language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2020-02-18

Brexit, Microservices och AI

Sista skälvande Brexitveckan åkte jag tillsammans med fem andra Prevasutvecklare på NDC London. En utvecklarkonferens med Microsoftfokus. Ska man dra slutsatser om vad som är hett i branschen, baserat på vad föreläsningar och workshops handlade om, så är det Machine Learning tätt följt av Microservices.

Brexit, Microservices och AI
Brexit, Microservices och AI

Vad gäller Microservices så handlar snacket inte så mycket OM man bör bygga sin mjukvara enligt dessa principer utan HUR. (För det bör man!)

Brexit, Microservices och AI

Hur ska man då göra? Knepet verkar vara att lägga teknik åt sidan och istället försöka dela upp sina Microservices på hur man kan sätta ihop självgående projektteam. Team som kan gruppera sina services när som helst och utan att behöva meddela andra team eller för den delen hoppa mellan team.

Hello smarta maskiner
Överlägset störst fokus och med roligast föreläsningar (bygga trollstav som live-demo, känna igen frukt och skrämselexempel från Kinas massövervakning osv) hade naturligtvis allt som berör AI.

För Prevas del är det intressant med alla AI-tillämpningar, eller snarare sagt försök till. Ett exempel är förebyggande underhåll där man i förväg kan förutspå om en maskin är på väg att gå sönder. Och det kan man. Problemställningen är mycket densamma som med alla maskininlärningsexempel - hur ska man träna systemet?

För de klassiska exemplen med att känna igen föremål och ansikten finns det mängder av data på internet att träna sin modell med. I vårt fall med exemplet förebyggande underhåll och att träna på vibrationsdata från en motor, får vi försöka ordna data själva. Att få tag på stora mängder med data är förhållandevis ganska lätt. Att tvätta rent data så att man kan använda det för att träna upp en deep learning modell kräver stora kunskaper om både industrin och mjukvara. Perfekt för oss med andra ord! 😊

Är man nyfiken på maskininlärning på ett populärvetenskapligt sätt kan jag rekommendera den här videon. Då lär man sig både lite om baseball och deep learning samtidigt.

Tre timmar innan Brexit klev vi på flygplanet för att ta oss hem igen. Hade varit lite roligt att få vara siste man ut ur ett EU-London men nära nog får räcka.

//Tobias Jansson, Consultant, Prevas AB

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Digitalisering, Experiments and experience]