Hem
dk  no  en  

Vinnare av 2009 års Swedish Embedded Award  blev Prevas och Interspiro

Det blev en avancerad rökdykarmask som vann förstapris i kategorin Enterprise när Swedish Embedded Award delades ut i går kväll på årets Embedded Conference. Prevas och Interspiro vann med sitt nyutvecklade kommunikationssystem för rökdykarteam.
 
En mycket glad och nöjd Jacob Norrby från Prevas tog emot priset. Jacob har lagt ner drygt två års utvecklingstid på projektet.
— Det här projektet är extra komplicerat eftersom det finns många regler och krav som måste uppfyllas. Masken måste till exempel explosionsklassas för zon 0, vilket innebär att man knappast kan använda laddningsbärande komponenter som kondensatorer. Brandkraven är också mycket strikta.
 
Rökdykarmaskens kommunikationssystem kommer att lanseras globalt med start 2010. Systemet består av portabla elektronikenheter som finns på varje brandmans helmask. När brandmän i ett team talar öppnas en radiokanal till de övriga i teamet. Samtidigt filtreras andra ljud bort, såsom andning och yttre störningar. Via ett externt radiosystem går det även att öppna länkar till och från teamet. Räddningsledaren kan exempelvis kontakta teamet utifrån. 

Rökdykarmasken är extremt lätt att använda och kommunikationen mellan brandmännen ger en kraftigt ökad säkerhet. Det är viktigt i en miljö där sikten ibland bara är en till ett par meter.

— Brandmän, speciellt i USA, skadas och förolyckas för att de inte har tillräckligt bra kommunikation mellan varandra. Jag hoppas att den här produkten skall rädda liv, avslutar Jacob Norrby.

För mer information och bildmaterial:

Jacob Norrby, Project Sales Manager Prevas AB
Tfn: 08-726 40 03. Mobil: 0733-37 75 41. E-mail: jacob.norrby@prevas.se

Mats Lundberg, CEO Prevas AB
Tfn: 08-726 40 02, Mobil: 0733-37 75 40, E-mail: mats.lundberg@prevas.se

Helena Lundin, Informationschef Prevas AB
Tfn: 021-360 19 20. Mobil: 070-608 75 55. E-mail: helena.lundin@prevas.se

Om Prevas
Prevas etablerades 1985 och är idag ledande i Norden inom inbyggda system och industriell IT. Vi är huvudleverantör och innovativ utvecklingspartner till de ledande företagen inom branscher som life science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustrin. Grundstommen i Prevas är utveckling av intelligens i produkter och industrisystem till världsledande företag. Kännetecknande för Prevas lösningar är innovation, kvalitetssäkring och leveranssäkerhet. Vårt nordiska designhus består av nära 550 medarbetare och vi har kontor i Sverige, Danmark och Norge. Prevas är börsnoterade sedan 1998, NASDAQ OMX Nordiska Börs Stockholm.

Produktinloggning
Prevas

Med spetskompetens inom
inbyggda system och
industriell IT bidrar Prevas
med innovativa lösningar 
som skapar tillväxt.

info@prevas.se

Kundsupport
Certifierad
ISO 9001:2008