Hem
dk  no  en  

Prevas lanserar 2:a generation av testplattform

Prevas testplattform xMove finns nu i generation 2. Den hjälper utvecklare att testa funktionerna i upp till 30 styrenheter vilket motsvarar all elektronik i ett komplett fordon. Prevas plattform gör det möjligt att leverera kundanpassade lösningar på ett kostnadseffektivt sätt genom att kombinera standardkomponenter till en unik lösning.

Den första generationen av xMove lanserades 2006 och finns i drift hos kunder i Europa, Asien och Amerika. I generation 2, som är en uppdatering av plattformen, har Prevas tagit konceptet ett steg längre med fler komponenter och bättre processer.

Dagens fordon är rullande nätverk med en styrenhet för styrning av motor, en för bromsar och så vidare. Styrenheter blir även vanligare i den övriga industrin, till exempel i industrirobotar och andra "smarta maskiner". En elektronisk styrenhet innehåller normalt en processor med programvara, ett kommunikationsinterface samt in- och utsignaler. Signalerna är vanligtvis analoga och digitala och innehåller bl.a. information om status, temperatur, tryck eller varvtal.

— Idag är det inte så enkelt att det räcker med en styrenhet. En modern bil eller lastbil har upp till trettio styrenheter med programvara som ska fungera i ett nätverk. Detta blir totalt ca tvåtusen in- och utgångar. Det är bränsleinsprutning, blinkers, bromsar etc. Med vårt xMove generation 2 kan vi generera och mäta alla signaler samtidigt distribuerat till de olika styrenheterna. Med en tidsupplösning på millisekunder kan vi få programvaran i styrenheterna att tro att de kör på vägen, säger Hans Nyström affärsenhetschef på Prevas.

En annan viktig funktion är möjligheten att föra in fel för att testa hur detta påverkar styrenheten. Med xMove har man möjlighet att bryta upp, kortsluta eller föra in störningar i varje signal. Ifall en hjulsensor från ett hjul faller bort eller fungerar felaktigt, vill man veta att bilens broms fortfarande fungerar.

Prevas har byggt lösningar som hjälpt kunder att testa allt från enklare styrenheter för pumpar till mer avancerade styrenheter som den till motorn i JAS Gripen. Ytterligare exempel är styrenheter för kemiska processer, förarlösa truckar och avancerade tillverkningsmaskiner. Det är en ganska bred målgrupp för xMove.

— Alla som har elektronik i sina maskiner behöver testa dess funktioner. Med vår 2:a generation av xMove har vi förenklat vår lösning och även tillfört nya funktioner. Funktionerna, som är både mjuk- och hårdvara,  är dels nya komponenter från vår partner National Instrument men också egenutvecklade delar. Vi har också utvecklat ett arbetssätt som gör att vi snabbare kan tillhandahålla en kundanpassad lösning till varje kund eftersom varje styrenhet är oftast unik. Tillsammans med de verktyg och processer vi tillhandahåller kan kunden effektivt underhålla sitt system, säger Hans Nyström.

Syftet med Prevas nya generation testsystem är att tillhanda den mest kostnadseffektiva lösningen för våra kunder att testa dessa elektroniska styrenheters funktioner, både individuellt och tillsammans i ett helt nätverk.

För mer information och uppföljning

Hans Nyström, Business Unit Manager Prevas AB
E-mail: hans.nystrom@prevas.se, tfn: 031-725 18 66, Mobil: 073-367 51 65
 
Jonas Mann, Business Area Manager Produktutveckling Prevas
E-Mail: jonas.mann@prevas.se, Mobil: 070-379 06 69
 
Om Prevas
Med spetskompetens inom inbyggda system och industriell IT bidrar Prevas med innovativa lösningar som skapar tillväxt. Prevas startade 1985 och är huvudleverantör och utvecklingspartner till ledande företag inom branscher som Life Science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustrin. Kontor finns i Sverige, Danmark, Norge, Förenade Arabemiraten och Indien med drygt 550 medarbetare. Prevas är börsnoterade sedan 1998, NASDAQ OMX nordiska börs Stockholm.

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008