language arrow_drop_down
DK NO EN

MedTech, medicinteknik och In vitro-diagnostik

Vi hjälper kunder inom MedTech att lyckas.


Utveckling av Life Science-produkter är komplicerat. Vi är specialister inom utvecklingen av Life Science-produkter, såsom medicintekniska produkter och diagnostikinstrument, och har en omfattande erfarenhet och kunskap inom flera teknikområden samt regelverk och standard efterlevnad.

 

Vi presenterar oss som ett ISO 13485-certifierat* utvecklings- och designhus med lång erfarenhet av att utveckla medicintekniska produkter. Med vår tekniska och regulatoriska kunskap kan vi skapa effektiva produktlösningar och kompletta lösningar för in-vitro-diagnostik och medicintekniska produkter, allt under samma tak.

Oavsett om du behöver hjälp hela vägen från idé till färdig produkt eller bara på en del av resan, finns vi här för att stötta dig.

 

Vi erbjuder exempelvis expertis och resurser inom:

 • Projektledning
 • Produkt- och systemutveckling där system, mjukvara, hårdvara, elektronik, mekanik och test ingår
 • Quality Assurance och Regulatory Affairs
 • Industridesign och UX ink. Usability
 • Validering, verifiering och test

Stark marknadsposition med många refcase inom medicinteknik

Tillsammans med våra kunder är vi ett team som arbetar mot samma mål. Med vår långa erfarenhet, referenser, kvalitetssystem och certifiering är vi en betrodd partner för både nationella och internationella kunder.

Vill du veta vad vi har utvecklat tillsammans med våra kunder? Här är några exempel.


Ultrasnabbt diagnostiksystem som räddar liv och motverkar antibiotikaresistens

EMC
 

Diagnostiksystemet QuickMIC® ger laboratorier möjlighet att på bara några få timmar analysera blodprover som ger underlag för patientspecifika behandlingsalternativ vid sepsis. Produkten utvecklas av diagnostikföretaget Gradientech i samarbete med Prevas.


Läs hela artikeln här: Ultrasnabbt diagnostiksystem som räddar liv.

 

Rent dricksvatten på fyra timmar

EMC
 

Varje år dör 500 000 personer för att de saknar tillgång till rent dricksvatten. Med hjälp av Prevas har 4Life Solutions uppfunnit vattenrenaren SaWa, som kan förvandla biologiskt förorenat vatten till rent dricksvatten. Samtidigt är lösningen billig, säker, enkel att använda och miljövänlig. Prevas erfarenhet av att konstruera och utveckla elektronik, programvara och mekaniska komponenter och system för energisektorn, livsmedelsindustrin och Life Science var viktiga faktorer när kunden valde samarbetspartner.

Läs hela artikeln här: Rent dricksvatten på fyra timmar.

 

Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta

EMC
 

Realheart utvecklar ett artificiellt hjärta som efterliknar funktionen hos ett naturligt hjärta, ett så kallat totalt artificiellt hjärta (TAH). Deras patenterade lösning Realheart TAH – är utvecklad för att efterlikna ett mänskligt hjärtas blodflödesmönster och funktion vilket skapar möjligheten för en långsiktig lösning för patienter som diagnostiserats med avancerad hjärtsvikt.

Läs hela artikeln om Realheart TAH här.

Innovationer och teknikmöjligheter

När vi utvecklar medicintekniska produkter använder vi ofta Prevas plattformar, komponenter och metoder tillsammans med senaste industripraxis. Detta ger oss ett försprång när vi utvecklar dina produkter. Vi kombinerar kunskap och färdigheter från olika områden för att utforska nya möjligheter och skapa innovativa produkter.

Vi använder bland annat mjukvara och elektronik för motorstyrning, olika sensorer och BSP, samt processer, mallar och checklistor för att göra utvecklingen säker och effektiv.

Idag möter vi allt fler produkter som innefattar AI och ML, som tillsammans med dataintegritet och cybersäkerhet har blivit viktiga fokusområden i vår produktutveckling.

 

Kompletta labb och lång erfarenhet

Utvecklingen sker i våra labblokaler, där vi även har möjlighet att genomföra pre-compliance av EMC och elsäkerhet. Detta i kombination med vår erfarenhet inom medtech-området gör oss till en stark partner för vägledning inom standarder.

EMC

Livscykelhantering, produktvård och förvaltning

Behöver din produkt en uppdatering? Vi förstår vad det innebär att äga en produkt och hur man måste sköta den över tid. Vi erbjuder tjänster för att ta hand om och underhålla din produkt.

Några av våra tjänster:

 • Resurs- och utvecklingstjänster.
  Produktutveckling av medicintekniska produkter (IVD, MD) enligt ditt eller Prevas ISO13485-certifierade* QMS.
 • Produktvård under hela produktens livscykel.
 • Due Diligence, GAP-granskningar och revisioner.
 • Start av ett produktutvecklingsuppdrag.Exempelvis stöd för marknadskravspecifikation och affärsplan. Konceptutveckling (som TRIZ). Industridesign, UX/användbarhet, cybersäkerhet. Regulatorisk strategi (IVDR, MDR, QSR m.m.). Projektdefinition och upplägg.
 • Resurser för produktutveckling; PM/PL, QA/RA, ID, UX, system, SW, elektronik, testning, mekanik-arkitekter, design och utveckling inom SW, elektronik och mekanik.
 • Specialister inom många olika områden som i medicinteknisk programvara (appar), vätske- och gashantering, AI/ML, cybersäkerhet samt EMC och elsäkerhet.
EMC
 

*) I Stockholm, Uppsala och Köpenhamn är vi ISO 13485 certifierade.

ge oss mer problem

Sedan starten 1985 har vi löst tiotusentals problem tillsammans med våra kunder – i flertalet branscher.

organisationer och samarbetspartners

Swedish Medtech, SmiLe, UIC, Medeon Science Park, Medea och Apotekarsocieteten.


guldsponsor Smile incubator

Prevas är sponsor till SmiLe Incubator som hjälper entreprenörer och tidiga bolag inom Life Science, att utveckla och kommersialisera sina produkter och tjänster.

SmiLe Incubator

Kontakta oss

Robert Tönhardt

Business Unit Manager, MedTech Product Development, Prevas AB

Tel +46 8 799 64 28

E-post

Vill du veta mer? Kontakta oss och vi berättar vad vi kan göra för dig.

Boka möte med oss!

Agera nu!
Referenser

 • 4Life Solutions

  Rent dricksvatten på fyra timmar

 • Gradientech

  Ultrasnabbt diagnostiksystem kan rädda liv och motverka antibiotikaresistens

 • Realheart

  Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta.

 • Sentispec

  Dansk framgång: Helautomatisk feberskanner klar på rekordtid.

Kontakta oss

Så berättar vi mer!

Vi söker fler talanger

Bli en av oss!