dk  no  en  

sv en dk no

Under Skalet på Gröna Lund  

NYHET

2015-06-11
Under Skalet
Häftigaste tekniken bakom skräck-åken på Gröna Lund. För besökarna på nöjesfältet handlar allt om spänning, men bakom kulisserna är det lika mycket fokus på säkerhet som på teater. Under skalet tar en titt på tekniken bakom två av Gröna Lunds läskigheter.  

Gröna Lund öppnade 1883 på en plats som tidigare varit både malmgård och krog. I dag testar 1,4 miljoner människor attraktionerna som får det att kittla i magen. På nöjesparken i Stockholm består de ofta av en portion psykologi och två portioner teknik.

Under skalets programledare Jacob Norrby och Jan Herrlin gör studiebesök i verkstaden under attraktionen Insane, för att sedan skrämma sig till mörkrädsla i fältets senaste nyhet: spökhuset House of Nightmares.

På berg-och-dalbanan Insane dras vagnarna upp till toppen och bromsas sedan på nedvägen med magneter. Korgarna snurrar, vilket gör att ingen åkning är den andra lik. Attraktionen byggdes 2009 och har en ”läskighetsfaktor” på fyra – på en skala där barnradiobilarna har ett. Inte mycket i konstruktionen är plockat från hyllan. Drivhjulen specialtillverkas till exempel för ”white knuckle rides” av ett amerikanskt företag.

– Det som är standard är väl bult och mutter, säger Peter Andersson, chefstekniker på Gröna Lund.

Läs hela reportaget och se filmen på Ny Tekniks webbplats.

I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet, i sammarbete med Prevas, tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur saker och ting är konstruerade – helst utan att använda handboken.

Under skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.
Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet.

Prevas

Med spetskompetens inom teknisk produktutveckling, inbyggda system och industriell IT & automation bidrar Prevas med innovativa lösningar och tjänster som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport

Certifierad

ISO 9001:2015

Allmäna frågor
info@prevas.se

Personuppgiftsfrågor
integrity@prevas.se
Integritetspolicy

Text

Produktinloggning