language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

LYS Technologies

Vet du hur viktigt ljuset är för dig?

Från idé, prototyp till produktion på rekordtid! Världens första användarvänlig och bärbara produkt som mäter din personliga ljusexponering.

Vintertid är det ganska normalt att man känner sig lite deppig och nere på grund av det kalla vädret och bristen på ljus. Typen av ljus man tar emot påverkar kroppen och den naturliga dygnsrytmen – kroppens egen cykel för sömn och vakenhet.

Starkt blått ljus gör att man vill vakna. Det ger energi och stärker koncentrationsförmågan, särskilt bra när man precis har vaknat. Varma, dunkla färgskiftningar får kroppen att producera melatonin och förbereda sig för en återhämtande sömn. I dagens värld rubbar vår kontorslivsstil, belysning i hemmet och användning av surfplattor och smartphones den naturliga ljuscykeln.
Kortvariga rubbningar av en persons kroppsklocka eller dygnsrytm är kända för att orsaka "jet lag" och årstidsbunden depression (SAD, Seasonal Affected Disorder). I dag finns det dessutom många bevis för att långvariga rubbningar även är en bidragande faktor vid hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och till och med cancer.

IDÉN

Christina Blach Petersen, LYS Technologies grundare, och hennes team designade och utvecklade konceptet till en liten kroppsnära ljusspårningsenhet som kunde mäta mängden ljus och ljusets färg som vi tar emot under en hel dag. Användarna får även via en app information om resultatet.

LYS – det danska ordet för ljus – kan inte bara visa vilket slags och vilken mängd ljus som tas emot utan ger också förslag till åtgärder och återkoppling så att användaren kan uppnå en hälsosammare livsstil. Med andra ord hjälper den användaren att göra ljuset till en del av dieten.

– Idén bygger på min tes under sista studieåret om ljusets effekter på människokroppen, säger Petersen, som studerat vid Royal College of Art and Imperial College i Storbritannien.
Prevas erfarenhet av små energisnåla internet of things-enheter gjorde dem till en självklar partner när jag ville förverkliga min idé.

– Christina kontaktade Prevas i slutet av november 2016 och behövde ha 150 prototyper till januari 2017, förklarar Christian Ward, Senior Project Manager på Prevas.

Vi inledde projektet med en veckas förberedelser tillsammans med Christina där vi fastställde kraven.

Därefter satte vi i gång processen med att ta fram prototyperna. På bara några dagar hade vi en modell av maskinvaran klar och kunde påbörja programvaruutvecklingen.

Deadline var svår att hålla eftersom julhelgen låg mitt under perioden. Den 6 januari 2017 levererades dock de 150 prototypenheterna och laddningsstationer från EMS-partnern. Därefter monterades dessa ihop med batterier i 3D-utskrivna höljen – allt i tid för den planerade fälttestningen i februari. Fälttestningen bevisade mer än väl att konceptet höll.

Efter bara tre veckors användning rapporterade testdeltagarna en minskning i den genomsnittliga tiden för att somna från 27 till 16 minuter och energinivåerna tredubblades.

FRÅN PROTOTYP TILL KICKSTARTSKAMPANJ OCH KOMMERSIELL PRODUKTION

Mellan april och juni 2017 gick LYS-konceptet igenom ytterligare ett par rundor och prototyper baserade på feedback från fälttestning och fokusgrupper.

Höljets och plastdelarnas utformning genomgick också omfattande förbättringar innan de skickades vidare till Taiwan, där verktygen för formsprutningen skulle tillverkas. I september 2017 gjordes en testkörning av att montera ihop 300 enheter och laddningsstationer i Taiwan med hjälp av mönsterkort tillverkade i Danmark och formsprutade höljen direkt från produktionslinjen.

– Att se de formsprutade delarna komma ut ur maskinerna och monteras ihop till färdiga produkter var verkligen ett magiskt ögonblick, säger Petersen, som såg till att finnas på plats i Taiwan för att övervaka första batchen.

Samtidigt hade en framgångsrikt finansierad kickstartkampanj slutförts och appen blivit klar, som har skapats av en av Danmarks största apputvecklare. Under 0-serieproduktionskörningen testades monteringsprocessen för både elektroniken och produkten som helhet. Några korrigeringar gjordes för att garantera en produkt av jämn kvalitet. Nu gällde det bara att hinna tillverka enheterna och få ut dem i tid före jul. Tack vare stora ansträngningar fick alla understödjare till kickstartkampanjen en LYS i tid eller i mycket god tid.

FRAMTIDEN ALLT LJUSARE UT FÖR LYS

– Jag har blivit överväldigad av svaret från både hälsomedvetna individer som kommersiella företag och forskare, som alla förstår produktens stora potential och vision. Världen börjar förstå den avgörande roll som ljuset spelar i våra stadsmiljöer och jag är stolt att vara i framkant med rörelsen, säger Petersen.

– LYS-projektet visar verkligen hur Prevas kan sammanföra alla ingredienser för att ta en idé till en framgångsrik kommersiell produkt på rekordtid, säger Henrik Møller, President Prevas A/S.
Vi ser fram emot att få fortsätta arbeta med Christina i framtiden för att förbättra LYS och ta det vidare till andra marknadssegment.

KOSTANDSEFFEKTIV TESTNING

För att hålla nere kostnaderna på första ordern på 10 000 enheter designade Prevas enheten utifrån en förcertifierad PSoC Bluetooth-modul från Cypress Semiconductors. Detta för att undvika kostnaden för en omfattande radiotestning, vilken behövs för FCC-överensstämmelse.

Problemet med hur enheterna skulle programmeras och testas i produktionen kvarstod. Den traditionella gången med ett kostsamt LabVIEW-upplägg var helt uteslutet. Prevas ingenjörer kom då på idén att använda PSoC-demonstrationskort till en låg kostnad för att programmera en panel av enheter samtidigt – PSoC-kort programmerades i själva verket av PSoC-kort!

På bara några dagar hade en särskild modell tagits fram som kunde programmera, verifiera och köra en inbyggd självtestsrutin och visa resultatet för 12 enheter på bara sex sekunder!

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

IoT produktutveckling, mäter personlig ljusexponering, LYS Technologies
IoT produktutveckling, mäter personlig ljusexponering, LYS Technologies
IoT produktutveckling, mäter personlig ljusexponering, LYS Technologies

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering

 • JABII

  JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

 • Global leverantör inom farm management

  Lönsammare mjölkproduktion