language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Coca Cola

Energiuppföljning som sparar miljoner  

Coca Cola Enterprises Norge AS har sedan 1997 ansvar för produktion, försäljning och distribution av Coca Colas produkter i Norge. Tillsammans med underhållsorganisationen för Coca Cola Enterprises i Norge har Prevas lyckats göra fabriken i Lørenskog till den mest välskötta inom Europakoncernen; något som ger Coca Cola miljonbesparingar.

Hårt arbete bakom vinster i produktionen

Coca Cola Enterprises Norge AS har i samarbete med Prevas gått från avhjälpande till förebyggande underhåll genom hela produktionsprocessen med utgångspunkt i World Class Maintenance. Detta har lett till vinster i form av högre produktionseffektivitet och lägre produktions-, underhålls- och energikostnader. Som bäst levererar fabriken nu ett resultat upp mot 93 procent produktionseffektivitet (Overall Equipment Effectiveness) mot 46 procent för fyra år sedan (2009).

– Vi har jobbat hårt för att nå detta och vi har stor hjälp av Prevas och Infor EAM för att lyckas, säger André Nilsen Ibenholt, chef för Utilities & Facilities på Coca Cola Enterprises i norska Lørenskog.

Enkelt att mäta och analysera

Arbetet med att gå från avhjälpande till förebyggande underhåll genom hela produktionsprocessen påbörjades 2006.

– Sedan dess har vi arbetat långsiktigt och strukturerat med målet att bli bäst, berättar André Nilsen Ibenholt och pekar på följande viktiga framgångsfaktorer.

Genom integrationen mellan Infor EAM och företagets affärssystem SAP blev underhållet en mer integrerad del i hela produktionsprocessen. Viktigt var också att ha en enkel och logisk struktur på maskinerna. Det tog förvisso tid att bygga upp strukturen manuellt, men det har vi igen nu med all information om utrustningen samlad på ett ställe. Underhållsfunktionen har också fått en tydligare roll i organisationen och med hjälp av Infor EAM har det blivit enklare att planera och följa upp vad som görs; var och när. Sist, men inte minst, är det nu möjligt att analysera och utvärdera underhållet. Med hjälp av KPI:er (Key Performance Indicator) i Infor EAM och grafisk visualisering i QlikView har det blivit väldigt enkelt att planera att följa upp underhållet.

– Analysbiten är det mest geniala med systemet. Det hjälper oss att hitta förbättringsmöjligheterna på vår väg att nå World Class Maintenance, säger André Nilsen Ibenholt.

Smarta telefoner och läsplattor en del i lösninge

Det helt stora lyftet för Coca Cola i Norge kom med övergången till trådlöst system baserat på Prevas produkt Connector som används på iPads. Med ett så enkelt och självinstruerande gränssnitt för smarta telefoner och läsplattor blev underhållssystemet på Coca Cola Enterprises Norge mycket mer lättillgängligt och användarvänligt vilket i sin tur ledde till att det också blev mer använt.

– Enkelheten och snabbheten är viktigt för att alla berörda användare ska registrera även små fel och rapportera vad de gör i systemet. Med Connector i en iPad har alla tillgång till samtliga grundfunktioner i Infor EAM med all information överallt. Och om så behövs kan de ta bilder på de fel som rapporteras. Det gör rapporteringen snabb, enkel och effektiv, konstaterar André Nilsen Ibenholt.

Genom förebyggande underhåll i hela produktionsprocessen har Coca Cola Enterprises Norge nått en produktionseffektivitet som gjort dem till en av Coca Colas bästa produktionsanläggningar i Europa med högre produktionseffektivitet och lägre produktions-, underhålls- och energikostnader.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Einar Alexander Andersen, e-mail

Etiketthanteringssystem Astra Tech referensprojekt

Relaterade case

 • Karlstads kommun

  Karlstads kommun säkrar framtidens VA-underhåll med HxGN EAM

 • Hexagon Ragasco

  Effektiv lagerstyrning och mindre svinn med HxGN EAM

 • Göteborgs Spårvägar

  Standardiserat och molnbaserat underhållssystem, i samarbete mellan Göteborgs Spårvägar och Prevas

 • Scatec ASA

  Digitaliserad underhållslösning till solcellsanläggningar