language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2020-12-14

Jultomten måste planera om resan

Tomten får till slut ordning på sitt ekipage
och renen verkar nöjd med sitt bandage
I månens sken de åter över himlen flyger fram
Tomten inser att han har garanterad ROI för sitt FSM-dataprogram
Japp det här kör vi snabbt i kapp
- alla barn kommer få sin klapp!
I Härjedalen årets första leverans ska ske
där gör dock ett nytt bekymmer sin entré...

Digitalisering av Fältservice, film del 2

Tomten återvänder till släden som står reparerad klar, ger de tålmodiga renarna lite vatten och tar själv en sista värmande klunk glögg ur sin plunta. Efter noga inspektion av renar och släde är det dags för Tomten att bege sig vidare i hopp om en fortsatt resa utan oförutsedda stopp på vägen. Han hoppar in i släden, spänner åt säkerhetsbältet och med ett hoppfullt Ho Ho Ho styr han tillbaka släden upp i luften. Vädret hade lugnat ner sig och han kan åter njuta av sin färd och blicka upp mot stjärnorna.

väg mot sitt första stopp, en fjällby vid namn Vemdalen var Tomten åter igen full av glädje och glögg, den första leveransen av julklappar är alltid lite speciell för Tomten. Han lutar sig över slädkanten samtidigt som de närmar sig den stilla och lugna destinationen. Han ser ner skidbackar, hus och gårdar som så vackert lyser upp av allehanda ljusslingor. Men plötsligt får han syn på en grön och hårig skepnad som travar misstänksamt omkring bland husen. Åh No No No...

Denna filur känner Tomten alltför väl igen och anar trubbel. Tänk att den rackarn aldrig ger sig! I sin avsky för all glädje, jubel och väsen inför julen har den vresige Grinchen flera gånger under tidigare år försökt att hindra Tomten från att leverera julklappar. Hur ska Tomten undvika att Grinchen får syn på honom och samtidigt hinna till alla hus i byn? Det måste finnas ett sätt att optimera rutten för att leverera julklapparna tänker Tomten, och tar åter igen fram sin app-arat för fältservice.

 • Med hjälp av fältservice funktionalitet för rutt och- schemaoptimering som använder AI och sofistikerade algoritmer kan större beräkningar beroende på valda parametrar, begräsningar och prioritet ske för att ta fram den snabbaste och mest lämpliga rutten för Tomtens leverans av julklappar.

 • Dessa kan exempelvis inkludera både Tomtens och Grinchens GPS-positionering, trafikstockningar som uppstår i form av barn som är uppe ur sängen (Tomten vill ju absolut inte att de ska få syn på honom, då spricker tidsschemat totalt). Tomten använder också sin app-arat för att hålla koll på i vilken ordning julklapparna ligger i säcken, om det finns barn som varit riktigt snälla i år och därför ska belönas med en extra fin klapp.

 • Systemet analyserar kontinuerligt realtidsdata med hänsyn till Tomtens positionering och inställda val för att beräkna den snabbaste rutten att leverera julklapparna. För att balansera arbetsbelastningen och minimera tidsförlust söker systemet även efter möjligheter att kombinera leveranser för att ytterligare optimera leveransen.

 • Systemet är även dynamiskt aktivt vilket innebär att det svarar på akuta förändringar, i det fall då Grinchen av ren tur råkar gissa rätt avseende vilket hus Tomten är på väg till. Då justeras snabbt rutten om för att undvika direkt konflikt och samtidigt uppdateras schemat.
 • Systemet övervakar kontinuerligt Tomtens prestation och jämför mot de KPI:er som Tomtemor satt upp för att utvärdera om det finns potentiella förbättringar som Tomten kan utföra och uppdaterar därefter schemaplaneringen för att uppnå ett optimalt beslutsfattande. Vilket teamwork!
 • Den samlade fältservicefunktionaliten med rutt- och schemaoptimering leder till att Tomten får klara instruktioner i realtid med sväng-efter-sväng vägledning som ständigt uppdateras beroende på situationen. Alla barn i Vemdalen får därmed sina klappar, trots att Grinchen fanns i krokarna.
Digitalisering av Fältservice, film del 2

När Tomten åker vidare mot Sveg ser han Grinchen i skogbrynet fullt upptagen med att grilla korv. Skönt tänker Tomten – nu blev jag av med honom! I en annan glänta ser han Giraffen och Apan, han släpper ett paket med Årets julklapp till grabbarna. Nu kan de koka egna polkagrisar tänker Tomten och ropar Ho Ho Ho till sina vänner. Sen tar han fram sin app-arat och letar sig fram till ikonen för matintag. Nästa stopp ska inte bli ett med bara selleri tänker Tomten och känner ett enormt sug efter kakor.

Tomten julklappsresa 2020 är redan viral
vem kunde tro att han är så digital

Även den bästa planen kan haverera
behöver man både rutter och scheman justera

Även om Grinchen smider planer bakom Tomtens rygg
kan Tomtens fältverksamhet med hjälp av FSM känna sig helt trygg

Nu är det bara upploppet kvar
innan årets leverans kan betraktas som klappad & klar!

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Hållbar produktion, Digitalisering]