language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

ILIAS Solutions

ILIAS Solutions lyfter fordonsunderhåll till nästa nivå 

Militära fordon och kommersiella terrängfordon, exempelvis stridsvagnar och hjullastare, utsätts för påfrestningar och belastning som snabbt skulle slita ut ett vanligt fordon. Även om fordonen har en gedigen konstruktion och robust mekanik behövs regelbunden underhåll för att problem ska upptäckas och åtgärdas i tid, för att förlänga livslängden. Den stora frågan är när underhållet ska ske.

Collect, Connect, Compute
ILIAS Solutions har en företagsfilosofi som bygger på ”Collect, Connect, Compute” och har skapat ett robust övervakningssystem som heter I-HUMS® och består av sensorer, datalagring, edge computing och en analysplattform.

- Vi har skapat en svart låda som samlar in data från terrängfordon och överför data till vår centrala plattform som övervakar fordonsstatus, berättar Søren Theodorsen, chef för NVO Technology på ILIAS Solutions. Vår intelligenta övervakningsplattform använder algoritmer som utvecklats under 4 års testning av fordonsdrift.

Prevas har utvecklat kompakt och robust militärelektronik, programvarupaket samt robust inkapsling och montering. Enheten övervakar de vibrationer, accelerationer och temperaturförändringar som fordonet utsätts för, och tillsammans med en högkänslig GPS-mottagare är det möjligt för I-HUMS-plattformen att fastställa vilken typ av terräng fordonet kört i under en viss tidsperiod. Dessutom finns det stöd för anslutning till MilCAN- och OBD-bussar, vilket gör det möjligt att samla in och logga data från motoranvändning. För långa uppdrag utan möjlighet att återvända till basen, har enheten tillräckligt med utrymme för att kunna logga data under minst 6 månaders användning. När fordonet kommer tillbaka till basen aktiveras enheten automatiskt och överför registrerade data via en trådlös länk, samtidigt som den tar emot eventuella programvaruuppdateringar eller nya uppdragsparametrar.

- Vi tog ILIAS Solutions prototypsystem som byggde på dyra specialkomponenter och skapade en kostnadseffektiv enhet i handstorlek, berättar Christian Ward, Senior Project Manager på Prevas i Danmark. Vi har stött på många utmaningar men vår stora erfarenhet av inbyggda system och militärteknologi gör att vi nu har en produkt som genomgår fälttester.

- Den verkliga styrkan i systemet är den intelligenta databaserade analysen som görs i plattformen, plus vår förmåga att presentera analysen på ett lättbegripligt sätt till fordonsoperatörerna, säger Søren Theodorsen.

- När man vet vad ett fordon har utsatts för kan man planera in förebyggande underhåll innan någon komponent fallerar. Detta tillsammans med ILIAS Defence Platform skapar en tydlig linje från uppdrag till logistik, säger Jean-Pierre Wildschut, VD för ILIAS Solutions.

Avancerad utveckling på rekordtid
Med tanke på att enheten ska användas i militära sammanhang, blev den klar för fälttester på rekordtid.

- En viktig anledning till att projektet kunde levereras inom de satta tidsramarna var att Prevas och ILIAS utvecklade ett nära partnersamarbete, säger Henrik Møller, VD för Prevas A/S. Det gjorde att båda sidor snabbt kunde brainstorma och hitta lösningar när det uppstod frågor.

Den åsikten delar även Søren Theodorsen.

- I Prevas har vi hittat en samarbetspartner som är beredd att göra det där extra arbetet för att produkten ska bli en framgång, så jag ser det här samarbetet som en början på allt det som vi ska uppnå tillsammans i framtiden.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Henrik Møller, Prevas A/S, e-mail

ILIAS Solutions lyfter fordonsunderhåll till nästa nivå
ILIAS Solutions lyfter fordonsunderhåll till nästa nivå

Relaterade case

 • Karlstads kommun

  Karlstads kommun säkrar framtidens VA-underhåll med HxGN EAM

 • Hexagon Ragasco

  Effektiv lagerstyrning och mindre svinn med HxGN EAM

 • Göteborgs Spårvägar

  Standardiserat och molnbaserat underhållssystem, i samarbete mellan Göteborgs Spårvägar och Prevas

 • Scatec ASA

  Digitaliserad underhållslösning till solcellsanläggningar