language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Cermaq AS

Cermaq valde Infor Enterprise Asset ManageMENT för att uppnå en hållbar produktion

Cermaq Group AS föder upp lax i Norge, Kanada och Chile och har totalt 4 100 anställda, av dessa arbetar 530 personer i Norge, där huvudkontoret ligger. Företaget är ledande i hållbar produktion av lax. Enbart i Norge uppgick produktionen år 2014 till 50 000 ton fisk och globalt uppgick produktionen till motsvarande 450 miljoner laxmiddagar.

Uppdrag: Anpassa och driftsätta ett EAM (Enterprise Asset Management) system som även inkluderar en webbportal för att kunna hantera tekniska operationer, utrustning och underhåll. Möta myndighetskrav och inspektioner samt önskemål internt att komma bort från manuell hantering.

Bildtext: Prevas levererar Infor EAM i Norge, Sverige och Danmark på lokala språk. Wibeke vid en av deras fiskeodlingar.

Internationellt har efterfrågan på lax ökat med i genomsnitt sex procent per år sedan 2005 och det finns en ständigt växande marknad för Cermaq. Wibeke Aasjord Juul, IT Manager på Cermaq Norway AS, berättar om företagets satsning i Norge på systemet Infor EAM (Enterprise Asset Management) som även inkluderar en webbportal.

ANVÄNDARVÄNLIG SYSTEMDESIGN
Det fanns en stark efterfrågan internt efter ett system som kan hantera tekniska operationer, utrustning och underhåll. Detta främst för att kunna möta de allt mer strikta regleringar som myndigheterna har på marina farmer och för att komma bort från manuell hantering. Vi måste möta kraven från återkommande inspektioner när det gäller dokumentation och spårbarhet och det är avgörande att ha koll på personsäkerhet samt fiskens hälsa och miljö. Vi behövde därför ett system som kan hantera alla operationer; på såväl marina- som sötvattenfarmar och förarbetningsanläggningar.

Vårt krav på Infor EAM var att det skulle vara användarvänligt, fungera i ett och samma gränssnitt för arbetsorder, planering och inköp samt att det skulle minska kapitalbindningen i lager, ge bra dokumentation och enkel rapportering. Höga krav? Ja, men med rätt systemdesign fungerar det utmärkt!

FÖRENKLAR VÅR ARBETSDAG
Odlingsverksamheten var den första företagsgrenen att börja använda underhållslösningen.

Vår produktion, med cirka 40 odlingsanläggningar, ligger utspridda i fjordar längs med kuststräckningar och långt ute i norska havet. Då kan man inte räkna med att det finns internet och det är nödvändigt att arbeta på enheter som fungerar såväl online som offline. Enheterna ska också tåla fukt och dimma.

Vi fick Prevas hjälp med standardlösningen och i tillägg till det en webbportal där vi använder ”Infor Mobile” tillsammans med specialiserade applikationer. Prevas har även hjälpt till med konfigureringen. Det viktigaste för oss är att webbportalen är enkel att använda. Den har grundfunktioner, såsom sökfunktion för utrustning och signering av rutinoperationer och preventivt underhåll. Våra medarbetare och användare har nu ett enhetligt och anpassat gränssnitt för sina dagliga arbetsuppgifter. I portalen hanteras underhålls- rapportering, arbetsförfrågningar, dokumentation och teknisk historik. Maskinoperatörer kan också spela in dagliga loggböcker. Nästa avdelning i organisationen som tog systemet i bruk var förädlingsbearbetningen som utnyttjar samma arbetsprocesser.

Att vi valde Infor EAM och Prevas som leverantör beror på deras beprövade erfarenhet inom liknande verksamhet. Prevas är den främsta experten inom Infor EAM i Skandinavien och har massor av erfarenhet som vi kunde dra nytta av.

En viktig nyckel till succés är att själva vara projektägare. Mitt råd till andra som funderar på Infor EAM är att fokusera på att mäta och följa upp från första början. Vi är nöjda, men det finns alltid utrymme för lite finputsning, såsom att i webbportalen minska antalet klick, ge möjlighet för multitasking och ge mer visuell guidning. Än så länge finns systemet i Norge, men vi ser stora möjligheter att använda samma typ av produkter och lösningar i vår produktion i Kanada och Chile.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Einar Alexander Andersen, e-mail

Cermaq valde Infor Enterprise Asset Manager för att uppnå en hållbar produktion.
Cermaq valde Infor Enterprise Asset Manager för att uppnå en hållbar produktion.

Relaterade case

 • Karlstads kommun

  Karlstads kommun säkrar framtidens VA-underhåll med HxGN EAM

 • Hexagon Ragasco

  Effektiv lagerstyrning och mindre svinn med HxGN EAM

 • Göteborgs Spårvägar

  Standardiserat och molnbaserat underhållssystem, i samarbete mellan Göteborgs Spårvägar och Prevas

 • Scatec ASA

  Digitaliserad underhållslösning till solcellsanläggningar