language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2021-04-26

Internet of Moving Things – Kristoffer om samarbetet med Wittra

Har du någonsin undrat vart du la den där prylen? Eller misstänkt att någon annan använder dina saker i smyg? Wittra är företaget som genom år av forskning och utveckling ställt dessa frågor till sin spets.

Internet of Moving Things

Traditionella positionslösningar är ofta anpassade för antingen inomhus (WiFi och Bluetooth) eller utomhus (satellit- och cellulär teknik) miljöer. Wittra grundades år 2013 med ambitionen att utveckla en IoT-lösning som fungerade för objekt som förflyttade sig i komplexa miljöer – Internet of Moving Things. Mycket har hänt sedan dess och idag är Wittra en känd spelare med över 50 patentet och flera produkter ute på marknaden. Vi på Tritech (nu en del av Prevas) har samarbetat med Wittra sedan april 2019 och har växt från en konsult till att idag vara ett helt team. En av dessa konsulter är Kristoffer Sliwinski som gärna delar med sig av sina erfarenheter och berättar mer.

Kristoffer sitter idag i Nätverksteamet tillsammans med 3 andra kollegor (Joakim, Jakob och Fredrik) och Wittra-anställda. Teamet är uppdelat i två subgrupper, varav Kristoffers subgrupp fokuserar primärt på utveckling av nya features och kommunikationen i luften (ex. med Gatway och moln). Wittra använder sig av sub GHz mesh-nätverk för att kommunicera på långa avstånd och i ogästvänliga miljöer som tunnlar. Ett exempel på en feature som Kristoffer varit med och utvecklat är Firmware Over-the-Air (FOTA), vilket möjliggör för att alla enheter i kedjan uppdateras med den senaste mjukvaruversionen automatiskt.

Teamet har även lyckats utveckla en lösning för att frekvenshoppa i sub GHz mesh-nätverket. Detta är något som sker automatiskt bland frekvenser på högre nivå som exempelvis BLE, men som måste utvecklas speciellt för radiofrekvenser på längre nivå. Via frekvenshoppning kan man öka den aktiva tiden när information kan sändas och tas emot, vilket gör att mer data kan skickas mellan enheterna.

Med en bakgrund inom maskinteknik med en master i Mekatronik, var det inte helt givet att Kristoffer skulle jobba med mjukvaruutveckling för nätverkskommunikation. Men nu när han har fått testa på det tycker Kristoffer att det är väldigt intressant. Något som han tycker är extra kul är att alla som jobbar på Wittra, både konsulter och ordinarie personal, bryr sig väldigt mycket om produkten och är väldigt engagerade.

- Det är väldigt fria tyglar och man har stor möjlighet att påverka med egna idéer och initiativ” säger Kristoffer, och berättar att arbetsuppgifterna kan variera väldigt mycket. Det kan variera från att utveckla nya funktioner i applikationen, till att den andra dagen släppa ny firmware till kund och den tredje dagen diskutera vilken kodstandard vi ska jobba med.

Kristoffer upplever att han har kommit in i gänget bra, trots att det från hans första dag i projektet har varit Corona och svårt att ses i naturliga sammanhang. De har dagliga stand-ups och försöker även att träffas i andra mer informella digitala sammanhang.

- Sen så gjorde sommaraktiviteten mycket också, säger Kristoffer, som syftar till kvällen då vi bjöd in Wittra-gänget till kubb, mat och öl på Corona-anpassat avstånd utomhus. Det var extra kul för att det även var folk från andra teams som man inte pratat så mycket med som deltog.

Kristoffer började sitt uppdrag på Wittra i en spännande tid då två olika produkter håller på att integreras till en helhetslösning. Lösningen består av två huvuddelar varav den ena samlar sensordata och den andra samlar positioneringsdata. Sensordata består exempelvis av lutning, vibrationer, användning, orientering, rörelse och temperatur. Genom att kombinera sensordata med positioneringsdata möjliggörs lösningen för ökad insikt kring hur och var ett objekt används. Just nu är han även involverad i ett certifieringsarbete där en av Wittras produkter ska certifieras för den europeiska och amerikanska marknaden. Det är helt enkelt mycket som händer på Wittra just nu, och vi är glada och tacksamma för att vi får vara med på den här resan.

Vill ni läsa mer om Wittra så hittar ni deras hemsida här.

// Kristoffer Sliwinski, Software Developer

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Produktutveckling, Digitalisering]