language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Hounö

Framtidens ugnar styrs via mobilgränssnitt

När danska ugnstillverkaren Hounö planerade framtida styrningen av sina ugnar, önskade de ett system som var enkelt att förstå och använda. Valet föll på Android och att ta hjälp av Prevas.

Morten A Nielsen är VD och verksamhetsansvarig på företaget Hounö som tillverkar kombi- och Bake-off ugnar för hotell, restaurang, bakning på stormarknader, bensinstationer och liknande platser.

– Det vi gör är high-end kombiugnar och målsättningen för projektet var att skapa den mest användar­vänliga ugnen på marknaden. Samtidigt har vi tittat på vad som är rätt teknik och rätt plattform. I det sammanhanget har vi imponerats mycket av mobilindustrin. Där finns mycket förståelse för användaren, säger Morten A Nielsen.

– Vid sidan av det hade vi också en önskan att ha en mycket innovativ plattform och Android är det som växer mest för ögon­blicket. Så vi valde att ha Android i våra nya ugnar Visual Cooking Touch. Vi är inte först med mobiltelefongränssnitt i en industri­applikation men vi är tidiga, säger Morten A Nielsen.

Han berättar att målsättningen är att ha en ugn som har mycket innovativ teknik och samtidigt helt unikt gränssnitt som använ­darna känner igen från sina mobiltelefoner.

Utvecklarna har funderat på hur de ska få en app som kan användas i olika kundseg­ment som restaurant, stormarknader och bensinstationer. Gränssnittet består både av ett Android-gränssnitt på ugnen och på en app i mobilen. Båda av Android-typ, Googles operativsystem för mobiltelefoner med öppen källkod. I botten på Android-systemet finns Linux.

– Vi har haft ett gott samarbete med Prevas även för våra tidigare system för styrning av ugnar. De baserades på Linux, säger Morten A Nielsen på Hounö.

Ugnens Android-gränssnitt kan både användas för att styra ugnen manuellt på plats och via GSM-nätet. Den som vill sova lite extra kan alltså starta förvärmningen av ugnen via mobilen hemma i sängen, istället för att åka till jobbet och göra det på plats.

– Från vår hemsida kommer man att kunna hämta re­cept direkt till ugnen – ifall den är kopplad till trådlöst nätverk eller GSM. Eller till mobilen och därifrån till ugnen via bluetooth.

Enligt Morten A Nielsen finns ingen risk att någon ska kunna hacka sig in och fjärrstyra ugnen från fel mobil. Det finns säkerhet inbyggd mot sådant.

– Vi menar att användarvänligheten att en stor fördel, få personer läser bruksanvis­ningen till sin mobiltelefon. Genom våra fina ikoner och bra gränssnitt blir det mycket mindre krav på utbildning. Gränssnitt är självförklarande.

Hounö levererar app och ugn tillsammans och kommer att utveckla speciella appar för stora kunder.

– Prevas har hög kompetens inom Linux och Android. De har utvecklat hårdvara och mjukvara och spelat stor roll för oss i projektet. Prevas har även hjälpt oss att samordna hårdvaru- och mjukvarudelarna och MMI-delen, Man-Machine-Interface Vi kan även säga att vi känner dem från tidigare samarbeten, säger Morten A Nielsen.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Søren W. Mathiasen, e-mail

Mobilgränssnitt Hounö referensprojekt
Mobilgränssnitt Hounö referensprojekt

Relaterade case

 • Sordin

  Innovativa hörselskydd för fungerande gruppkommunikation

 • BellPal

  Smart klocka för falldetektering

 • JABII

  JABII gör kampsport roligt och smärtfritt

 • Global leverantör inom farm management

  Lönsammare mjölkproduktion