language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

FLIR Systems

Värmekameror från idé till färdig produkt

FLIR Systems målsättning är att utveckla värmekameror och IR-teknologi som förbättrar och till och med räddar människors liv. Produkterna som används av företag och privatpersoner över hela världen tillverkas i Täby.

För drygt 40 år sedan tog företaget fram sin första värmekamera, då under namnet AGA Infrared Systems. Nu arbetar över 400 personer i FLIR Systems nya lokaler i Täby utanför Stockholm. Under ett och samma tak finns hela verksamheten samlad – utveckling, test, verifiering, produktion och kalibrering.

– Vi utvecklar allt ifrån enklare värmekameror som kan användas tillsammans med mobiltelefonen, till avancerade system för forskning och utveckling. Produkterna används inom exempelvis brottsbekämpning, energibesparing, medicin och miljöskydd, säger Joakim Fjäder, som leder FLIR:s FPGA-team.

NYA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN VÄXER FRAM

Den generella teknikutvecklingen och digitaliseringen inom industrin och samhället skapar nya applikationsmöjligheter för FLIR:s produkter. Ett exempel är drönare med värmekamera som övervakar grödor, inspekterar solcellspaneler och hämtar information om spridning av bränder. Inom industrin används värmekameror bland annat för kvalitetskontroller och för övervakning i syfte att undvika driftstopp.

I takt med att priset på värmekameror sjunker blir tekniken mer tillgänglig för såväl företag som privatpersoner. Samtidigt förväntar sig kunderna samma prestanda och grafiska upplevelse som de har i sina mobiltelefoner, vilket sätter press på produktutvecklingen.

– Jag är stolt över att vi lyckas åstadkomma så bra bildbehandling som vi gör. Vi är relativt få utvecklare som står bakom de här avancerade produkterna men det funkar tack vare att våra medarbetare är erfarna och trygga i sina roller, säger Joakim.

BYGGER PÅ FPGA-TEKNIK

FLIR använder FPGA-kretsar i sina kameror och det är också det som Joakim och hans utvecklingsgrupp arbetar med. FPGA – field-programmable gate array – är en integrerad, digital krets som programmeras efter tillverkning för att hantera en specifik funktion. Samma krets kan utföra olika uppgifter beroende på vilken kod den förses med. I en FPGA-krets kan alla block köras parallellt och dess arkitektur ger hög beräkningskapacitet i förhållande till effektförbrukning. I FLIR:s fall är just energiförbrukning och hög datatakt viktiga parametrar.

– Eftersom våra kameror mäter och visualiserar värme så måste vi hålla nere självuppvärmningen. Samtidigt gäller det att åstadkomma hög beräkningshastighet och dessutom bra batteritid för de system som är handhållna. FPGA-programmering är som att lägga ett komplicerat pussel och det kräver erfarenhet och djupgående förståelse för hur koden översätts till FPGA-primitiver, förklarar Joakim.

PREVAS FÖRSTÄRKER TEAMET

FPGA-teamet består av tio utvecklare, varav sju är anställda på FLIR, en är konsult på plats på FLIR och två arbetar hos en samarbetspartner i Polen. Prevas-konsulten Johan Degerman har arbetat i gruppen sedan våren 2015.

– FLIR:s värmekameror har otroligt mycket spännande teknik och FPGA har en central roll i produkterna. Eftersom produktutvecklingen och produktionen är samlad så får vi direkt återkoppling på vårt arbete och har möjlighet att fatta snabba beslut. Det gör jobbet intressant, dynamiskt och roligt, säger Johan.

Johan, som är utbildad dataingenjör vid Umeå universitet, har arbetat på flera konsultbolag och varit involverad i utvecklingsprojekt för många olika kunder. Han trivs bra på FLIR – inte enbart tack vare den intressanta teknik som företaget utvecklar.

– Arbetsmiljön är avspänd och det är enkelt att komma överens med kollegorna. Trots att kompetensnivån är hög så är kulturen prestigelös och det är fritt fram att ställa frågor, högt som lågt. Som konsult känner jag mig också inbjuden att bidra med mina idéer och åsikter, vilket inte alltid är en självklarhet som konsult, säger Johan.

Medlemmarna i FPGA-teamet har tillsammans en bred kompetens som bland annat innefattar bildbehandling, minneshantering och elektriska interface. För att komplettera företagets egen expertis samarbetar FLIR sedan flera år med Prevas. Förutom experter inom FPGA levererar Prevas även kompetenser inom elektronik. Mekanik, mjukvara och PCB layout.

– När vi har haft behov av externa resurser så har Prevas alltid kunnat presentera riktigt bra kandidater. Seniora experter med rätt erfarenhet och kompetens. Det finns många som uppfyller samma formella kravspecifikation men förmågan att snabbt komma in i verksamheten har varit avgörande för oss, säger Joakim.

– Vi utvecklar marknadsledande produkter inom ett teknikområde där vi hela tiden upptäcker nya möjligheter. Det är extra kul att vi gör allt här i Sverige, från förstudie till produktion. Jag kan följa utvecklingen från idé till en färdig produkt som går att hålla i handen, avslutar Joakim.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Per Eriksson, Sales Manager, e-mail

IR-teknologi, värmekameror
IR-teknologi, värmekameror
IR-teknologi, värmekameror

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering

 • JABII

  JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

 • Global leverantör inom farm management

  Lönsammare mjölkproduktion