language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

SWAPSAFE

Säker och innovativ nyckelbox

Så genialt – och ändå så självklart! Tack vara IoT-lösningar har det danska företaget SWAPSAFE (tidigare Inexso) med mycket kort startsträcka tagit fram en säkerhetsklassificerad box där nycklar kan utväxlas dygnet runt genom självbetjäning.

Boxens fem enkla steg

 1. Du bokar närmsta box online eller direkt på boxen.
 2. Du får ett sms med lådans nummer samt en unik pinkod och lägger nyckeln i lådan.
 3. Systemet skickar därefter en ny pinkod till den person som ska hämta nyckeln.
 4. Nyckelavhämtaren slår in pinkoden på boxen och lådan öppnas.
 5. Du får ett sms när nyckeln har hämtats och nyckelutväxlingen har dokumenterats.

Alla som har hyrt stuga, lägenhet eller bil känner till problemet med nycklarna. Var ska de lämnas ut? Vilken tid måste man vara framme? Hur länge ska vi köa? Varje år äger uppskattningsvis drygt 50 miljoner nyckelutväxlingar rum vilket fram tills nu krävt en mellanhand.

Nu har det danska tech-företaget SWAPSAFE, med Prevas som utvecklingspartner, löst problemet med att utväxla en fysisk nyckel på ett säkert och innovativt sätt. Prevas har utvecklat elektroniken och SWAPSAFE har själva utvecklat applikationerna. I Danmark har hela försäkringsbranschen sedan 2016 övergått till nya regler för EU-certifiering, vilket i sin tur ställer nya krav på IoT-produkter. Prevas har stor erfarenhet av detta och har varit rådgivande inom certifieringen.

Nyckelboxen riktar sig i första hand till uthyrningsbranschen såsom airbnb, stuguthyrare, semesteranläggningar och biluthyrningsföretag. Synergierna med andra affärsverksamheter innebär en gigantisk potential. Boxen kan placeras på fasader utomhus och fungerar på så sätt att man får en kod via sms och elektronisk övervakning dokumenterar när och vem som hämtat nyckeln.

Kasper Hessellund Hansen, superentreprenör med 18 års erfarenhet av startupbolag, VD av SWAPSAFE berättar:

”Teamet och jag kommer båda från mjukvarusidan så vi har kunnat göra mycket själva. Vi har stora visioner. Boxen används idag till nycklar, men egentligen är den bara bärare av en mjukvara. Med utgångspunkt i den elektroniska plattformen och mjukvaran som startar systemet kan man i princip använda boxen till att göra många andra integrationslösningar för företag där fysisk utväxling av en produkt behövs för att en affär kan genomföras.

Som alternativ till att sätta upp ett eget team valde vi från första början att samarbeta med en utvecklingspartner som är bra på produktutveckling och IoT-lösningar och valet föll på Prevas. Vi är delvis finansierade med offentliga medel som går till projekt med riskbetonad affärsutveckling. Därför kände vi oss trygga med Prevas som har erfarenheten och vet vilka tekniska godkännanden som ska till för att ta produkten vidare. Vi hade inte själva lyckats hålla en så kort time-to-market. Även om det är en lång process har det gått snabbt; ett år från produktion till prototyp. En stor fördel med att anlita en utvecklingspartner är att vi har kunnat dra nytta av hela det stora nordiska nätverk av kompetens som Prevas har. Därför har vi kunnat nå i mål inom givna ramar.”

Martin Bang Andersen, project Manager, Prevas, berättar:

”Vi har en metodik där alla problemställningar redan har provats vilket gör att kunderna snabbt tar sig förbi många fallgropar. Vi känner till alla delar av operativsystemet och vilka utmaningar vi kan stöta på. Vi har dessutom ett väl utbyggt nätverk av experter, samt ett frilansnätverk, som ger oss tillgång till en mängd extra resurser av kompetenser inom alla områden”.

Fakta om boxen:

Masterboxen består av 12 lådor med måtten 80 x 30 x 14 cm. På masterboxen kan ytterligare 16 boxar av vardera 19 lådor kopplas på så att boxen får totalt 316 rum. Boxen har än så länge kodats med engelska, tyska, spanska, danska och isländska. Och det är enkelt att lägga till ytterligare språk.

Boxen följer kraven på färgval och regelverk för de platser där den är placerad, vilket för närvarande är anpassat för privata och offentliga platser.

Fakta om produktutvecklingen:

Prevas har utvecklat ett i.MX6 baserad CPU-kort genom ESIP-konceptet som stöder olika trådlösa tekniker som WiFi och 3G för anslutning till Internet. Vidare har Prevas utvecklat elektroniken för låsmekanismerna och LVDS-omvandlarkortet för displayen på framsidan av produkten. Det är en skräddarsydd lösning baserad på Linux BSP, Prevas Industrial Linux (PIL).

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

Säker och innovativ nyckelbox
Säker och innovativ nyckelbox

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering

 • JABII

  JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

 • Global leverantör inom farm management

  Lönsammare mjölkproduktion