language arrow_drop_down
DK NO EN
Nyhet: 2020-12-15

Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta.

Realheart utvecklar ett artificiellt hjärta som efterliknar funktionen hos ett naturligt hjärta, ett så kallat totalt artificiellt hjärta (TAH). Sedan fem år har Prevas stöttat företaget Realheart i arbetet med att ta fram ett artificiellt hjärta, där de bland annat kunnat ställa sin elektronikexpertis till Realhearts förfogande.

Realhearts patenterade lösning Realheart TAH – är utvecklad för att efterlikna ett mänskligt hjärtas blodflödesmönster och funktion vilket skapar möjligheten för en långsiktig lösning för patienter som diagnostiserats med avancerad hjärtsvikt. En av grundarna och huvudinnovatör bakom Realheart är Azad Najar.

Projektet att utveckla hjärtat har pågått i flera år, där fokus för Prevas har varit kontroll, styrning och kommunikation med hjärtat. Tack vare kombinationen av djup elektronikkunskap och välutrustade elektronik- och EMC-labb, samt lång erfarenhet från medicintekniska projekt och tidigare samverkan med startup- och innovationsbolag hade Prevas precis den palett som Realheart behövde.

– Vi har arbetat med många mindre företag både i större och mindre projekt, vi har erfarenhet från hela skalan och vet hur besjälade dessa företag är av sitt uppdrag, berättar Maria Månsson, Director Innovation & Research på Prevas. Det är fantastiskt inspirerande att arbeta med dem, de drivs av att rädda liv eller hela världen om möjligt!

Realhearts hjärta kan rädda enormt många liv. 26 miljoner personer lider av hjärtsvikt; alla behöver inte ett mekaniskt hjärta men flera miljoner människoliv kan räddas. Trots att de kommit långt så har de ett antal utmaningar framför sig. Azad tror att det tar ett par år till men siktar på kliniska studier på människor under 2023.

– Målet är att vår pump ska vara den bästa på marknaden där läkarna väljer vårt hjärta för att rädda liv, säger Azad. Inga komplikationer ska tillstöta, mindre risk för infektioner ska finnas vid utgången av drivlinan.

Mer om samarbetet mellan Prevas och Realheart.