Hem
dk  no  en  

Prevas tävlar med Interspiros rökdykarelektronik

För andra året i rad är ingenjörsföretaget Prevas, ledande i Norden inom inbyggda system, nominerade till Swedish Embedded Award. I priskategorin "Enterprise" tävlar Prevas med fem andra företag om det prestigefyllda priset. Prevas bidrar med ett avancerat kommunikationssystem för rökdykarteam.
 
Produkten har tagits fram genom ett samarbete med det svenska företaget Interspiro AB och består av ett kommunikationssystem kallat SpiroCom. Kommunikationssystemet är främst tilltänkt för rökdykarteam, som enkelt och tillförlitligt ska kunna byta information mitt under pågående tillbud.
 
Systemet består av portabla elektronikenheter som finns på varje brandmans helmask. När brandmän i ett team talar öppnas, utan användning av PTT knapp, en radiokanal till de övriga i teamet, samtidigt som andra ljud, såsom andning och yttre störningar, filtreras bort. Via ett externt radiosystem går det även att öppna länkar till och från teamet. Räddningsledaren kan exempelvis kontakta teamet utifrån. 
 
Själva systemets tre enheter består av en audiodel med mikrofoner och högtalare, en integrerad radiodel och en anpassad mikroprocessorlösning. Mikrofonerna kan, förutom att användas för röster, ta bort störande ljud. Högtalarna är dels hörlurar för användaren, dels röstförstärkare utåt.
 
Anders Malmby, chef Produktutveckling Sverige Prevas AB säger:
— Det var ett intressant projekt eftersom vi fick användning för flera av våra kärnkompetenser inom elektronikdesign och programmering. Samtidigt känns det bra att kunna bidra till att öka säkerheten för brandförsvarets rökdykarteam.
 
SpiroCom lanseras globalt med start 2010.

För mer information och uppföljning:

Anders Malmby, chef Produktutveckling Sverige Prevas AB
Tfn: 013-32 86 27. Mobil: 073-052 22 65. E-mail: anders.malmby@prevas.se
 
Jacob Norrby, Project Sales Manager Prevas AB
Tfn: 08-726 40 03. Mobil: 0733-37 75 41. E-mail: jacob.norrby@prevas.se

Swedish Embedded Award 2009: Priset delas i år ut för sjunde gången.  Deltagarna tävlar om att ta fram årets tre bästa nyutvecklade intelligenta inbyggda system i kategorierna Enterprise, för svenska företag, Student, för studenter på Sveriges högskolor och Micro/Nano, för studenter och företag. De nominerade bidragen presenteras på Tekniska Mässan (13-16 oktober) där årets vinnare kommer att presenteras den 13 oktober.

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008