language arrow_drop_down
DK NO EN
Nyhet: 2021-04-28

Roland Ferngård ny chef på Prevas region Syd

Roland Ferngård tillträdde den 12 april tjänsten som chef för Prevas region Syd i Malmö. Han är väletablerad och ett bekant ansikte på regionens konsultmarknad och har gedigen erfarenhet av att driva en konsultverksamhet, senast som vd för Softhouse Öresund.

Roland Ferngård, Regionchef Syd, Prevas AB

– Prevas har en unikt bred och intressant teknikkompetens, säger Roland Ferngård, som även är ansvarig för Prevas enhet för produktutveckling i Malmö. Mitt mål är att bygga en verksamhet där vi har ett ökat fokus på att leverera helhetslösningar, antingen genom utvecklingsarbete i egna lokaler eller som ett team hos kund.

På sin första arbetsplats fick Roland Ferngård möjlighet att prova på programmering. Detta blev ett stort intresse och parallellt med arbetet påbörjade han sina studier vid Lunds universitet.

Efter avslutade studier inom datologi, ekonomi och matematisk statistik arbetade han som utvecklare och därefter som projektledare på TAC, nuvarande Schneider Electric. Slutkunderna var stora fastighetsföretag eller sjukhus, och Roland Ferngård var utöver programmeringen ofta involverad i driftsättning av systemen.

– Jag har alltid varit intresserad av tekniska utmaningar, säger Roland Ferngård. Jag blev den där som folk ringde till när det uppstod problem, och som fick åka iväg och lösa det hos kunden. Det var under den här tiden som jag blev medveten om hur viktigt det är att lära känna kunden och deras verksamhet för att kunna leverera en lösning som möter det verkliga behovet.

Dessa tankar gjorde att Roland Ferngård drogs till konsultbranschen – hans känsla var att medan produktbolag främst drivs av teknik så arbetar konsultbolag mer kundnära. Han blev erbjuden en tjänst som projektledare på Teleca (en enhet som sedan blev en del av nuvarande Cybercom) och tackade ja. Efter ett drygt år gick han in i rollen som konsultchef.

– Som konsult kom jag i kontakt med säljarbete på ett helt annat sätt än tidigare, säger Roland Ferngård. Men jag ogillar ordet säljare, min drivkraft är inte att sälja in något, utan att tillsammans med mitt team kunna hjälpa kunden i deras affär. Då har vi nöjda kunder och medarbetare som är stolta över sin arbetsgivare och de projekt som de är involverade i.

Sedan 2010 har han hunnit starta upp it-verksamheten inom ÅF Technology i Malmö från grunden, han har varit säljchef på konsultbolaget tretton37 och vd för mjukvaruutvecklaren Softhouse Öresund. Nu går han alltså in i rollen som chef för region Syd på Prevas.

– Min målsättning är att Prevas ska bli den bästa lösningsleverantören i regionen och gärna genom projekt som omfattar flera av våra teknikområden, säger Roland Ferngård. Nu har jag fokus på det strategiska arbete som krävs för att vi ska komma dit, både internt och externt.