dk  no  en  

sv en dk no

H&E Solutions vann innovationstävlingen 2017

PRESSRELEASE

2017-03-10

Inission innovation award blev återigen en succé. Att tävlingen ökat i popularitet bevisades av den mängd intresseanmälningar som strömmat in och rekordantalet inlämnade bidrag. Kvalitén på bidragen har också ökat vilket gjorde det till ett angenämt problem för juryn att utse tre finalister.

Till 2017 års final gick tre mycket starka bidrag. Tendo AB med sitt robotstyrda greppverktyg Tendo, H&E Solutions med sitt trafiksäkerhetssystem EVAM System och CombiQ med sitt maskinövervakningssystem CombiQ ISN. Alla tre innovationer hade bra uppfinningshöjd, genomförbarhet, marknadspotential och nyhetsvärde.

I finalen ställdes tre mycket nervösa finalister öga mot öga med juryn i ett Draknästet-liknande koncept. Var och en fick chansen att presentera sina bidrag muntligen och därefter var det juryns tur att ställa sina frågor. Efter utfrågningarna var ställningen mycket jämn. Men för spänningens skull fick finalisterna vänta på ett resultat tills dagen därpå.

Mitt under pågående Elektronik-mässa i Göteborg, vid stora scenen, satt tre finalister och bet på naglarna. Juryn hade under hela kvällen vägt för- och nackdelar mot varandra och snart skulle det avgöras. På scenen fanns också förra årets vinnare Mikael Rittander från Simplex Motion som berättade om hur vinsten stärkt företagets framgång och ökat trovärdigheten. När finalisterna berättat om sina innovationer för allmänhet och press lästes till sist motiveringen upp.

“Vinnaren har utvecklat en unik lösning med stor samhällsnytta. Genom att kombinera befintlig infrastruktur och ny teknik, förbättras trafiksäkerheten samt framkomligheten för utryckningsfordon.”

Den 8 mars 2017, efter en mycket dramatisk final, utsågs H&E Solutions som vinnare av Inission innovation award och det var förstås ett glatt gäng som tog emot prischecken på 1 250 000 kronor. 250 000 kr i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kr i tillverkningstjänster från Inission. Alex Hedberg, Mikael Erneberg och Florian Curinga från H&E Solutions vann med sin innovation EVAM System och glädjen kunde man inte ta miste på.

Vinnare av Inission innovation award 2017 - H&E Solutions

Bildtext: Vinnarna av innovationstävlingen fr v Mikael Erneberg, Florian Curinga och Alex Hedberg

- Otroligt kul och välkommet! Detta är det största vi som företag varit med om och det kommer lyfta vår verksamhet. Vi är just nu i en fas där vi behöver teknisk hjälp av Prevas samtidigt som vår plan är att vi redan under 2018 ska börja producera enheter till försäljning. Med andra ord kommer det lägligt och vi ser inga som helst problem med att utnyttja hela prissumman under ett år, säger en leende Alex Hedberg.

Inission Innovation Award hölls i år för femte gången. Syftet med tävlingen är att hjälpa nya entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. Nästa år körs tävlingen igen så håll utkik på www.inission.com.

Juryn Inission innovation award 2017

Årets jury bestod av Ola Rynge från Almi, Maria Månsson från Prevas, Anders Backman från Nordea, Kalle Anrell från Ny Teknik, Olle Hulteberg och Fredrik Berghel från Inission.

OM FINALISTERNA

H&E Solutions AB består av CEO Alex Hedberg, COO Mikael Erneberg (tel. 070-72 97 920), ansvarig utvecklare Florian Curinga, designer Niveditha Anusuya Thiruchelvan och Paulos Kidane, mjukvara och IT-säkerhet. Tillsammans deltog de i Inission innovation award med innovationen EVAM System.

Förra året omkom tre brandmän då de arbetade vid trafikolyckor och 3 958 trafikolyckor relaterade till vägarbete har inträffat mellan åren 2003–2015. Allt detta på grund av bristande verktyg för synlighet och kommunikation. H&E Solutions har med sin innovation EVAM System utvecklat en lösning på problemet. EVAM System monteras i utryckningsfordon för att varna andra bilister om utryckningsfordonets närvaro och framfart. Kommunikationen, fordon till fordon, sker via FM-bandet och triggar bilisternas ljudsystem att slå över till uppspelning av varningsmeddelandet oavsett om du lyssnar på radio eller annan media. Primära användare av EVAM System är polis, ambulans, räddningstjänst, vägassistans och de som underhåller vägnätet (allmänt underhåll men också byggnationer). EVAM System förbättrar trafiksäkerheten, arbetsplatssäkerheten och framkomligheten för användaren utan att addera ett extra arbetsmoment.

Tendo AB består av grundaren och industridesignern Sofie Woge (tel. 073-33 10 414), utvecklingsingenjör Pontus Renmarker och konstruktör Robin Gustafsson. Tillsammans deltog de i Inission innovation award med innovationen Tendo.

Drygt 5 procent av västvärldens befolkning lider av grepprelaterade funktionsnedsättningar på grund av exempelvis stroke, artros eller något så naturligt som ålder. Vardagliga aktiviteter som andra tar för givet kan bli ett stort problem och de hjälpmedel som finns tillgängliga idag är ofta otympliga, dyra eller lämpade för en specifik situation som isolerar användaren. Tendo vill förbättra vardagen för funktionsnedsatta genom artificiell styrka och rehabilitering. Innovationen Tendo är ett robotstyrt greppverktyg, ett exo-skelett som man har på handen likt en handske, men av det diskretare slaget. Den kan användas i flera grepprelaterade aktiviteter och kombinerar artificiell styrka med träning och ger därmed både frihet och rehabilitering. En innovation som sätter användaren i fokus med en förståelse för hur en funktionsnedsättning kan påverka självkänslan.

CombiQ AB bildades 2006 och leds idag av VD Daniel Ström (tel. 073-41 75 016). I Inission innovation award deltog företaget med innovationen CombiQ ISN.

CombiQ ISN (Industrial Sensor Node) är en modulär trådlös sensor som kan användas för att övervaka produktion, diagnosticera maskinpark och fleet service management. Det innebär att man hela tiden kan övervaka hur maskinerna mår, hur de körs, vem som kör och när det är dags för service. Det resulterar i ökad anpassningsförmåga, resursoptimeringar och enklare interaktion mellan människa och maskin. Det unika med CombiQ ISN är att den, till skillnad från existerande lösningar som oftast bara kan mäta en sak, kan övervaka och mäta temperatur, vibrationer, ljud, elektriska fält och varvtal. Dessutom är den mycket enkel att installera och den kan appliceras på alla typer av maskiner och alla fabrikat, allt samlat i en portal.

FÖR MER INFORMATION

Prevas AB

Maria Månsson

Maria Månsson

Director, innovation and research & Site Manager Hammarby Sjöstad

Tel

+46 8 644 36 07

Helena Lundin

Helena Lundin

Communication and Information Manager

Tel 

+46 21 360 19 20

Prevas

Med spetskompetens inom teknisk produktutveckling, inbyggda system och industriell IT & automation bidrar Prevas med innovativa lösningar och tjänster som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport

Certifierad

ISO 9001:2015

Allmäna frågor
info@prevas.se

Personuppgiftsfrågor
integrity@prevas.se
Integritetspolicy

Text

Produktinloggning