language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

BK Medical

Xilinx FPGA:er bakom nya metoder för ultraljud

Ett helt nytt medicintekniskt instrument för ultraljud har börjat säljas på världsmarknaden. Med hjälp av teknik från Prevas kan läkare både bättre och snabbare upptäcka åderförkalkningar.

Medicintekniska instrumentet från danska BK Medical kan för första gången mäta åt vilket håll blod strömmar i blodkärl och hur fort. Metoden kallas Vector Velocity Imaging och inget medel behöver tillföras i blodet för att kunna mäta. Det gör att läkarna kan upptäcka beläggningar på insidan av blodkärlen.

– Det är en bra och billig metod för diagnostisering, säger professor Jörgen Arendt Jensen på Danmarks Tekniska Universitet i Lyngby, tio kilometer norr om Köpenhamn. 

Jörgen Arendt Jensen och hans medarbetare står bakom mycket av forskningen som det nya instrumentet baseras på. De första försöken med den nya metoden gjordes med forskningsskannern Rasmus som utvecklats av Prevas. Här visades att metoden fungerade i klinisk tillämpning och sen dess har den tillämpats i BK Medicals skanner ProFocus.

Han berättar också att instrumentet, Vector Flow från BK medical, klarade de hårda kraven hos myndigheten FDA, Food and Drug Administration, i USA. Hans senaste projekt är ultraljudsskannern SARUS som efter sju år nu närmar sig ett färdigt system. I likhet med Rasmus-skannern baseras den på programmerbara kretsar, FPGA:er. Saurus har 320 FPGA:er med en sammanlagd beräkningskraft som motsvarar femtusen vanliga PC.

– Saurus är en intressant skanner. Den kan generera 140 Gb i sekunden, vilket motsvarar 70 000 HD-TV kanaler samtidigt, säger professor Jörgen Arendt Jensen med stolthet i rösten.

För all denna beräkningskraft krävs två rack stora som kylskåp där 15 kilowatt elektricitet förvandlas till mätningar och processande. Det kan verka konstigt att en FPGA har större beräkningskraft än en vanlig PC-processor.

– Det är inte några små FPGA:er utan de största som gick att få tag på vid den tidpunkten, 2005, då projektet startade. Det är ett mycket stort projekt. Hårdvaruutvecklingen är klar och nu arbetar vi med att använda systemet för flera olika avancerade ultraljudsmetoder för att förbättra bilderna.

– När vi valde Xilinx från Prevas för sju år sedan spelade det stor roll att de var flexibla, prestandan var bra och att det fanns mycket mjukvara för utveckling och styrning till systemet.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Søren W. Mathiasen, e-mail

Xilinx FPGA, BK Medical referensprojekt
Xilinx FPGA, BK Medical referensprojekt

Relaterade case