Hem
dk  no  en  

Prevas utvecklar system för vågkraftverk

Prevas hjälper Ocean Harvesting Technologies AB att vidareutveckla sin unika vågkraftsteknik. På kort tid har Prevas levererat ett styrsystem som driftsatts i en testrigg under 2011 för att sedan användas i en prototyp med riktiga havstester. Ordervärde ca 550 tkr.
 
Vågkraft är en enorm resurs av förnyelsebar energi. Ocean Harvesting Technologies utvecklar en patenterad innovation inom vågkraftsteknik med goda förutsättningar för kostnadseffektiv utvinning av energi från havsvågor. När hjälp behövdes för att skapa ett kontrollsystem för ett vågkraftsverk hämtade man den hos Prevas.  
 
- Prevas erfarenhet av att snabbt kunna ta fram prototyper och deras specialistkunskap inom områdena realtidssystem och reglerteknik bidrog till att vi valde Prevas till vår samarbetspartner, säger Mikael Sidenmark VD och grundare av Ocean Harvesting Technologies.

Ett kontrollsystem, innehållande styr- och mätsystem, har levererats till Ocean Harvesting Technologies. Prevas har med sina goda kunskaper om National Instruments produkter, LabVIEW, realtidsprogrammering och FPGA- programmering kunnat leverera systemet både snabbt och effektivt till kunden. Allt utvecklingsarbete skedde hos kunden i Karlskrona.

- Med vår patentsökta energiutjämningsteknik uppnår vi en hög effektivitet och jämn belastning genom alla steg i energiomvandlingen från vågrörelse till el. Energiutjämning är avgörande för kostnadseffektiv energiutvinning från vågkraft och det kan vi nu demonstrera i en testrigg med hjälp av det styr- och mätsystem som Prevas har levererat. Vi utvärderar nu systemet fullt ut med simulerade vågsituationer. Det blir spännande att se hur systemet fungerar när vi tar nästa steg och testar en prototyp till havs utanför Norges sydostkust, fortsätter Mikael Sidenmark.

- Det har varit ett mycket intressant projekt inom området förnybara energikällor och vi ser fram emot ett fortsatt intressant samarbete, säger Patrick Buschow affärsenhetschef på Prevas.  

För mer information och uppföljning

Patrick Buschow, Business Unit Manager Prevas
E-mail: patrick.buschow@prevas.se, tfn : 040-691 95 50, Mobil: 070-743 53 81
 
Jonas Mann, Business Area Manager Produktutveckling Prevas
E-Mail: jonas.mann@prevas.se, Mobil: +46 70-379 06 69
 
Mikael Sidenmark, VD och grundare av Ocean Harvesting Technologies
E-mail: mikael.sidenmark@oceanharvesting.com
 
Om Prevas
Med spetskompetens inom inbyggda system och industriell IT bidrar Prevas med innovativa lösningar som skapar tillväxt. Prevas startade 1985 och är huvudleverantör och utvecklingspartner till ledande företag inom branscher som Life Science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustrin. Kontor finns i Sverige, Danmark, Norge, Förenade Arabemiraten och Indien med drygt 500 medarbetare. Prevas är börsnoterade sedan 1998, NASDAQ OMX nordiska börs Stockholm.

Om Ocean Harvesting Technologies
Ocean Harvesting Technologies AB utvecklar vågkraftverk för framtidens hållbara energiförsörjning. Genom en patenterad metod för energiutjämning kan kostnaden sänkas och elproduktionen förbättras. Företaget bildades 2007 och har sitt säte i Karlskrona, se www.oceanharvesting.com.

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008