dk  no  en  

sv en dk no

Under Skalet. All elektronik i den självbalanserande enhjulingen ryms på ett kort.

NYHET

2015-10-21

Det visar sig när programledarna Maria Wäppling och Jan Herrlin skruvar isär den i det nya avsnittet av Under skalet.  

Billiga gyron och kraftfulla batterier har lett fram till nya kategorier av konstiga fordon som använder gyrostabilisering. Segway är det mesta kända. Nu finns även flera mer eller mindre avancerade modeller av enhjulingar på marknaden.

Under Skalet

Den som Maria Wäppling och Jan Herrlin ger sig på heter Monowheel 2.0. Den kan komma upp i 18 kilometer i timmen och har en räckvidd på 45 kilometer på en laddning. Föraren står på två fotplattor och gasar och bromsar genom att luta sig lätt framåt och bakåt.

Första testet är att provköra. Det tar ungefär 20 minuter för Jan Herrlin att lära sig nog för att kunna ta sig fram, åtminstone vingligt.

Men vad döljer sig under skalet?

Maskinen döljer sina hemligheter väl. Bakom plastkåpan på enhjulingen finns elektroniken på ett kort samt ett batteripaket.

– Det är inte mycket elektronik. Men det behöver det inte vara heller, det är inte så många funktioner, säger Maria Wäppling.

Läs hela reportaget och se filmen på Ny Tekniks webbplats.

I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet, i sammarbete med Prevas, tar programledarna Maria Wäppling och Jan Herrlin reda på hur saker och ting är konstruerade – helst utan att använda handboken.

Under skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.
Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet.

Prevas

Med spetskompetens inom teknisk produktutveckling, inbyggda system och industriell IT & automation bidrar Prevas med innovativa lösningar och tjänster som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport

Certifierad

ISO 9001:2015

Allmäna frågor
info@prevas.se

Personuppgiftsfrågor
integrity@prevas.se
Integritetspolicy

Text

Produktinloggning