language arrow_drop_down
DK NO EN
Nyhet: 2021-05-26

JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

Med en JABII i handen kan du få upp pulsen i en kampsport samtidigt som du spelar digitalt – utan att skada dig. Spelet ser ut som en blandning mellan fäktning och boxning och alla spelarnas stötar registreras i en app så att kampen kan delas på sociala medier.

Idén till JABII fick Christian Thostrup när han boxades med sin son för ett par år sedan. Det var en bra match men kampen var ojämn, bland annat för att sonen hade mycket kortare armar än sin pappa. Dessutom var sonen inte särskilt imponerad av pappans slag. De kunde ju inte tävla med de super-strikes som sonen var van vid att se i sitt datorspel.

Det satte i gång tankarna: Kanske kunde man uppfinna ett slags stötdämpande boxhandske som gjorde kampen jämnare genom att också förlänga deltagarnas armar? Christian Thostrup, som är industridesigner och uppfinnare, bestämde sig för att utveckla en smart leksak som kunde locka bort barn från datorskärmen och samtidigt få de att motionera genom att spela.

Han sökte och fick stöd från DGI, Danmarks Innovationsfond och Roskilde Festival och kallade sin uppfinning en JABII, inspirerad av boxningsuttrycket ”en jab” som betyder ett kort rakt slag. Den första prototypen var klar 2017 och när Discovery gjorde ett inslag om den blev den viral.

Men Christian Thostrup var inte nöjd. Även om alla tester visade att det var kul att spela JABII visste han att produkten kunde bli mycket bättre. Han fick en partner, ingenjör Giang Le, och tillsammans tänkte de ut hur JABII med rätt teknik i spetsen på allvar kunde bli en konkurrent till de många virtuella spelen på marknaden. Därför kontaktade han Prevas för att få hjälp med den elektroniska delen av JABII så att rätt speluniversum uppstod.

- Utmaningen för oss var att göra spetsen på JABII både tillräckligt robust och känslig, förklarar Henrik Møller, chef för Prevas i Danmark.

Den mjuka gummikudden på spetsen på JABII påminner om en liten luftkudde. Bakom den sitter ett teleskoprör som innehåller 60 små fjädrar som absorberar kraften i stötarna. Under kudden finns sensorer, batterier, en liten dator med lysdioder och högtalare, Bluetooth som ansluter till deltagarnas mobiltelefoner samt en accelerometer och ett gyroskop som mäter slagen i tre dimensioner. Alla delar måste vara väldigt små, förbruka minimalt med energi och vara inpackade väldig väl så att de tål slagen.

- Vår uppgift var också att hitta rätt produktionspartner. Det blev skandinaviska Scanfil, som tillverkar elektroniken och skickar det till JABII Group, som själva monterar det i produkten, säger Henrik Møller.

- Något av det svåra är att förklara för folk vad en JABII kan göra och hur den fungerar. Det förstår man bäst först när man provar den. Men det fungerar lite som en löp- eller cykelapp som registrerar din prestation samtidigt som det ger en upplevelse av spänning och adrenalinkick, förklarar Christian Thostrup.

Covid-19 har satt lite käppar i hjulet för att JABII Group ska kunna åka runt och demonstrera produkten. Men samtidigt har coronakrisen gjort att intresset för hemmaträning och lek i små grupper har ökat. Så JABII har faktiskt redan sålt över 2 000 enheter sedan den kom ut på marknaden i november 2020. Den kan fås för cirka 1 495 DKK per set.

Den nya JABII har blivit så bra att DGI har köpt in den till sina e-sportavdelningar. JABII får upp e-sportspelarna ur stolarna så att de får motion samtidigt som de spelar och ökat intresse för nästa match.

Mer om samarbetet mellan Prevas and JABII.