language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Höganäs Bjuf

Satsar på automatiserad fabrik

Höganäs Bjuf AB är Sveriges enda tillverkare av eldfasta produkter med en historia som går tillbaka till början av 1800-talet. År 2015 fattade företaget det strategiska beslutet att utveckla en ny generation eldfasta massor och i september 2016 invigdes en helt ny fabrik i skånska Bjuv. Prevas har bidragit med projektledning och ett nytt produktionssystem.

– Fram till och med december ifjol tillverkade vi endast eldfast tegel. Nu samlar vi allt under ett tak och erbjuder över 100 olika produkter inom eldfasta massor, sprutmassor, gjutmassor och murmassor, säger Esko Sorsa, teknisk chef på Höganäs Bjuf.

Eldfasta produkter används i tillverkningen av många basmaterial som stål, aluminium, cement och glas. Andra exempel på användningsområden är sopförbränning, fjärrvärme och kemisk industri – många av produkterna är även syrafasta. Produkterna efterfrågas i hela världen och Höganäs Bjuf levererar idag till över 50 olika länder. Företaget är en del av Borgestad Industries som ingår i den norska Borgestadkoncernen.

Automatisering ger hög och jämn kvalitet

Den nya fabriken har en golvyta på cirka 1 000 kvadratmeter och är dimensionerad för att producera 30 000 ton massa per år. Hög automatiseringsgrad och den absolut senaste tekniken inom mixning säkerställer en hög och jämn kvalitet.

– När vi kör en produkt så väljer vi bland våra lagrade recept och gör några snabba inställningar på ett ställe. Blandningstid och hastighet, antal säckar av respektive material, temperatur med mera ställs in automatiskt. Det gör processen tillförlitlig, det blir rätt varje gång, förklarar Esko.

Den egna framställningen av eldfasta massor tillåter också att recepten kan ”skräddarsys” för att möta de enskilda kundernas behov. Just nu finns över 100 grundrecept inlagda i produktionssystemet. Det inkommande råmaterialet består till exempel av lera, andalusit, kiselkarbid och chamotte.

– Produktionslinan är helt integrerad med affärssystemet. Vi läser av streckkoder på allt material som går in i produktionen och det gör att vi vet när det är dags att beställa mer. Om vi får problem med en produkt så vet vi också vem som har levererat råmaterialet och kan följa upp på ett bättre sätt än tidigare, säger Claes Karmefors, inköpschef på Höganäs Bjuf.

Projektledning och produktionssystem från Prevas

I juni år 2015 fick Prevas uppdraget att ta fram en situationsanalys och en förstudie som skulle leda till en projektplan för bygget av den nya fabriken. Arbetet leddes av Björn Magnusson på Prevas kontor i Malmö. Förstudien togs emot väl och Prevas fick förtroendet att projektleda bygget och idrifttagandet. Med ambitiösa mål och en tuff tidsplan var det en komplicerad uppgift.

– En stor utmaning var att synkronisera maskinleveranser och installationer med övriga arbeten på byggplatsen. Vi behövde till exempel gjuta en platta för en maskin som väger 80 ton och sedan se till att den levererades och installerades innan vi kunde bygga upp väggar och tak, berättar Björn Magnusson.

Förutom projektledaruppdraget, som Björn ansvarat för, har Prevas även levererat ett nytt produktionssystem för massafabriken. Denna leverans har engagerat en systemutvecklare och en leveransprojektledare på Prevas Malmökontor, båda med mångårig erfarenhet av industriell IT.

– Jag är stolt över att vi har fått ihop IT-strukturen på ett så bra sätt, vad gäller automatiseringsgrad så ligger den här anläggningen i absolut framkant. Vi har också klarat våra deadlines. Invigningsdatumet sattes ett och ett halvt år i förväg och Höganäs Bjuf placerade en dagräknare på hemsidan, det satte en hälsosam press, skrattar Björn.

Under 2015 medverkade Prevas i installationen av ett nytt styrsystem i den befintliga tegelfabriken. Framöver ska flera delar av processen uppgraderas för att fungera effektivare och erbjuda Höganäs Bjufs kunder maximalt värde.

– Det märks att Prevas är vana att arbeta med automatisering. Deras projektledare pushar oss hela tiden framåt och ifrågasätter alla delar av produktionen. Hur kan vi jobba vidare och automatisera ännu mer, hur långt kan vi dra det? Vi är mycket nöjda med deras insatser, säger Esko.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Roland Ferngård, Regional Manager, e-mail

Automatiserad fabrik
Automatiserad fabrik

Relaterade case

 • Karlstads kommun

  Karlstads kommun säkrar framtidens VA-underhåll med HxGN EAM

 • Hexagon Ragasco

  Effektiv lagerstyrning och mindre svinn med HxGN EAM

 • Hydroscand

  Flexibelt produktionssystem till Hydroscand

 • Meritor

  eLIPS ger Meritor full kontroll över avancerad produktionslogistik