Hem
dk  no  en  

Fokus på effektiv styrning av glödgningsugn  när Prevas får order från Outokumpu

Prevas har fått en order från Outokumpu i Avesta. Ordern avser uppgradering av system för styrning och optimering av glödgningsugn.
 
I takt med ökande energikostnader ökar även företagens behov av att hitta energioptimerande lösningar i sin produktion. Att framställa stålprodukter är mycket energikrävande. Material värms och kyls i flera omgångar för att uppnå önskade egenskaper. Effektivt utnyttjande av ugnar kräver optimering av produktivitet, kvalitet och energiförbrukning.
 
Outokumpu är en världsledande leverantör av rostfritt stål. För att säkra, effektivisera och optimera sin produktion uppgraderas nu det överordnade styrsystemet för glödgningsugnen i Avesta.
 
- Med pågående uppgradering av systemet ser vi i första hand till att säkra upp leveranssäkerheten för ugnen eftersom gamla utgångna mjukvarukomponenter byts ut. Vi tar samtidigt ett steg mot att renodla arkitekturen i hela systemet för att underlätta och effektivisera framtida processförbättringar och systemunderhåll, säger Jan-Erik Hellgren projektledare hos Outokumpu.
 
- Prevas har ett långvarigt samarbete med Outokumpu i Avesta och är väldigt glada för att ytterligare kunna fördjupa den genom den här ordern. Att effektivt styra glödningsugnen är komplicerat då det är många olika bandtyper och dimensioner som går i ett relativt snabbt kontinuerligt flöde genom ugnen. Styrsystemet bygger på en MPC-regulator som tar hänsyn till ugnens och materialets egenskaper och styr värmning och hastighet på banden för att uppnå rätt värmning på ett så effektivt sätt som möjligt, säger Johan Bäckman affärsenhetschef på Prevas.

För mer information och uppföljning

Johan Bäckman, affärsenhetschef Industrisystem Prevas
Tfn: 021-360 19 35, Mobil: 070-684 73 99, E-mail: johan.backman@prevas.se
 
Christer Ramebäck, affärsområdeschef Industrisystem Prevas
Tfn: 031-725 18 88, Mobil: 070-227 33 95, E-mail: christer.rameback@prevas.se
 
Jan-Erik Hellgren, projektledare Outokumpu
Tfn: 0226-811 76, E-mail: jan-eric.hellgren@outokumpu.com 
 
Om Prevas
Med spetskompetens inom inbyggda system och industriell IT bidrar Prevas med innovativa lösningar som skapar tillväxt. Prevas startade 1985 och är huvudleverantör och utvecklingspartner till ledande företag inom branscher som Life Science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustrin. Kontor finns i Sverige, Danmark, Norge, Förenade Arabemiraten och Indien med drygt 550 medarbetare. Prevas är börsnoterade sedan 1998, NASDAQ OMX nordiska börs Stockholm.

Om Outokumpu         
Outokumpu är världsledande inom rostfritt stål och har visionen att bli den självklara ledaren. Kunder inom många olika industrier över hela världen använder vårt rostfria stål. Det är helt återvinningsbart, underhållsfritt och dessutom både starkt och hållfast. Ett material för att bygga en hållbar framtid.

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008