language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Maven Wireless

Framtidens trådlösa mobiltäckning

Vi tar alla vår mobiltäckning för given och blir ordentligt irriterade när den inte uppfyller våra krav eller – än värre – då täckning helt saknas. Ett företag som ser till att vi kan tala vidare även i tunnlar och andra svåra miljöer är Maven Wireless, som i samarbete med Prevas utvecklar nästa generations distribuerade antennsystem.

Maven Wireless arbetar med innovativa lösningar inom trådlös mobiltäckning, framförallt inom det som kallas Distributed Antenna Systems (DAS). Produkten som de utvecklar inom DAS erbjuder lösningar för att etablera mobiltäckning där radiosignalerna från basstationerna inte når fram. Typiska exempel är väg- och tågtunnlar, tunnelbanor, arenor och andra byggnadskomplex som behöver en separat lösning för inomhustäckning. När företaget stod inför ett behov av extra resurser inom digital design kontaktades Prevas.

– Maven Wireless berättade att de ville ha oss som strategisk partner och resurs för designen av de digitala korten, säger Mikael Hamberg, Senior Engineer Electronics Design på Prevas. Vi har främst bistått med schemaritningar, kortlayout och en del simuleringsarbete av höghastighetsgränssnitt.

NYA MATERIAL STOPPAR RADIOSIGNALER

Området inomhustäckning växer kraftigt, bland annat på grund av att högre frekvenser har svårare att penetrera olika byggnadsmaterial som exempelvis betong. Dessutom kan nya byggmaterial och lösningar ge ytterligare svårigheter för radiosignalerna att tränga igenom.

– Ett exempel är fönsterrutor, som förr bara bestod av glas, berättar medgrundare och VD Fredrik Ekström på Maven Wireless. Idag är de ofta folierade för strålningsskydd, vilket är rena döden för radiosignaler och gör att täckningen inomhus blir katastrofalt dålig.

Inomhus används ofta distribuerade antennsystem. Basstationer är dyrare och levererar bättre kapacitet, men om det ”bara” är täckning som behövs räcker det med ett mer kostnadseffektivt DAS-system. Dessutom är DAS ett multioperatörssystem medan basstationerna är operatörsberoende, vilket gör att det krävs en specifik basstation för varje operatör. Ska fyra operatörer ha täckning på samma ställe så krävs det fyra basstationer.

– För Prevas del inleddes arbetet med schemaritningen för en så kallad masterenhet, berättar Mikael, det vill säga den enhet som kopplas mot just basstationen.

I masterenheten finns frekvensspecifika radiokort som kopplar in radiosignalerna från basstationen. Signalbehandling görs både i remote- och basenheterna; masterenheten tar radiosignaler från basstationen och omvandlar dem till digital form.

– I remote-enhetens digitala domän har vi utvecklat algoritmer för att linjärisera våra effektförstärkare, vilket gör att enhetens effektförbrukning är flera gånger lägre än hos traditionella system, berättar Fredrik. Det i sin tur gör att vi även har fått ned vikten ordentligt.

De distribuerade remote-enheterna är kompakta och väger under 25 kilo. De kan då klassas som ”one-man-lift” – något som ingen annan leverantör kan erbjuda. Dessutom är det ett väldigt strömsnålt system som genererar mindre värme med resultatet att de inte behöver kylas med fläktar.

– Fläktfria remote-installationer är viktigt i exempelvis tunnlar där man alltid vill undvika fläktar, säger Fredrik. Det är komplicerat att skicka ner personal för att rensa eller byta ut fläktar i smutsiga och farliga miljöer som tågtunnlar. Vi är ett av få företag som kan erbjuda denna fördel i kombination med flera band i högfrekvensklassen.

ETT NÄTVERK AV EXPERTER

Mikael betonar att Prevas inte har levererat lösningar eller kunskap som Maven Wireless saknar, de har fantastiskt duktiga designers men saknade helt enkelt en del resurser. Företagen har ett nära utvecklingssamarbete där Prevas utgör just den strategiska partner som Maven Wireless sökte.

– Sedan första mötet har vi kommit otroligt långt tack vare erfarna layoutare som Magnus Lövgren, som kom in i projektet för layouten av masternodens digitalkort, fortsätter Mikael. När han hade designat layouten för de olika delarna som mellanlagring av data och minnen kunde vår EMC-expert Thomas Bergkvist gå vidare med simuleringar av gränssnitten.

Möjligheten att använda experter från olika kontor runtom i landet är en viktig fördel, där Prevas har kunnat erbjuda hela sitt nätverk för att hitta rätt kompetens. Genom Prevas får de tillgång till kompetens som de själva inte behöver anställa, det blir enklare och effektivare ta in en duktig konsult med rätt kompetens under den tid de behöver den.

– Prevas är en stark partner inom denna typ av utvecklingsprojekt, avslutar Fredrik. Det här var vårt första stora jobb tillsammans, men det kommer att fortsätta. Vi kommer att ha nya toppar framöver och det är Prevas vi kommer att vända oss till. Det här är ett långsiktigt samarbete.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Johan Bergsten, Sales Manager Prevas, e-mail

Smarta produkter, trådlös mobiltäckning

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering

 • JABII

  JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

 • Global leverantör inom farm management

  Lönsammare mjölkproduktion