language arrow_drop_down
DK NO EN
Pressrelease: 2020-12-03

Rekordsnabb produktutveckling som kan rädda liv.

På bara fyra månader har danska Sentispec, i samarbete med Prevas, utvecklat världens första helautomatiska feberskanner, ViraHawk. Den kan mäta förbipasserandes temperatur och identifiera eventuella smittbärare.

Rekordsnabb produktutveckling som kan rädda liv

Visst vore det bra om man hade en apparat som blixtsnabbt kan mäta om en eller flera personer i en folksamling har feber och därmed är potentiella smittbärare? Det tänkte Andreas Claudi, chef för Sentispec, när coronapandemin på allvar drabbade Danmark våren 2020. Det skulle vara en skanner som fungerade automatiskt, så att man inte behövde stå och mäta temperaturen manuellt på de förbipasserande. Det är nämligen både för dyrt och för riskfyllt.

Det vart startskottet på samarbete med Prevas som tog fram en prototyp, så att Sentispec snabbt skulle kunna starta produktion av produkten. Den första prototypen stod klar i juni 2020 och ViraHawk gick i produktion och kom ut till de första kunderna redan nu i september.

- Det är rekordsnabbt. Efter 20 år i branschen har jag aldrig hört talas om någon som har lanserat en så komplicerad produkt inom den tidsramen. Men det var helt nödvändigt, för covid-19 är ju över oss här och nu, understryker Andreas Claudi.

ViraHawk fungerar ungefär som videoövervakning. Den är inbyggd i ett skåp som innehåller en värmeskanner och en kamera med ansiktsigenkänning. När en grupp människor går förbi, läser den på tre meters avstånd blixtsnabbt av personernas temperatur med hjälp av en termisk givare och tar foton av dem om temperaturen är för hög. Bilden skickas direkt till en medarbetare som kan identifiera personen och ta reda på om personen i fråga har andra symptom och som sedan avgör om han eller hon utgör en potentiell smittorisk. Detta skyddar anställda, allmänheten och företag från riskerna i samband med högrisksjukdomar som covid-19.

Det tar bara fem minuter att installera en ViraHawk och dessutom är den GDPR-säkrad, eftersom den bara sparar bilder en kort tid. Sentispec och Prevas är naturligtvis både glada och stolta över att man på så kort tid lyckats framställa en så viktig produkt.

- Det är en mycket meningsfull produkt som kan rädda liv. Vi är övertygade om att den blir en framgång även på global nivå, säger Henrik Møller ansvarig för Prevas verksamhet i Danmark.

Mer om samarbetet mellan Prevas och Sentispec.

För mer information, kontakta
Henrik Møller, President, Prevas A/S
Tel: +45 29 49 92 02, E-mail

Andreas Claudi, President, Sentispec
Tel: +45 40 82 12 22, E-mail

Søren W. Mathiasen, Sales & Marketing, Prevas A/S
Tel: +45 20 99 76 01, E-mail