language arrow_drop_down
DK NO EN
Nyhet: 2021-10-08

Penseltvätt som sparar vatten

En penseltvätt som rengör utan kemikalier och sparar både vatten och pengar. Bakom idén står de två entreprenörerna Patrik Sjöland och Per Nilsson. Prevas mekanikexperter har stöttat företaget i att ta fram en produkt som nu är färdig att tillverkas och introduceras på marknaden.

– Lavabrush är en helt kemikaliefri penseltvätt som gör det möjligt att tvätta 10-15 penslar i knappt två liter vatten, säger entreprenören Patrik Sjöland, som tillsammans med kollegan Per Nilsson står bakom uppfinningen.

Den nya penseltvätten är helt mekanisk och gjord för att vara hållbar, robust och okomplicerad att använda. Färgrester samlas i penseltvätten, tappas enkelt ut och lämnas sedan till återvinning.

När de båda entreprenörerna under hösten 2019, efter att under en tid ha skissat på en prototyp tillsammans med industridesignern Morten Bergström, skulle ta steget att förvandla idén till en säljbar produkt kontaktades Prevas som samarbetspartner för stöd i den fortsatta utvecklingen.

– Jag började med att titta på den hemmabyggda prototypen som var riktigt imponerande, säger André Floreby, Prevas ansvarige för mekanikutbudet i Region Syd. Tillsammans med Morten undersökte vi olika användarscenarier, koncept och lämpliga produktionsmetoder innan vi började med själva konstruktionsarbetet. Vi tog även fram en rad prototyper för testning och verifiering för att säkerställa en bra produkt och en smidig produktionslösning.

En del i Prevas åtagande har varit att hitta potentiella leverantörer, hjälpa Lavabrush att välja rätt samarbetspartner och sedan vara ett tekniskt stöd i dialogen med tillverkare och övriga aktörer. För att göra penseltvätten miljömässigt hållbar kommer den tillverkas i Sverige och till största delen med hjälp av återvunnen plast.

Företaget ser en stor marknadspotential både i Sverige, Europa och övriga världen, och såväl måleriföretag, skolor, kommuner som fastighetsbolag har visat stort intresse. Planen är att den nya penseltvätten ska börja tillverkas under hösten och sedan finnas tillgänglig efter årsskiftet. I första steget kommer Lavabrush att rikta in sig mot proffsmarknaden, men entreprenörerna ser även en potentiellt stor efterfrågan på den privata marknaden.

– Det är ett väldigt roligt samarbete där entreprenörerna själva har haft en tydlig idé och drivs av entusiasm för att lösa ett problem, säger André Floreby. Numera är det inte så vanligt med produkter som är helt mekaniska. Det finns så många krångliga lösningar, men den här produkten visar verkligen att det enkla kan vara det geniala.

Mer om samarbetet mellan Prevas and Lavabrush.

Mer information, kontakta gärna
André Floreby, Consultant Manager, Mechanics, Prevas AB
Tel: +46 70 783 10 01, E-mail

Patrik Sjöland, Entreprenör, Styrelseordförande Lavabrush AB
Tel: +46 70 940 51 30, E-mail