language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Cylock

Stöldsäker cykelparkering

Det är inte var dag som en 82-åring kontaktar Prevas för att få hjälp att förverkliga en elektronikidé. Men det var precis vad Erling Nielsen från Horsens i Danmark gjorde, och dessutom var hans idé baserad på en molnlösning.

Erling Nielsen är inte helt oerfaren när det gäller elektronik, i sex årtionden har han arbetat inom den danska elektronikbranschen.

Erling Nielsens projekt handlar om att placera ut säkra cykelställ på centrala platser i städer. Ställ där man i lugn och ro kan låsa fast sin dyra cykel. Cykelställ med rejäla kedjor som effektivt skyddar kundernas cyklar. Låsen till de 10 millimeter tjocka kedjorna ska låsas och låsas upp med en app i kundens mobiltelefon.

– Du använder appen för att se var det finns en ledig stolpe. Du tar dig till den lediga stolpen och låset låses upp. Sedan trär du kedjan genom stället och hjulet och in i låset. Vi använder en kraftig 10 millimeters galvaniserad stålkedja. Det blir i princip omöjligt för någon att stjäla cykeln, berättar Erling Nielsen.

Cyklisten, som kanske har betalt 10 000 eller 25 000 kronor för en specialcykel, kan känna sig trygg med att lämna cykeln i staden.

– Cylock erbjuder något unikt. Det är många som har haft idéer om digitala cykellås som sitter på cykeln. Det har visat sig vara ganska opraktiskt. Cylock erbjuder ett ställ som håller fast cykeln. Det är en ny tanke, säger Henrik Thomsen, projektsäljchef hos Prevas och har arbetat med uppdraget för Prevas räkning.

Lösningen med fasta ställ där man låser fast cyklarna innebär en fördel för uthyraren, som typiskt är en kommun eller en trafikförening. Systemet har kontroll över vem som har parkerat cykeln, och därmed behöver man inte åka runt och samla in gamla, utslitna och kanske rent av stulna cyklar.

TÄCKER IN HELA PRODUKTKEDJAN

Prevas har färdigutvecklat programvaran till cykelställen och de servrar som utgör själva kärnan i systemet samt appen som används av cyklisterna när de parkerar sina cyklar.

– Det är spännande för oss. Vi får arbeta nedifrån cykelställen, upp till molnet och sedan tillbaks ned till cyklisternas app. Det är inte bara ett system som fungerar mellan mobiltelefoner och molnet. Vi får också utveckla den programvara som finns i cykelställen där cyklarna står parkerade. Vi täcker in hela produktkedjan. Och där ligger vår styrka, säger Henrik Thomsen.

– Systemet ställer höga krav på datasäkerhet. Ingen ska ju plötsligt kunna låsa upp din cykel och köra iväg med den. På sikt ska det också byggas in en betallösning så att ägaren till cykelställen kan få intäkter. Det kräver också en säker betallösning. Även om det kan låta enkelt ställer det höga krav på datasäkerhet, säger Henrik Thomsen.

För Erling Nielsen låg det nära till hands att välja Prevas för uppdraget.

– Jag har känt till Prevas länge och har sett hur företaget löst liknande uppgifter på ett lysande sätt. De har ett stort befintligt kundunderlag som gör att man litar på att de löser nästa uppdrag lika bra som de tidigare, säger Erling Nielsen.

SLÄPVAGNAR OCH KANOTER

Erling Nielsen har många idéer om hur Cylock-systemet kan användas till annat än cyklar. Man kan till exempel låsa fast släpvagnar. Eller använda systemet vid båtuthyrning och liknande.

– I en kanotuthyrning behöver man få överblick över var en kanot befinner sig, eller hur lång tid den har använts och av vem, säger Erling Nielsen. Vår främsta prioritet är att komma igång med cykelprojektet. Det andra får komma sedan. Folk är också välkomna att kontrakta oss om de har fler idéer om hur låssystemet kan användas.

Erling Nielsen har två samarbetspartners i Cylockprojektet: Horsodan Elektronik i Horsens och programvaruutvecklaren Mik Achton-Boel.

SKJUTER UPP PENSIONEN

Erling Nielsen kunde egentligen ha gått i pension 2008, när han var 72 år, och sålde företaget Instruments. Men han har inte kunnat låta bli att starta nya projekt vid 82 års ålder. Han går ofta ut i verkstaden där han utvecklar och konstruerar sina produkter.

– Jag trivs mycket bra och detta är inte det enda projektet som jag håller på med, skrattar han.

Erling Nielsen har arbetat inom den dansk elektronikindustri sedan 1950-talet. Han har bland annat varit med och byggt tvapparater på Arena-fabriken i Horsens. Han ser stora skillnader i hur elektroniken var uppbyggd då och vad den har utvecklats till.

– I dag är alla som små brickor på en jättelik spelplan för att elektroniken har blivit så komplicerad. Man behöver en rad olika experter inom flera olika områden. Det var annat på den tiden då vi byggde tv-apparater på Arena-fabriken. Även om färg-tv är tekniskt komplicerat, så hade vi ingenjörer kunskap om varenda liten del i en tv. Det var intressant; man kunde hela produkten. I dag ser världen helt annorlunda ut, avslutar Erling.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Henrik Møller, Prevas A/S, e-mail

Smart produkt, IoT
Smart produkt, IoT

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering

 • JABII

  JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

 • Global leverantör inom farm management

  Lönsammare mjölkproduktion