I en serie samtal tar Prevas pulsen på energibranschen, en bransch som står inför ständiga förändringar och stora utmaningar. Denna gång har vi fått äran att samtala med Saira Alladin, enhetschef för nätdrift & underhåll på Vattenfall Eldistribution.
Saira ansvarar för enheten nätdrift och underhåll som besår av fem avdelningar och cirka 220 medarbetare etablerade i orterna Trollhättan, Solna och Luleå på Vattenfall Eldistribution. År 2018 utsågs hon till ”Årets kraftkvinna” och år 2019 till ”Årets kvinnliga förebild”. Med ett brinnande intresse för elkraft, hållbarhetsutveckling och jämställdhet valde Saira, efter många år inom konsultbranschen på ett av Sveriges största konsultbolag Sweco, att ta sig an nya utmaningar.
- Som uppvuxen i Trollhättan har Vattenfall alltid känts som en potentiell och attraktiv arbetsgivare. Dessutom triggas jag av ständig utveckling. På Sweco var jag ansvarig för 18 kontor och 160 medarbetare i Sverige och Indien samtidigt som jag ledde utlandsgruppen där vi hade i uppdrag att främst i Afrika öka elektrifieringsgraden i byar och städer. När jag erbjöds tjänsten på Vattenfall Eldistribution kände jag att det var helt rätt utmaning och samtidigt ville jag komma hem och ”landa närmare familjen” efter flera års intensivt resande både inom Sverige och utomlands, säger Saira.
Energibranschen har många spännande utmaningar just nu. Vattenfall strävar efter att bli ledande i energiomställningen och just nu står elnätet och själva överföringen i centrum.
För att gå mot ett fossilfritt Sverige spelar elektrifieringen av transportsektorn och industrin en avgörande roll och där har vi som ledande elnätsföretag ett stort ansvar att möjliggöra detta.
Stålindustrin till exempel i norra Sverige och deras satsning på fossilfri stålproduktion visar hur Sverige kan minska sina utsläpp rejält som kan ge globala avtryck. Detta kräver att elnätet byggs ut för att möjliggöra en anslutning och att vi har en god leveranskvalitet av el.
Vi ser även allt fler nya elintensiva industrier som datahallar och batterifabriker som vill etablera sig i Sverige och kräver en effekt i storleksordning en förbrukning av en mellanstor stad i Sverige.
Byggnation av förnybar elproduktion som vindkraft och solpaneler är ett annat exempel som ökar drastiskt vilket behöver anslutas till elnätet.
Utbyggnadsbehovet är omfattande. Trots att en del av behovet kan lösas med ökad flexibilitet i användning och produktion behöver både stamnätet och regionnätet byggas ut.
Samtidigt är det befintliga nätet föråldrat och lider av kapacitetsbrist på flera olika områden. Vi hinner inte bygga ut i den takt som skulle behövas. Det är brist på resurser och kompetens. Det krävs också en ändring i regleringen och politiken, bland annat för att nå snabbare tillståndsprocesser.
En annan viktig aspekt tänker Saira, som är driftansvarig, är driftsäkerheten och att alltid ha ett tillgängligt nät. Vi går mot ett elektrifierat samhälle där omfattande avbrott kan leda till stora konsekvenser. Framtida kraftsystemet kommer att bestå av mer oförutsägbar produktion och konsumtion vilket leder till b la höga spänningar, reaktiv effekt, spänningsdippar, nätförluster mm. Det är inte alltid lätt att införa nya innovationer i kraftsystemet utan att rubba på det befintliga vilket gör att utvecklingen tar tid. Det är mycket lättare att bygga helt nytt från början.
Digitalisering, automatisering, tekniska lösningar och effektivisering
Digitalisering och automatisering är en självklarhet när det kommer till att kunna utföra arbete mer effektivt och att den utvecklingen har pågått länge i vårt samhälle. Människor och marknaden har ständigt gjort digitala språng för att positionera sig i framkant. Fordonsindustrin har till exempel under väldigt lång tid effektiviserat sina arbetssätt och processer för att förbli konkurrenskraftiga. Det är först nu det tar ordentlig fart inom energibranschen – enligt Saira.
- Inom Vattenfall Eldistribution försöker vi ta vara på den teknik och systemlösningar som finns kring digitalisering. Samtidigt behöver vi förhålla oss till den nya säkerhetsskyddslagen vilket gör att vi inte kan utnyttja all den teknik och systemlösningar som finns ute i marknaden utan behöver utveckla mycket själva.
Exempel på satsningar som Vattenfall Eldistribution genomför just nu inom digitalisering är bland annat forskningsprojektet Sthlmflex och EU-projektet Coordinet. Det är handelsplatser för flexibilitetslösningar för att lösa kapacitetsbristen både på kort- och lång sikt i Stockholmsregionen och Uppsala. Fler platser är på väg att öppnas. Både elanvändare och elproducenter kan delta och lämna bud på flexibilitet. För elanvändare handlar det om att avstå eller minska sin förbrukning och för elproducenter gäller det att starta sin elproduktion.
Annat exempel är utveckling av system som effektiviserar nätutveckling och underlättar projektoptimering genom att prioritera våra kommande investeringar.
Självläkande nät är ett tredje exempel där systemet hittar andra omkopplingsmöjligheter per automatik vid fel i nätet utan att en driftoperatör behöver koppla om.
Framgångsfaktorer och förebilder
Sairas egna tankar kring att nå framgång är att alltid vara nyfiken och att lyfta blicken från den egna uppgiften till att se helheten och vad som händer runt omkring. Är man nyfiken så blir man engagerad och är man engagerad så tar man ansvar. Ansvarstagande leder till goda resultat och resultat motiverar en till att utvecklas. Och det viktigaste av allt är att ha kul på vägen.
På frågan vilka kvinnliga ledare Saira inspireras av så nämner hon två namn. Hennes nuvarande chef Annika Viklund som är VD för Vattenfall Eldistribution och Åsa Bergman, VD för Sweco-koncernen. Dessa kvinnor är starka förebilder som betytt mycket för Sairas karriär.
Så avslutas ett otroligt spännande och intressant samtal mellan Saira Alladin och Amrish Kubavat på Prevas. Vi önskar Vattenfall Eldistribution all lycka i deras framtida projekt då vi delar deras engagemang för den utveckling som leder till ökat hållbarhetsfokus och teknikutveckling!
Vill ni inom ert bolag diskutera digitalisering, fältservice eller mobilitet med oss så kontakta Amrish Kubavat, affärs- och verksamhetsutvecklare på Prevas. Vi delar gärna våra erfarenheter och tankar inom området och hjälper till i er fortsatta resa. Prevas har både intern kompetens och samarbetar med IFS (FSM) som partner inom området.
Tidigare samtal med energibranschen, samtal med Göteborg Energi.
Kontakta oss för att diskutera era specifika behov och utmaningar.
Amrish Kubavat
Affärsutvecklare med ansvar för fältservice (FSM) på Prevas
Tel: +46 (0)721 71 76 82, E-mail
Arkiv blogg
2024-12-11 Kom igång med Digitala Produktpass – 6 anledningar och 4 tips
2024-12-10 Realtidshantering och genomarbetad kvalitetssäkring ger god saldosäkerhet
2024-12-06 Så väljer ni rätt PLM – 5 steg för en framtidssäker lösning
2024-09-30 Anna-Karin Alm: En välkommen förändring för våra medicintekniska bolag
Kategorier/Taggar
Kontakta oss
Amrish Kubavat
Affärs- och verksamhetsutvecklare Field Service Management, West
Tel +46 31 725 18 05
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Relaterade artiklar
Kom igång med Digitala Produktpass – 6 anledningar och 4 tips
Så väljer ni rätt PLM – 5 steg för en framtidssäker lösning
PDM vs PLM – Vilken lösning passar ert företag?
Anna-Karin Alm: En välkommen förändring för våra medicintekniska bolag
PLM och ERP: En guide till effektivare affärsprocesser
Anna-Karin Alm: Olika tolkningar från anmälda organ skapar osäkerhet för bolagen
Genomtänkta transporter och stöd för kombination av transportslag skapar effektiva interna flöden
Att navigera i konsultlivet: En dag på Prevas
Ordning och reda i godsmottagningen skapar grunden för effektiv internlogistik
Hur kan vi förbättra användarupplevelsen i gamla system
Anna-Karin Alm: Är det bättre att satsa amerikanskt?
Hållbara vardagshjältar behövs
Stopp i produktionen
Predictive Maintenance, Why, What, and How
Verksamheten i fokus
Möt produktionsutmaningarna med IndTech
Vill du ta ett första steg mot bättre underhållsplanering
4 snabba tips när olyckan inträffar på din arbetsplats
Vårda och skapa starka lösenord
Så får du din produktion att blomstra
Är det dåligt att återanvända lösenord?
Harmonisering av sensordata gör Internet of Things (IoT) enkelt
Hållbar produktion skapas på gränsen mellan ordning och kaos
Vad är bra kod?
Vad kan industrin göra redan idag för att skapa en hållbar framtid?
Har du koll på Agenda 2030, och målen om hållbar industri och produktion?
Chilla, låt systemet göra jobbet
Välj smart, låt systemet göra jobbet
Därför repade sig Chile snabbare än Haiti från jordbävningen 2010
Internet of Moving Things – Kristoffer om samarbetet med Wittra
Mer om DFX, med fokus på Design for Serviceability
Tar pulsen på energibranschen, Göteborg Energi
I påskharens godislager
Mer om DFX, med fokus på Design for Assembly
Med digitalisering och fältservice löser man ärenden med färre kundbesök
DFX – vad är det
Blev det fel eller har julklappen redan pajjat
Jultomten har läget under kontroll
Jultomten måste planera om resan
Jultomten behöver assistans
Tre steg till testautomatiserad miljö
I Jultomtens fältverkstad
Digitalisering av fältservice, film del 2
IoT del 4 - vår nya affärsmodell
Kemikalielagstiftningar, mycket att tänka på
Hur kan industrin utnyttja gamification
Digitalisering av fältservice, film del 1
Gamification, i din vardag
Klinisk utvärdering av medicintekniska produkter
Framtidens fastighetsunderhåll – digitala tvillingar i fokus
Bildbehandling, inte så komplicerat som det låter
IoT del 3 - vår nya affärsmodell
Att gå med i ett partnernätverk – vad innebär det för mig
Shh - don't say it Innovation too aloud
Underhållssystem – varför välja molnet
Vad är UX och varför är det så viktigt för mitt företag
IoT del 2 - vår nya affärsmodell
Nyfiken på hur du kan digitalisera din fältservice
Är min app en medicinteknisk produkt
Fältservice – vem är din ledstjärna
En IoT fabrik på fyra hjul
Prototyping i Figma
IoT del 1 - vår nya affärsmodell
Brexit, Microservices och AI
Hello IoT Button
Smart Maintenance for competitive edge
Taking advantage of electronics in modern healthcare
En resa in i framtiden
Digitalisering och automation - på rätt sätt
Mobil teknologi växer inom hälso och sjukvården
Kommentarer