dk  no  en  

sv en dk no

Under Skalet. Enkel elektronik hittar lågt blodsocker.  

NYHET

2015-04-07
Under Skalet
Apparater för att snabbt och enkelt testa hur mycket glukos som finns löst i blodet är en nödvändighet för många diabetiker. Under skalets programledare undersöker mätarna. Ett stick i fingret i kunskapens tjänst.

För att ta reda på hur en blodsockermätare fungerar måste den testköras. Det innebär att någon måste sticka sig i fingret. Det behövs dock bara 0,3 mikroliter blod.

Apparaten kommer från Abbot Diabetes Care och kallas Freestyle Lite. Den är en av flera mätare som säljs på apoteken och fungerar tillsammans med engångsteststickor. Det är lite som en skrivare: apparaten kostar under 300 kronor, men teststickorna blir en stadig kostnad för den som måste mäta ofta.

Med Jacob Norrbys blod på en teststicka tar det bara ett par sekunder att få besked om blodsockervärdet. Det är helt normalt. Så programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin tar en lunch, äter lite godis och provar igen. Nivån är högre, men långt ifrån farlig.

Läs hela reportaget och se filmen på Ny Tekniks webbplats.

I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet, i sammarbete med Prevas, tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken.

Under skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.
Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet.

Prevas

Med spetskompetens inom teknisk produktutveckling, inbyggda system och industriell IT & automation bidrar Prevas med innovativa lösningar och tjänster som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport

Certifierad

ISO 9001:2015

Allmäna frågor
info@prevas.se

Personuppgiftsfrågor
integrity@prevas.se
Integritetspolicy

Text

Produktinloggning