language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Lavabrush

Lavabrush - enkel men genial penseltvätt

En penseltvätt som rengör utan kemikalier och sparar både vatten och pengar. Bakom idén står de två entreprenörerna Patrik Sjöland och Per Nilsson, vars uppfinning snart finns tillgänglig på marknaden. Prevas mekanikexperter har hjälpt till i utvecklingsarbetet.

Alla som någon gång ägnat sig åt måleriprojekt vet att rengöring av penslar är en betydande och kladdig del av jobbet. Penslarna sveps ofta in i plast i slutet av arbetsdagen för att inte borsten ska stelna, men det händer ändå att de måste kasseras redan efter några få användningar. Att tvätta rent en pensel under rinnande vatten kan kräva mer än 20 liter dricksvatten vilket är ett enormt slöseri. Samtidigt ska allt spillvatten med färgrester enligt lag samlas och lämnas till en återvinningsstation, för att inte mikroplaster ska passera genom reningsverk och förorena haven.

– Det finns ingen kemikaliefri penseltvätt på marknaden som är så vattensnål som den vi har tagit fram, säger Patrik Sjöland, som till vardags arbetar inom byggbranschen. Den är till nytta både för målaren, som enkelt kan hålla penslarna rena, och för måleriföretaget som slipper köpa nya penslar hela tiden. Med vår lösning är det möjligt att tvätta 10-15 penslar i knappt två liter vatten.

Det hela började när Patrik Sjöland skulle måla sitt nybyggda hus. Eftersom jobbet skulle göras på fritiden tog det några veckor, och efter ett tag tröttnade han på penslar som torkade ihop. Att skölja dem under rinnande vatten och låta färgresterna gå ut i avloppet var av miljömässiga skäl inte ett alternativ och på byggmarknaden fanns det bara penseltvättar som tvättade med hjälp av kemikalier.

– Jag åkte hem och byggde en egen lösning, säger Patrik Sjöland. Den fungerade så bra att jag kunde använda samma pensel till resten av husfasaden och när jag lånade ut prototypen till kollegor så blev de så nöjda med funktionen att de inte ville lämna tillbaka den.

Från idé till produkt med hjälp av Prevas

Tillsammans med kollegan Per Nilsson började han att skissa på en prototyp och under hösten 2019 tog de steget att förvandla idén till en säljbar produkt. En industridesigner och vän till entreprenörerna, Morten Bergström, rekommenderade dem att anlita Prevas som samarbetspartner för stöd i den fortsatta utvecklingen.

– Jag började med att titta på den hemmabyggda prototypen som faktiskt var riktigt imponerande, säger André Floreby, Prevas ansvarige för mekanikutbudet i Region Syd. Tillsammans med Morten undersökte vi olika användarscenarier, koncept och lämpliga produktionsmetoder innan vi började med själva konstruktionsarbetet. Vi har även tagit fram en rad prototyper för testning och verifiering för att säkerställa en bra produkt och en smidig produktionslösning.

En del i Prevas åtagande har varit att hitta potentiella leverantörer, hjälpa Lavabrush att välja rätt samarbetspartner och sedan vara ett tekniskt stöd i dialogen med tillverkare och övriga aktörer. För att göra penseltvätten miljömässigt hållbar kommer den tillverkas i Sverige och till största delen med hjälp av återvunnen plast.

Lavabrush kommer också att ta emot förbrukade penseltvättar för att säkerställa att de tas om hand och återvinns på rätt sätt.

– Penseltvätten är gjord för att vara hållbar, robust och okomplicerad att använda, säger Patrik Sjöland. Färgrester samlas i penseltvätten, tappas enkelt ut och lämnas sedan till återvinning. Vi ser en stor marknadspotential både i Sverige, Europa och övriga världen, och såväl måleriföretag, skolor, kommuner som fastighetsbolag har visat stort intresse när vi demonstrerat den.

Snart tillgänglig på marknaden

Planen är att den nya penseltvätten ska börja tillverkas under hösten och sedan finnas tillgänglig efter årsskiftet. I första steget kommer Lavabrush att rikta in sig mot proffsmarknaden, men entreprenörerna ser även en potentiellt stor efterfrågan på den privata marknaden.

– Det är ett väldigt roligt samarbete där entreprenörerna själva har haft en tydlig idé och drivs av entusiasm för att lösa ett problem, säger André Floreby. Numera är det inte så vanligt med produkter som är helt mekaniska. Det finns så många krångliga lösningar, men den här produkten visar verkligen att det enkla kan vara det geniala.

NYCKELORD
Mekanik, hållbar industri, rent vatten och startup.

KONTAKTA OSS
Roland Ferngård, Prevas AB, e-mail

Lavabrush - enkel men genial penseltvätt
Lavabrush - enkel men genial penseltvätt
Lavabrush - enkel men genial penseltvätt

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • Lavabrush

  Lavabrush - enkel men genial penseltvätt

 • Zipforce

  Från prototyp till CE-märkt produkt

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering