language arrow_drop_down
DK NO EN
Nyhet: 2019-03-28

Vinnare av Prevas och Inissions innovationstävling 2019

Stämningen var på topp när innovationstävlingen avgjordes under onsdagen den 27 mars på Åbymässan. I potten låg 250 000 kronor i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kronor i tillverkningstjänster från Inission.

Till final gick tre starka bidrag. Blixt Tech AB med sina digitala brytare, ChromoGenics AB med sina autonoma dynamiska fönster och Labtrino AB med det intelligenta vattenmätarsystemet för flerbostadshus. Tre innovationer med bra uppfinningshöjd, marknadspotential och nyhetsvärde.

Fr. v. Charlotta Holmquist, Trued Holmquist och Olle Hulteberg.

Fr. v. Charlotta Holmquist, Trued Holmquist och Olle Hulteberg.

Läs mer om 2019 års finalister och deras bidrag.

För finalisterna började äventyret redan dagen innan finalen när de ställdes öga mot öga med juryn i ett Draknästet-liknande koncept. Var och en fick presentera sina innovationer och därefter var det juryns tur att grilla dem med sina frågor. Efter utfrågningarna var ställningen jämn men efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra var juryn enig.

Den 27 mars öppnade portarna till Elektronik-mässan och efter lunch samlades tre förväntansfulla finalister tillsammans med publik, press och jury vid scen 2. På plats fanns också föregående års vinnare Viscando som berättade om vad priset betytt för dem.

Finalen började med att finalisterna fick fem minuter på sig att presentera sina innovationer. Sedan var det dags för publiken att först utse sin egen favorit. En nyhet för i år var att ytterligare 50 000 kr delades ut i form av Publikens pris. Vann gjorde Thibault Helle och Ramtin Massoumzadeh i Labtrino AB.

Fr. v. Ramtin Massoumzadeh och Thibault Helle.

Fr. v. Charlotta Holmquist, Trued Holmquist och Olle Hulteberg.

Avslutningsvis offentliggjordes vinnaren av Inission innovation award 2019 av juryn med motiveringen:

“Årets vinnare har tagit sig an att utmana och utveckla en hel bransch med en banbrytande innovation som har stor marknadspotential och lyfter elnätet till en ny nivå utan att bryta standardnormens formfaktor.”

Blixt Tech AB stod som segrare med sina digitala brytare och det var förstås ett glatt team som tog emot prischecken på 1,25 miljoner kronor.

– Vi är så glada. Det här är värdefullt för oss på flera sätt och det kommer vid rätt tidpunkt. Med både utvecklings- och produktionshjälp tar vi oss snabbare ut på marknaden. Vi är också imponerade av det engagemang som omger tävlingen. Det finns ett genuint intresse från alla involverade, säger Charlotta Holmquist, Blixt Tech AB.

Fr. v. Charlotta Holmquist och Trued Holmquist.

Fr. v. Charlotta Holmquist, Trued Holmquist och Olle Hulteberg.

Inission Innovation Award hölls i år för sjunde gången. Syftet med tävlingen är att hjälpa entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. Nästa år körs tävlingen igen så håll utkik på www.inission.com.

Årets jury bestod av (fr. v.) Maria Månsson från Prevas, Ola Rynge från Almi, Fredrik Berghel från Inission, Anders Backman från Nordea, Per Danielson från NyTeknik och Olle Hulteberg från Inission.

Årets jury bestod av (fr. v.) Maria Månsson från Prevas, Ola Rynge från Almi, Fredrik Berghel från Inission, Anders Backman från Nordea, Per Danielson från NyTeknik och Olle Hulteberg från Inission.