language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

MacGregor Hydramarine AS

Modern styrning av vinschar och kranar

MacGregor Hydramarine AS i Kristiansand tillverkar däckmaskineri och kranar för fartygsindustrin, och tillhör den absoluta världstoppen av den här typen av utrustning. De fick i uppdrag att utrusta ett japanskt forskningsfartyg med nio eldrivna vinschar och kranar. Prevas anlitades för att ta fram ett framtidssäkert styrsystem.

Uppdrag: Styrsystem för eldrivna vinschar och kranar.

Inom skeppsbyggnadsbranschen är det idag vanligt att kunder köper komplexa, mer specialanpassade fartyg. Det här betyder att kunder i stället för att utrusta fartyget med t.ex. en kran behöver fler kranar som klarar olika uppgifter och därmed flera olika typer av operationer.

Vi tog fram ett modernt styrsystem baserat på plattformen Wonderware, som är speciellt lämpat för industriella IT-lösningar. Programmet innehåller funktioner för bl.a. kommunikation, visualisering, styrning, övervakning och loggning. Systemet kompletterades med elva digitala HD-kameror som möjliggör att operatörerna kan kontrollera att exempelvis spolningen på vinscharna inte fastnar eller att linan inte hamnar fel.

Moderna HMI (Human Machine Interface)-lösningar passar väl i sammanhanget, speciellt när det handlar om de större fartygen med varierande typ av utrustning. I ett sådant system kan det finnas flera separata HMI-plattformar som styrs från olika delar av skeppet och som dessutom kan utföra flera saker samtidigt.

Prevas är ett av få nordiska IT-företag som har erfarenhet av att bygga den här typen av stora och komplicerade system som spänner över hela MES-området (Manufacturing Enterprise Solutions). Det är en av anledningarna till att vi fick förtroendet att ta hand om hela projektet, från specifikationer till valet av hårdvara och uppbyggnaden av mjukvara från grunden. Vår roll är att hjälpa MacGregor att ta steget mot den här typen av moderna och framtidssäkra lösningar.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
e-mail

MES MacGregor referensprojekt
MES MacGregor referensprojekt
MES MacGregor referensprojekt

Relaterade case

 • Emerson

  Uppdaterad I/O-box framtidssäkrar Emersons tankradarsystem

 • Statoil

  Förbättrad kostnadskontroll

 • Lundin Norway AS

  Effektivare intäktsrapportering för Lundin Norway

 • Dong Energy

  Rätt mängd, rätt transport, rätt kostnad