language arrow_drop_down
DK NO EN
Blogg: 2025-04-08

Genomtänkt internlogistik möjliggör effektiv tillverkning

Med rätt systemstöd skapas effektivitet och proaktiv felsäkring i bearbetning och montering

effektiv internlogistik

Björn Sommerland, senior expert systemstöd för internlogistik.

Felsäkring i bearbetning och montering börjar med smart internlogistik. Den har två ben – lagerlogistik och produktionslogistik – som tillsammans ser till att material rör sig smidigt genom anläggningen. Allt ska vara på plats i rätt tid: komponenter, emballage, returflöden, kvalitetsavvikelser och återvinning.

Att ha rätt sak på rätt plats är en förutsättning för en störningsfri och effektiv produktion. Jag tog en pratstund med Björn Sommerland, en av våra seniora experter på systemstöd för internlogistik, för att höra hur en genomtänkt logistiklösning faktiskt kan bli nyckeln till både effektivitet och trygghet i monteringen.

Vad är kopplingen mellan internlogistik och tillverkning?

Även med de mest effektiva produktionstekniker och genomtänkta monteringssekvenser blir det problem om inte rätt sak är på rätt plats i rätt tid. Planering och resurssäkring är grunden till effektiv produktion. Att identifiera artiklar, hämta och återkoppla data är nära sammankopplat till internlogistik. Internlogistiska system vet mycket mer om status, nästa steg och utfall i bearbetning och montering än man initialt kanske tänker, berättar Björn.

Även säkerhetslager av inkommande material kan sänkas då man har mer kontroll och rätt artiklar och antal på plats.

Varför är internlogistik så viktigt för tillverkning?

En genomtänkt internlogistik ger förutsättningarna för störningsfri produktion. En effektiv och välkoordinerad förbrukningshantering och produktidentifiering förhindrar materialbrister och att fel artikelindivid förädlats. Det minimerar risken för produktionsstopp, kassation och ombearbetning, vilket är både kostsamt och ineffektivt, understryker Björn.

Det är också viktigt med genomtänkt systemstöd för effektiv vidarehantering av den förädlade artikeln. Min erfarenhet är att fokus många gånger ligger på processtegets inkommande material men att hanteringen av utgående material inte får samma uppmärksamhet, framhåller Björn.

Till exempel kan det handla om att buffra delvis färdigställda artiklar – för att underlätta hanteringen i nästa steg. Det kan ske batchvis eller för att minska effekten av störningar längre ned i produktionsflödet.

Hur hänger systemstöd ihop med internlogistik?

Vid komplexa flöden är det omöjligt att hålla materialbehov och förbrukning enbart i huvudet. Produktionsnära processer kännetecknas av sin detaljeringsgrad och höga krav på realtidshantering. Komplexiteten ökar snabbt när exempelvis en tidigare tillverkad produkt fungerar som material i en ny produkt, eller när regler kring sortering och sekvensering ska följas. Dessutom är moment som packning, plock och ompackning avgörande värdeskapande steg som kräver tydliga och detaljerade instruktioner för att utföras korrekt, effektivt och med hög precision, poängterar Björn.

Ett välfungerande systemstöd som anpassar sig till verksamhetens befintliga processer, inte tvärtom, är avgörande. Ett vanligt misstag jag ofta ser är när tillverkningsprocessens steg knyts samman för hårt i system som inte är anpassade för realtidshantering. Ofta designas system för en idealprocess utan att beakta oönskade scenarier, som när en individ behöver tas ur flödet. Dessutom kan det bli problem i för tätt sammankopplade system när ett steg blockerar nästa på grund av köbildning, svarstider eller andra driftstörningar.

För att undvika detta och i stället säkerställa automatisk hantering av verksamhetsspecifika behov och kritiska detaljer rekommenderar jag ett systemstöd i form av ett Warehouse Management System (WMS) med bra anpassningsmöjligheter för kundens behov, understryker Björn.

effektiv internlogistik

När är det lämpligt att investera i systemstöd för internlogistik?

Min erfarenhet är att de största drivkrafterna är när det är svårt att hålla uppe kvalitén i tillverkningen och utfallet varierar mellan skift och personalteam. Med det menar jag inte att någon gör ett dåligt jobb utan att det är en omöjlig uppgift att kommunicera ut och efterleva komplexa instruktioner som dessutom är i ständig förändring.

Det kanske låter tekniskt, men styrning och automatik bidrar till enhetliga arbetssätt. Det ger kontroll, skapar återkoppling och blir ett viktigt underlag för kontinuerliga förbättringar. Ett klassiskt exempel på ”är-läge” och ”bör-läge” enligt Lean, menar Björn.

Avslutningsvis, vilka är dina tre bästa tips till den som funderar på att införa systemstöd för att effektivisera sin internlogistik?

  • Börja enkelt och bygg vidare. Välj ett produktionsavsnitt och kom igång.
  • Ha processen i fokus och underlätta operatörer och montörernas vardag. Det viktigaste är inte att spara all mätdata för att utvärdera fel utan att skapa stöd så att det inte blir fel alls.
    Involvera operatörerna och öppna för feedback och förbättringar/justeringar av processerna.
  • Nyttja teknik så som RFID och QR-koder för att effektivt identifiera material och lastbärare.

Mer inspiration

För dig som önskar mer inspiration så spana även in våra referenscase.

Vill du veta mer om hur våra seniora experter ser på interna transporter och godsmottagning så hittar du det här:

Ordning och reda i godsmottagningen skapar grunden för effektiv internlogistik

Genomtänkta transporter och stöd för kombination av transportslag skapar effektiva interna flöden

Realtidshantering och genomarbetad kvalitetssäkring ger god saldosäkerhet

Realtidsstöd för materialpåfyllnad skapar störningsfria flöden

 

Kontakta oss för att diskutera era specifika behov och utmaningar.

Åsa Sandberg, Business Unit Manager, Hållbar Produktion & IndTech, Region West
Tel +46 72-247 59 01, e-post

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300

    Relaterade artiklar

    pageRefs: [Hållbar produktion]