Hem
dk  no  en  

Bluetooth Low Energy, minimera energiförbrukningen

Ultrakompakt, skräddarsydd elektronik i kombination med de tekniska fördelarna med industriella standarder såsom Bluetooth Low Energy.

Prevas drar nytta av Bluetooth Low Energy i sin kontinuerliga strävan efter att minimera energiförbrukningen.

– Att bredda vårt utbud av extremt energisnåla lösningar, genom att bygga in Bluetooth Low Energy-teknik i våra befintliga produkter, är ett naturligt steg för oss. Bluetooth fanns redan förra millenniet men det är först nu med version 4.0 som den riktiga potentialen för extremt strömsnåla konstruktioner kan förverkligas. Den senaste versionen fokuserar särskilt på minskad strömförbrukning i både standby och aktiverat läge, vilket gör att även knappcellsdrivna enheter fungerar i flera månader utan att behöva laddas. Förutom längre laddningsintervall för laddningsbara enheter, gör tekniken det möjligt att i många fall helt bortse från laddning. Detta skulle innebära avsevärt lägre materialkostnader och mindre komplexa konstruktioner, berättar teknikchef Jakob Koed på Prevas A/S.

Bluetooth-enheter med lågenergiutförande kallas antingen Bluetooth Smart-enheter (vanligen sensorer) och kommunicerar endast med lågenergiteknik, eller Bluetooth Smart Ready-enheter som kan köras med både lågenergi- och standardkommunikation genom dubbelradiokonstruktion. Listan över Bluetooth Smart Ready-enheter är lång, – och växer – och innehåller de flesta nya, smarta telefoner, surfplattor och bärbara datorer. Detta innebär att Bluetooth Smart-enheter kan kommunicera med en mängd enheter direkt från produktlansering, vilket gör att man slipper "hönan-och-ägget"-syndromet.

Prevas erfarenhet av ultrakompakt, skräddarsydd elektronik, som t.ex. används i intelligenta kreditkort, går hand i hand med tekniska fördelar hos industristandarder optimerade för konkreta applikationer. Ett aktuellt exempel är att bemöta det extremt höga kravet på energibesparing för våra intelligenta strömförsörjande kort i kreditskortsformat som utvecklas för Cardlab. I denna tillämpning används Bluetooth Low Energy-tekniken för att ta emot många olika kortdata, om bl.a. finansiella transaktioner och åtkomstkontroll från en app för smarta telefoner.

– Att använda kommersiellt tillgängliga System-On-Chip (SOC)-lösningar är optimalt för de flesta av våra produkter, eftersom den kortaste vägen till målet innebär lägst risk i utvecklingsprojektet. Det finns flera sådana lösningar med inbyggd Bluetooth Low Energy-teknik. För att ta ett exempel så är SOC-lösningar kompatibla med vår toppmoderna, kompakta elektronik, avslutar Jakob Koed.

För ytterligare information kontakta:

Jakob Koed, Engineering Manager, Aarhus, Prevas A/S
E-mail: jakob.koed@prevas.dk, Mobile: +45 2440 1476

Henrik Møller, President, Prevas A/S
E-mail: henrik.moller@prevas.dk, Mobile: +45 2949 9202

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008