dk  no  en  

sv en dk no

Prevas i strategiskt partnerskap för framtidsbransch

PRESSRELEASE

2017-10-03

Marknaden för solenergi ser lovande ut och förväntas fortsätta växa i hög takt. Analytiker har tidigare förutspått att 2017 skulle bli första gången på många år som marknaden skulle minska men verkligheten visade sig bli annorlunda; aktuella prognoser från IHS Markit pekar mot att totala antalet sålda solpaneler i världen under 2017 kommer att vara cirka 14 procent högre än under rekordåret 2016.

Sol Voltaics AB är en avknoppning från Lunds universitets världsledande nanoteknikforskning och verkar på den expanderande marknaden för solenergi.

Det handlar om ny och innovativ teknik som möjliggör för befintliga solpaneltillverkare att öka effektiviteten på sina solceller genom en nanobestyckad tunnfilm.

– Liksom för alla start-ups så är ”speed-to-market” kritiskt, säger Dr Luke Hankin, Senior Engineering Manager på Sol Voltaics. Prevas erbjuder det utvecklingsstöd vi behöver på ett snabbt, kostnadseffektivt och responsivt sätt. Allt detta i kombination med deras fokus på konfidentialitet var avgörande när vi valde Prevas som partner.

Processen för tillverkning av nanotrådar startar med en metallsmälta där partiklar skapas genom evaporering, varefter ett antal steg följer där dessa rundas av och sorteras efter storlek. Varje tråd är en solcell som producerar elektrisk ström när den utsätts för ljus. Sol Voltaics planerar att ha sin första produkt, SolFilm, på marknaden 2020.

– Det är en avancerad process att framställa dessa trådar som innefattar både reaktiva gaser, höga temperaturer och flöden med hög precision, förklarar Björn Pentén, Sales Manager på Prevas. Allt rör sig om teknikutveckling i framkant. Det krävs ett automatiserat styrsystem för att kontrollera processen, ett realtidssystem som vi utvecklat där vi har kunnat använda oss av Prevas produktionserfarenhet inom industriell IT och automation.

Medan IEA (International Energy Agency) fortfarande är försiktiga i sina prognoser, så finns det andra scenarier som nämner siffror som skulle göra solenergi till den största elektricitetsgenererande teknologin. Det gäller dock att följa med i utvecklingen idag för att skörda frukterna imorgon och där är samarbetet mellan Sol Voltaics och Prevas en viktig länk i kedjan.

FÖR MER INFORMATION

Prevas AB

Björn Pentén

Sales Manager Region South 

Tel

+46 40 691 95 90

Patrick Buschow

Manager Region South

Tel

+46 707 43 53 81

Björn Andersson

Björn Andersson

Senior Vice President, Product Development Solutions

Tel

+46 21 360 19 33

Prevas

Med spetskompetens inom teknisk produktutveckling, inbyggda system och industriell IT & automation bidrar Prevas med innovativa lösningar och tjänster som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport

Certifierad

ISO 9001:2015

Allmäna frågor
info@prevas.se

Personuppgiftsfrågor
integrity@prevas.se
Integritetspolicy

Text

Produktinloggning