Även om certifikat mot MDD och AIMDD kan fortsätta att gälla för medicintekniska produkter fram till i maj 2024, så är det flera krav i MDR som ska tillämpas redan från den 26 maj 2021. I det här blogginlägget förklara vi mer vad detta innebär.
Övergångsbestämmelserna i MDR
Artikel 120 innehåller bestämmelserna för övergången till det nya medicintekniska EU-regelverket MDR (Medical Device Regulation). Detta från de gamla direktiven, MDD (Medical Device Directive) och AIMDD (Active Implantable Medical Device Directive).
MDR trädde i kraft den 26 maj 2017 med en treårig övergångsperiod som ändrades till fyra år. Detta på grund av Covid-19-pandemin. MDR ska tillämpas fullt ut från den 26 maj 2021 och från detta datum så får de anmälda organen inte längre utfärda nya certifikat mot de gamla direktiven.
Men ytterligare en övergångsperiod, en så kallad ”soft transition” eller ”grace period”, finns med i bestämmelserna!
Denna innebär att befintliga certifikat mot MDD och AIMDD kan fortsätta att vara giltiga till sina utgångsdatum, dock senast till den 26 maj 2024. Produkter som täcks av ett giltigt MDD/AIMDD-certifikat kan därmed fortsätta att säljas under denna tid. Många tillverkare har därför valt att förlänga sina certifikat mot dessa direktiv och det är därmed ett stort antal produkter som är berörda av detta.
Ovanstående övergångsperiod gäller även för de klass I produkter som i nuläget inte har certifikat, men som med MDR ska upp-klassificeras till att behöva certifieras av ett anmält organ. En försäkran om överensstämmelse för dessa produkter måste vara utfärdad av tillverkaren före den 26 maj 2021 för att förlängningen ska kunna utnyttjas.
Men man behöver vara noga påläst. Den förlängda övergångsperioden till den 26 maj 2024 gäller endast under vissa förutsättningar. Dessa förutsättningar anges i MDR, Artikel 120, paragraf 3:
Det är ganska många krav i MDR som på något sätt berör sista punkten beträffande övervakning av produkter på marknaden, säkerhetsövervakning och registreringar. Dessa krav börjar alltså gälla redan i maj 2021, även för produkter som fortsatt är certifierade under MDD eller AIMDD.
En viktig konsekvens blir troligen också att kravet på att varje tillverkare ska utse och registrera en person med ansvar för att regelverket efterlevs (MDR, Artikel 15) kommer att gälla för de berörda områdena, redan från den 26 maj 2021. Diskussion om detta krav pågår dock.
Kraven påverkar både tillverkarens kvalitetsledningssystem och den tekniska produktdokumentationen. Även om det mesta inte är helt nytt, så innebär MDR viktiga ändringar och mer detaljer, samt att tolkningarna av kraven har skärpts hos tillsynsmyndigheter och anmälda organ.
Viktigt att tänka på
Vänta inte!
Det är viktigt att som tillverkare påbörja arbetet för att uppfylla och bli certifierad mot MDR så snart som möjligt. Så även om den ”mjuka övergångsperioden” utnyttjas, vänta inte in att certifikatet börjar löpa ut! Det kan ta mer än ett år att uppnå en MDR-certifiering, plus att det förväntas bli kö till de anmälda organ som är godkända för MDR när tiden närmar sig. Resurser behöver avsättas i tid till det arbete som krävs.
Har du frågor, behöver du hjälp med att identifiera kraven för er verksamhet, utföra gap-analyser, uppdatera kvalitetsledningssystem eller er tekniska dokumentation? Hör gärna av dig till oss!
Skicka ett mail till Prevas Friend.
Eller boka ett möte via vår bokningssida https://boka.se/prevas/info.
//Marie Johansson, Senior Consultant, Life Science Innovation, Malmö
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Relaterade artiklar
Hur kan vi förbättra användarupplevelsen i gamla system
Anna-Karin Alm: Är det bättre att satsa amerikanskt?
4 snabba tips när olyckan inträffar på din arbetsplats
Vårda och skapa starka lösenord
Är det dåligt att återanvända lösenord?
Harmonisering av sensordata gör Internet of Things (IoT) enkelt
Vad är bra kod?
Därför repade sig Chile snabbare än Haiti från jordbävningen 2010
Internet of Moving Things – Kristoffer om samarbetet med Wittra
Mer om DFX, med fokus på Design for Serviceability
Mer om DFX, med fokus på Design for Assembly
DFX – vad är det
The devil is in the details
Tre steg till testautomatiserad miljö
IoT del 4 - vår nya affärsmodell
Kemikalielagstiftningar, mycket att tänka på
Hur kan industrin utnyttja gamification
Gamification, i din vardag
Smartare Elektronikhandboken
Klinisk utvärdering av medicintekniska produkter
Bildbehandling, inte så komplicerat som det låter
IoT del 3 - vår nya affärsmodell
Att gå med i ett partnernätverk – vad innebär det för mig
Shh - don't say it Innovation too aloud
Vad är UX och varför är det så viktigt för mitt företag
IoT del 2 - vår nya affärsmodell
Är min app en medicinteknisk produkt
IoT del 1 - vår nya affärsmodell
Taking advantage of electronics in modern healthcare
En resa in i framtiden
Mobil teknologi växer inom hälso och sjukvården
Kommentarer