Hem
dk  no  en  

Prevas tecknar exklusivt avtal med Swerea MEFOS  

Prevas, tillsammans med ABB, har tecknat ett avtal som ger dem exklusiv rätt att under 10 år använda Swerea MEFOS beräkningskärna FOCS-RF i globala leveranser av ugnsoptimeringssystem.
 
Cirka 90 procent av allt stål som idag tillverkas i Sverige är behandlat i ugnar som styrs med hjälp av FOCS-RF. I slutet av förra året tecknade Prevas ett samarbetsavtal med ABB om att gemensamt marknadsföra och sälja optimeringssystemet FOCS-RF.    
 
- Avtalet med Swerea MEFOS är ett viktigt steg i vår ambition att leverera ugnsoptimeringssystem till en global marknad. Energieffektivisering och produktivitetshöjande åtgärder inom stål- och metallindustrin kommer att utvecklas starkt de kommande åren, säger Christer Ramebäck affärsområdeschef Industrisystem på Prevas.
 
FOCS är en förkortning för Furnace Optimization Control System och används idag för avancerad styrning av omvärmningsugnar. Produkten har hjälpt stålindustrin att sänka energiförbrukningen med 5 till 20 procent i de ugnar där systemet installerats. Förutom minskad energiförbrukning ser systemet till att öka produktiviteten genom intelligent taktstyrning av ugnarna tillsammans med övriga delar i processen. Produktivitetsökningar med upp till 28 procent har realiserats.

- Vi är mycket glada över vårt nya samarbete med Prevas rörande FOCS-RF. FOCS är resultatet av ett av de mest framgångsrika projekten inom vår gemensamma forskning — och är till stor nytta för industrin. Det är ett styrsystem som kombinerar bränsleoptimering med tillverkning av komplexa stålsortsprogram, och jag är övertygad om att Prevas kommer att ha stor framgång med FOCS-RF, säger Göran Carlsson VD på Swerea MEFOS.
 
Industriföretag lever idag i en stenhård global konkurrens. Ett långsiktigt, strukturerat arbetssätt med ständiga förbättringar av produktivitet och kvalitet samt minskad miljöpåverkan är ett måste. Prevas har i mer än 25 år arbetat tillsammans med industrin för att genomföra investeringar inom industriell IT.

För mer information och uppföljning:

Christer Ramebäck, affärsområdeschef Industrisystem Prevas                                                          
Tfn: 031-725 18 88, Mobil: 070-227 33 95, E-mail: christer.rameback@prevas.se
 
Johan Bäckman, affärsenhetschef Industrisystem Prevas                                       
Tfn: 021-360 19 35, Mobil: 070-684 73 99, E-mail: johan.backman@prevas.se

Göran Carlsson, VD Swerea MEFOS                                               
Tfn: 0920-20 19 11, Mobil: 070-561 92 21, E-mail: goran.carlsson@swerea.se  

Om Prevas
Prevas startade 1985 och är idag ledande i Norden inom inbyggda system och industriell IT. Vi är huvudleverantör och innovativ utvecklingspartner till ledande företag inom branscher som life science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustri. Grundstommen i Prevas är utveckling av intelligens i produkter och industrisystem till världsledande företag. Kännetecknande för Prevas lösningar är innovation, kvalitetssäkring och leveranssäkerhet. Kontor finns i Sverige, Danmark, Norge, Förenade Arabemiraten och Indien med drygt 500 medarbetare. Prevas är börsnoterade sedan 1998, NASDAQ OMX Nordiska Börs Stockholm.  

Om Swerea MEFOS
Swerea MEFOS är ett forsknings-institut för stål- och metallindustrin. Vi finns i Luleå och har ett 80-tal medarbetare inom områdena processmetallurgi, värmning, bearbetning, miljö- och energiteknik. Vi har kompetens och erfarenhet på högsta internationella nivå, bland annat från försöksverksamhet i halvstor skala. Vår omsättning är ca 130 Mkr per år. Swerea MEFOS ingår i Swerea-koncernen tillsammans med Swerea IVF, Swerea KIMAB, Swerea SICOMP och Swerea SWECAST med sammanlagt ca 480 medarbetare. För mer information, se www.swereamefos.se.  

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008