language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2022-02-17

Vårda och skapa starka lösenord

8 praktiska tips på vad du behöver tänka på för att skapa starka lösenord.

Vårda och skapa starka lösenord

Del 2 i detta ämne.

I mitt tidigare inlägg skrev jag om varför det är dåligt att återanvända sina lösenord. Nu uppstår den naturliga frågan: hur ser ett bra lösenord ut då? I det här inlägget tänkte jag försöka dyka ner lite i hur ett bra lösenord kan se ut och hur man ska hantera dem.

Ett bra lösenord är ett unikt lösenord

För att undvika ”credential stuffing” som jag nämnde i mitt förra inlägg, så är det viktigt att man inte återanvänder sina lösenord. Ett bra lösenord är ett unikt lösenord som man skapar för varje sida eller tjänst man använder sig av. När du skapar ett nytt lösenord se till att göra dem så starka som möjligt. Gör lösenordet så starkt som möjligt genom att använda både små och stora bokstäver och specialtecken.

De flesta gillar att använda hela ord i sina lösenord för att dem ska bli lättare att komma ihåg. Och det går bra, så länge man inte använder sig av någon personlig information! Personlig information kan vara lätt att komma över genom en enkel sökning, så undvik att skapa lösenord som kan innehålla namn på dina barn, adresser kopplade till dig eller namn på dina husdjur. Längre lösenord anses vara säkrare än kortare, så försök att göra dem så långa som möjligt. Glöm inte att byta lösenorden regelbundet.

Lösenordshanterare är ett enkelt och säkert sätt att hantera sina lösenord

Med en enkel matematik inser man snart att det blir väldigt många lösenord att hålla reda på om man nu ska använda sig av ett unikt för varje tjänst. Som tur är finns en lösning på även det problemet: lösenordshanterare! Jobbigt och otympligt kan många tycka, men det är väldigt långt ifrån sanningen. Många lösenordshanterare är väldigt smidiga att använda och ofta klistrar de automatiskt in lösenord och användarnamn i rätt fält åt dig när du försöker att logga in någonstans. Dessutom brukar de ha en inbyggd lösenordsgenerator som kan slumpa fram nya lösenord och alltså göra hela jobbet åt dig!

MFA är ett jättebra komplement till lösenord

Ett jättebra komplement till starka lösenord är att använda sig av MFA, Multi-Factor Authentication. MFA är en verifieringsmetod som innebär att man tillåts att logga in efter att man har styrkt sin identitet, genom två eller fler bevis. MFA fungerar så att när man anger sitt lösenord vid inloggning, behöver man samtidigt bekräfta sin inloggning via en app på mobilen. På så sätt tar man ytterligare ett steg för att hindra obehöriga att logga in på dina tjänster, kapa din identitet eller komma över känslig eller privat information.

8 tips på hur du skapar starka lösenord

 1. Återanvänd aldrig lösenord
 2. Använd unika lösenord till varje tjänst
 3. Använd inte personlig information i dina lösenord
 4. Använd små- och stora tecken, och special tecken
 5. Ju längre lösenord, är desto bättre
 6. Uppdatera dina lösenord regelbundet
 7. Spara dina lösenord i en lösenordshanterare
 8. Använd dig av MFA

//Philip Olczak, läser IT-säkerhet på Nackademin och gör sin LIA på Prevas

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Relaterade artiklar

  pageRefs: [Produktutveckling, Hållbar produktion, Digitalisering]