language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Sentispec

Dansk framgång:
Helautomatisk feberskanner klar på rekordtid.

På bara fyra månader har danska Sentispec, i samarbete med Prevas, utvecklat världens första helautomatiska feberskanner, ViraHawk. Den kan mäta förbipasserandes temperatur och identifiera eventuella smittbärare.

Visst vore det bra om man hade en apparat som blixtsnabbt kan mäta om en eller flera personer i en folksamling har feber och därmed är potentiella smittbärare? Det tänkte Andreas Claudi, chef för Sentispec, när coronapandemin på allvar drabbade Danmark våren 2020.

Det skulle vara en skanner som fungerade automatiskt, så att man inte behövde stå och mäta temperaturen manuellt på de förbipasserande. Det är nämligen både för dyrt och för riskfyllt.

- Sedan SARS-epidemin 2003 har man i Asien utvecklat flera manuellt betjänade feberskannrar. Men inte någon helautomatisk. Det är kanske ett mindre problem i Asien, där arbetskraften är billigare, men här i Norden är det helt enkelt för dyrt att bemanna en skanner dygnet runt, alla veckans dagar. Dessutom innebär det en högre risk för smitta när folk står i kö för att bli skannade, förklarar Andreas Claudi.

Han luftade sin idé för Henrik Møller, som är chef för Prevas i Danmark, när de två träffades i april 2020 på Dansk Industris möte för Internet of Things-nätverket, och Henrik Møller tände genast på idén. Prevas skulle kunna utveckla en prototyp, så att Sentispec snabbt skulle kunna starta produktion av produkten.

- Det var en alldeles lysande idé och eftersom det skulle gå fort, valde vi att utveckla prototypen på redan befintliga moduler. Därför använde vi en bra och väl beprövad programvara och dito kamera samt Living I-Cloud-lösningen och byggde in alltihop i ett skåp, berättar Henrik Møller.

Den första prototypen stod klar i juni 2020 och ViraHawk gick i produktion och kom ut till de första kunderna redan nu i september.

- Det är rekordsnabbt. Efter 20 år i branschen har jag aldrig hört talas om någon som har lanserat en så komplicerad produkt inom den tidsramen. Men det var helt nödvändigt, för corona är ju över oss här och nu, understryker Andreas Claudi.

Ekonomiskt överkomlig lösning

Samtidigt lade man också vikt vid att skannern inte fick bli för dyr. ViraHawk, som den kallas, går att köpa för 20 000 danska kronor och abonnemanget kostar sedan 500 kronor i månaden. Det har de flesta stora företag råd med. Och det är viktigt, för då garanterar man att den faktiskt blir köpt och använd.

- Den är inte dyrare än vad de flesta vårdhem kan klara och den har redan levererats till fem stora multinationella företag i Norden och Storbritannien, bland annat till en biltillverkare, ett tillverkningsföretag och en logistikfirma. Som jämförelse kostar det upp till omkring 500 000 kronor per år att använda en bemannad feberskanner, som för övrigt heller inte är i närheten så exakt i sin mätning, tillägger Andreas Claudi.

ViraHawk fungerar ungefär som videoövervakning. Den är inbyggd i ett skåp som innehåller en värmeskanner och en kamera med ansiktsigenkänning. När en grupp människor går förbi, läser den på tre meters avstånd blixtsnabbt av personernas temperatur med hjälp av en termisk givare och tar foton av dem om temperaturen är för hög. Bilden skickas direkt till en medarbetare som kan identifiera personen och ta reda på om personen i fråga har andra symptom och som sedan avgör om han eller hon utgör en potentiell smittorisk. Detta skyddar anställda, allmänheten och företag från riskerna i samband med högrisksjukdomar som covid-19.

- Förutom att på så sätt förebygga smittspridning, kan det även löna sig för företaget, eftersom sjukfrånvaron därigenom blir lägre, förklarar Andreas Claudi.

Sentispec och Prevas är naturligtvis både glada och stolta över att man på så kort tid lyckats framställa en så viktig produkt.

- Det har varit tufft och vi har jobbat dygnet runt, för det kunde helt enkelt inte gå snabbt nog. Samtidigt är det också mycket tillfredsställande att ViraHawk har utvecklats och tillverkats i Danmark med uteslutande europeiska och amerikanska komponenter, lägger Andreas till.

Det tar bara fem minuter att installera en ViraHawk och dessutom är den GDPR-säkrad, eftersom den bara sparar bilder en kort tid.

- Det är en mycket meningsfull produkt som kan rädda liv. Vi är övertygade om att den blir en framgång även på global nivå, avslutar Henrik Møller.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Henrik Møller, Prevas A/S, e-mail

Helautomatisk feberskanner klar på rekordtid
Helautomatisk feberskanner klar på rekordtid
Helautomatisk feberskanner klar på rekordtid

Relaterade case