language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Realheart

Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta.

Sedan fem år har Prevas stöttat företaget Realheart i arbetet med att ta fram ett artificiellt hjärta, där de bland annat kunnat ställa sin elektronikexpertis till Realhearts förfogande, inklusive EMC-labb.

– Det rör sig om en riktigt märkvärdig produkt som i grunden är oerhört komplex, säger Maria Månsson på Prevas. Som alla förstår är det mycket som krävs för att säkerställa att allt är solitt och verifierat när det gäller att ersätta ett hjärta …

Realheart utvecklar ett artificiellt hjärta som efterliknar funktionen hos ett naturligt hjärta, ett så kallat totalt artificiellt hjärta (TAH). Deras patenterade lösning Realheart TAH – bär utvecklad för att efterlikna ett mänskligt hjärtas blodflödesmönster och funktion vilket skapar möjligheten för en långsiktig lösning för patienter som diagnostiserats med avancerad hjärtsvikt. En av grundarna och huvudinnovatör bakom Realheart är Azad Najar. Redan 2008 kom Azad i kontakt med en av Prevas grundare, Björn Andersson.

– Vi har haft en bra kontakt ända sedan det första mötet, berättar Azad. Prevas förstår hur saker och ting ska fungera och bygger upp samarbeten för framtiden.

Starka samarbeten

Projektet att utveckla hjärtat har pågått i flera år, där fokus för Prevas har varit kontroll, styrning och kommunikation med hjärtat. När företagen inledde det operativa samarbetet hade Realheart tagit fram en prototyp med befintlig elektronik; genom att använda en färdig produkt behövde de inte själva ta fram vare sig elektronik eller hårdvara. Däremot hade drivsystemet en verkningsgrad på motorn på endast 26 procent.

– Fram till version sju av hjärtat använde vi detta, berättar Azad. Runt 2014 hade vi släppt tanken på att ta fram egen elektronik och hade därför inte så mycket kontakt med Prevas.

När de väl sett att konceptet fungerade insåg de att det var läge att uppgradera drivsystemet, varvid kontakten med Prevas återupptogs. Detta var runt 2015 och de har, som Azad uttrycker det med ett leende, varit tillsammans sedan dess. Tack vare kombinationen av djup elektronikkunskap, lång erfarenhet från medicintekniska projekt liksom tidigare samverkan med startup- och innovationsbolag hade Prevas precis den palett som Realheart behövde.

– Vi har arbetat med många mindre företag både i större och mindre projekt, vi har erfarenhet från hela skalan och vet hur besjälade dessa företag är av sitt uppdrag, berättar Maria Månsson, Director Innovation & Research på Prevas. Det är fantastiskt inspirerande att arbeta med dem, de drivs av att rädda liv eller hela världen om möjligt!

Inbyggd intelligens

Azad berättar att alla i Realhearts team är mycket nöjda med deras samverkan och framhåller både Maria och Prevas elektronikingenjör Eric Raquette. Med tiden har det tillkommit fler funktioner där hjärtat blivit smartare och säkrare med uppdaterad elektronik – och det är fortfarande Eric som står för uppdateringarna. Med inbyggd intelligent reglering i hjärtat reagerar det på egen hand på exempelvis flödet och anpassar sig automatiskt.

– Målet är att vår pump ska vara den bästa på marknaden där läkarna väljer vårt hjärta för rädda liv, säger Azad. Inga komplikationer ska tillstöta, mindre risk för infektioner ska finnas vid utgången av drivlinan.

Tack vare ett förslag från Eric kunde de banta ner tjockleken på den genomgående kabeln med 50 procent. Med en smalare och mjukare drivlina kan hålet vara mindre vilket ger en mindre hudyta för bakterier att fästa samtidigt som patienten blir mer rörlig.

– Det är mer praktiskt ur flera patientsäkerhetsaspekter, menar Azad. Det är alltid vår prioritering, att minimera antalet möjliga komplikationer. Vi har alltid människan i fokus.

Det naturliga hjärtat

Realhearts hjärta kan rädda enormt många liv. 26 miljoner personer lider av hjärtsvikt; alla behöver inte ett mekaniskt hjärta men flera miljoner människoliv kan räddas. Trots att de kommit långt så har de ett antal utmaningar framför sig. Azad tror att det tar ett par år till men siktar på kliniska studier på människor under 2023.

– Vi arbetar efter ett koncept baserat på ett naturligt hjärta, andra arbetar lite annorlunda, förklarar Azad. Ett riktigt hjärta är det mest konkurrenskraftiga och därför försöker vi efterlikna dess egenskaper så långt som möjligt.

Eftersom Azad inte är någon elektroniker har han svårt att avgöra exakt hur stor del av utvecklingsarbetet som Prevas bidragit med, men han menar oavsett att de har en produkt som står sig. De har också fått det bekräftat av ledande amerikanska tidskrifter som skrivit att de har ett av de tre bästa artificiella hjärtan – och de ligger bra till jämfört med de andra, både vad gäller egenskaper och det fysiologiska tänkandet.

– När vi väl släpper den första versionen så kommer vi att arbeta vidare med andra produkter som ligger nära hjärtområdet och toraxkirurgi, avslutar Azad. Vi räknar med att Prevas är med även då, det känns självklart med tanke på det fina samarbetet vi har.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Stefan Norrwing, e-mail

Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta
Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta
Realheart TAH – ett ”riktigt” artificiellt hjärta

Relaterade case