language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2021-03-23

Med digitalisering och fältservice löser man ärenden med färre kundbesök

Har ni koll på hur många onödiga kundbesök ni gör varje år? Mäter ni vad dessa kundbesök kostar? Eller vad prislappen blir för ett produktionsstopp som inte blir åtgärdat direkt? Onödiga besök kostar pengar, leder till långa ledtider och kan skapa flaskhalsar. Det är dessutom sämre för miljön och från ett hållbarhetsperspektiv.

The devil is in the details

Om vi erbjuder er bättre förutsättningar till att undvika den typen av slöseri samtidigt som ni får nöjdare kunder, låter det intressant? Låt oss inspirera med tankar kring “first time fix” och hur ni samtidigt kommer närmare era kunder genom smart digitalisering inom fältservice. Tänk er drömbilden där kunden/personalen som är närmast problemet till och med kan lösa det åt er!

Hur kommer ni närmare kunden med smart fältservice?

Att involvera den som är närmast problemet till att bli en del av lösningen gör att man kan få det löst tidigare, snabbare och till lägre kostnad. First time fix syftar till att öka förutsättningarna till att få ett problem avhjälpt redan vid första besöket. Det finns smarta lösningar framtagna för detta redan idag. I samma system kan ni integrera, och interagera med, era kunder. Kunderna kommer därmed att hjälpa er skapa bättre förutsättningar att lyckas nå dit.

Om kunden bidrar med bättre information får era utförare bättre hjälp med att diagnostisera problemet. På så vis kan de också utesluta alternativa felorsaker. All historik loggas mot den specifika kunden eller maskinen vilket underlättar när tekniker genomför felavhjälpning eller underhåll.

Fem konkreta punkter som besvarar hur en fältservicelösning hjälper er minska onödiga kundbesök:

 1. Hjälp till självhjälp
  Genom guidning kan er kund eller operatör lösa problemet själv eller skicka mer precis information, bilder eller video inför besöket. Kunden vill bli av med ärendet direkt, ostört och slippa vänta på öppettider. Ni får i er tur bättre koll på flödet.

 2. Låt systemet planera jobben
  Automatisera planeringen på ett effektivt sätt genom att låta systemet koppla ihop ärendet med rätt tillgänglig tekniker med rätt kompetens, lediga tider, avtal etc. Ni kan själva välja att godkänna dessa innan de går ut (semiautomatisering).

 3. Säkerställ rätt information till besöket
  All historik lagras i kundportalen och alla sitter i samma system. Era tekniker får med sig all relevant information till besöket.

 4. Förenkla för tekniker
  Låt teknikern föra delar av kunddialogen direkt i systemet. Hen säkrar åtkomst hos kund samt att förutsättningarna är bra (att arbetsytor är förberedda, kunden har förberett etc.). Om tilldelad tekniker inte kan lösa problemet själv kan ärendet delas med andra. De kan dela vyer, bilder, video etc.

 5. Få reservdelar skickade direkt till kund
  Med s.k. ”drop shipment” kan beställningar av exempelvis tunga och otympliga reservdelar, material m.m. skickas direkt till den adress där arbetet ska utföras. På så vis säkerställs även att rätt delar finns på plats i rätt tid.
IFS

Bildref: IFS

Några ytterligare nyttor med fältservicelösningen som bidrar till ett effektivt besök och uppföljning:

 • Momentan uppföljning av jobb och uppdateringar kring förseningar, problem etc.
 • Signaturer, fotografier, fakturering med mera för utfört jobb sker i samma system.
 • Enkelt att ta ut och följa upp mål och nyckeltal på processer, utrustning och resurser.
 • Automatisk prioritering utifrån avtal, SLA:er, potentiella merkostnader m.m.
 • Maximera värdeskapande nyttan av resurser, maskiner och komponenter.
 • Färre resor ger också minskad miljöpåverkan.

Prevas samarbetar med IFS kring fältservicelösning (FSM) som är en marknadsledande lösning när det kommer till området och omnämns bland annat av Gartner (världsledande när det kommer till forskning inom informationsteknik och smarta lösningar, ref: Gartner Recognized IFS as Leader in 2020 Magic Quadrant FSM | IFS).

Kontakta oss för att diskutera era specifika behov och utmaningar.
Amrish Kubavat
Affärsutvecklare med ansvar för fältservice (FSM) på Prevas
Tel: +46 (0)721 71 76 82, E-mail

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Hållbar produktion, Digitalisering]