min karriär.

Utvecklad kommunikationsförmåga:
Som konsult har jag möjligheten att samverka med en mängd olika personer, med olika befattningar och bakgrunder. Detta ställer krav på min förmåga att kunna kommunicera effektivt och tydligt. Ju fler uppdrag jag deltar i, desto fler personer kommer jag att möta och min förmåga att kommunicera att bli skarpare. Det kommer leda till att jag blir en bättre talare och presentatör.

Flexibel arbetsdag:
Som konsult på Prevas West har jag möjligheten att arbeta med det jag är intresserad av och brinner för, vilket inte är möjligt hos många andra företag. Jag har under min anställning gått flera utbildningar inom bl.a. sälj, informationsmodellering, kommunikation och ny teknik. Tillsammans med en kollega har jag fått ta fram och formulera ett koncept för att utöka det vårt kontor kan erbjuda våra kunder. De uppdrag jag är involverad i varierar, vilket är motiverande för mig!

För dig som funderar på att bli konsult rekommenderar jag att göra dina egna efterforskningar och jämförelser. Undersök om företaget involverar och uppmuntrar konsulten att genomföra uppdrag utifrån kompetens och intresse, som Prevas gör. Ställ frågor om hur företaget jobbar med kompetensdelning, får du som nyanställd en mentor? Använd sociala medier som LinkedIn, Facebook och Instagram för att få en känsla av företaget. Och om du känner någon som arbetar eller har arbetat på företaget du är intresserad av – tveka inte att fråga dem om deras erfarenheter.

Topp 3 anledningar till att bli konsult

För att sammanfatta fördelar med att arbeta som konsult på Prevas kommer här mina topp 3 anledningar:

Brant inlärningskurva: Du utsätts för olika utmaningar och miljöer, vilket gör att du konstant lär dig nya saker.

Nätverkande: Du får chansen att bygga upp ett brett nätverk genom att möta många olika människor från olika bakgrunder och industrier.

Flexibilitet: Som konsult har du möjlighet att arbeta med en rad olika kunder och på olika projekt, vilket kan leda till en mer flexibel arbetsdag.

Dynamisk och flexibel karriärväg

Att vara konsult erbjuder en dynamisk och flexibel karriärväg som kan berika ditt yrkesliv på många olika sätt. För de som söker utmaningar, kontinuerlig inlärning och en möjlighet att bygga ett brett nätverk, kan konsultlivet vara det perfekta valet. Om du är nyfiken på denna karriärväg, uppmuntrar jag dig att utforska den djupare. Kanske hittar du, precis som jag, att det är just den väg som känns rätt för dig!

I nästa del av bloggserien kommer jag att intervjua medarbetare på Göteborgskontoret, för att ge en djupare bild av konsultlivet på Prevas West.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Experiments and experience]