Hem
dk  no  en  

Ny teknik från Prevas håller bilförare vakna

En skrämmande nära-döden-upplevelse ligger bakom en av trafiksäkerhetens mest innovativa och användarvänliga lösningar — en anti-sömn-pilot som håller bilisten vaken. Utvecklad i samarbete med Prevas.

Historien om Anti-Sleep-Pilot (ASP) börjar när den danska entreprenören Troels Palshof är på väg hem sent på natten och somnar bakom ratten i sin bil. I sista stund vaknar han till mitt ute på motorvägen och undviker en olycka. Genom ingående research finner Palshof att den stora boven i samband med trafikolyckor är just trötthet. Palshofs vision är att minimera risken för trötthetsolyckor och därmed öka trafiksäkerheten för oss alla på vägarna. Tre år senare, och med bidrag från ett stort antal experter inom bl.a. sömnforskning och ljuddesign samt med Prevas som partner, finns produkten Anti Sleep Pilot idag på marknaden.
 
Dagens teknik ger nya möjligheter
Prevas har varit med i hela utvecklingsfasen, från idé till prototyp, och dessutom utvecklat all elektronik som består av en datoriserad dosa med sensorer för ljus och acceleration. Grundidén har löpande anpassats utifrån den kunskap som ASP och Prevas har byggt upp tillsammans.
 
— Vi valde Prevas med hjälp av förstudien. Genom hela projektet har Prevas utmanat våra egna grundteser, vilket gjort att processen blivit mycket iterativ. Vi har alltid lagt störst vikt vid att produkten ska vara vetenskapligt underbyggd och validerad. Sömnforskare har därför haft stort konceptinflytande. När man samarbetar med Prevas får man tillgång till en lång rad specialister som kan involveras efter behov, vilket har varit en enorm fördel när vi har mött utmaningar, säger Troels Palshof VD på Anti Sleep Pilot.
 
ASP:en är lätt att använda. Bilisten gör en enkel test vid uppstart av produkten och de personliga resultaten lagras i "piloten". Det går också att mata in testdata från flera olika användare. Innan man fäster dosan på instrumentbrädan med en simpel magnet, anger man om man inte är helt utvilad. Medan man kör kalkylerar APS:en hela tiden bilistens aktuella riskprofil utifrån 26 olika parametrar. Resultatet visas i displayen.

För mer information och uppföljning

Jonas Mann, affärsområdeschef Produktutveckling Prevas                                     
Tfn: 08-726 40 00, Mobil: 070-379 06 69, E-mail: jonas.mann@prevas.se

Rune Domsten, utvecklingschef Danmark Prevas A/S
Tfn: +45 33 29 34 55, Mobil: +45 20 14 50 59, E-mail: rune.domsten@prevas.dk  
 
Troels M. Palshof, grundare och CEO Anti Sleep Pilot                                               
Mobil: +45 20 42 42 61, E-mail: tmp@antisleeppilot.com
 
Om Prevas
Prevas startade 1985 och är idag ledande i Norden inom inbyggda system och industriell IT. Vi är huvudleverantör och innovativ utvecklingspartner till ledande företag inom branscher som life science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustri. Grundstommen i Prevas är utveckling av intelligens i produkter och industrisystem till världsledande företag. Kännetecknande för Prevas lösningar är innovation, kvalitetssäkring och leveranssäkerhet. Kontor finns i Sverige, Danmark, Norge, Förenade Arabemiraten och Indien med drygt 500 medarbetare. Prevas är börsnoterade sedan 1998, NASDAQ OMX Nordiska Börs Stockholm.

Om Anti Sleep Pilot
Anti Sleep Pilot är ett danskt entreprenörsföretag som sedan 2006 har arbetat intensivt med att utveckla en vetenskaplig baserad lösning som ska minimera risken för trötthetsolyckor i trafiken. Lösningen är till fullo utvecklad och testad i praktiken samt har funnits på den danska marknaden sedan oktober 2010. För mer information, se www.antisleeppilot.com.

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008