language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Meritor

eLIPS ger Meritor full kontroll över avancerad produktionslogistik

Meritor HVS AB tillverkar fram- och bakaxlar till tunga fordon. Bearbetning, tillverkning och montering sker lokalt i fabriken i Lindesberg – allt från råämne till färdig axel. När Meritor hade behov av att byta ut sina system för lager- och produktionslogistik föll valet på Prevas och eLIPS. Det blev början på ett långt givande samarbete som fortsätter än idag.

eLIPS är en teknisk plattform, utvecklad av Prevas, som ger full kontroll över produkter i arbete och möjliggör materialleveranser just-in-time till alla produktionsavsnitt. eLIPS ger fullt stöd för funktioner som transportkontroll, lager och förrådshantering, platsval, inkommande och avgående gods samt transportorderhantering.​ Bakgrunden till införandet av eLIPS hos Meritor i Lindesberg var att företaget använde ett antal äldre system som inte längre kunde möta Meritors behov på produktion och support.

- Som beställare är det viktigt att först och främst vara tydliga internt, med vad vi önskar uppnå. Därpå ha ett nära samarbete med våra leverantörer som kan realisera detta, säger Stefan Svanholm, projektledare på Meritor i Lindesberg. Prevas har varit både lyhörda och proaktiva vilket skapar förutsättningar för ett verkligt stöd i arbetsvardagen. Detta möjliggör att vi på Meritor på riktigt kan optimera flöden och produktion.

Internlogistiklösning som fyllt 30 år

Meritors och Prevas samarbete startade med en förstudie på de tre då befintliga systemen för kåpa-, växel- och pallager. Idag styrs två av lagren med eLIPS-system och arbetet med det tredje lagret är planerat. Dessutom agerar eLIPS som bas för interna beställningar och transportuppdrag. Prevas internlogistiklösningar har med sina trettio år på marknaden en stor erfarenhetsbank som möjliggör snabba implementationsprojekt med redan från början beprövade lösningar.

- Den stora fördelen med eLIPS är skalbarheten och att systemet från grunden är byggt för att anpassa funktioner utifrån verksamhetens behov, säger Martin Friberg, senior mjukvaruutvecklare på Prevas och systemansvarig för eLIPS. Lösningen kan också användas tillsammans med befintlig äldre utrustning och teknik, vilket gör vår lösning kostnadseffektiv.

Införandet av eLIPS hos Meritor har skett i ett antal fristående projekt med start 2017 fram till idag, där eLIPS implementeras och därpå löpande anpassas och vidareutvecklas för verksamhetens tillkommande behov. Inom Meritors verksamhet i Lindesberg är eLIPS huvudsakliga uppgift att utgöra gränssnitt för användning av automationsutrustning såsom kranar, AGV, manuella truckar och bansystem. Dessutom ger eLIPS användarna full kontroll på var materialet befinner sig inom fabriken. Då eLIPS integrerar med produktionsutrustning med höga krav på att köras 24/7 krävs även ett system med väldigt hög tillgänglighet, eLIPS arkitektur är designad för att möta dessa krav.

Värdesätter samarbeten

- Den typen av komplex verksamhet som Meritor har med höga krav på tillgänglighet och anpassningsbarhet utifrån en föränderlig verksamhet är perfekt för eLIPS, säger Martin Friberg. Samarbetet med Meritor har genomgående präglats av prestigelöshet och vi har gemensamt arbetat fram förbättringar och löst problem.

eLIPS är idag med sitt användarvänliga processtöd för internlogistik en mycket central och uppskattad del av Meritors verksamhet.

- Funktionaliteten är det absolut viktigaste, att eLIPS kan anpassas efter vår befintliga utrustning, fabrikens storlek och våra användares behov, säger Stefan Svanholm. Vi kände till eLIPS och hade goda erfarenheter av tidigare samarbeten med Prevas, och det har fungerat väldigt bra även denna gång.

NYCKELORD
Produktionslogistik, lagerlogistik, internlogistik

KONTAKTA OSS
Åsa Sandberg, Prevas AB, e-mail

eLIPS ger Meritor full kontroll över avancerad produktionslogistik
eLIPS ger Meritor full kontroll över avancerad produktionslogistik
eLIPS ger Meritor full kontroll över avancerad produktionslogistik

Relaterade case

 • Kenvue

  Johnson & Johnsons avknoppar konsumentprodukter till nya bolaget Kenvue – Prevas leder IT-migrering för Kenvues fabrik i Helsingborg

 • Hydroscand

  Flexibelt produktionssystem till Hydroscand

 • Meritor

  eLIPS ger Meritor full kontroll över avancerad produktionslogistik

 • GKN Automotive

  Flexibel internlogistiklösning firar 20 år i trogen tjänst